אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא תחרותיות: קרנות אג"ח חו"ל מאכזבות ויקרות צילום: .shutterstock

לא תחרותיות: קרנות אג"ח חו"ל מאכזבות ויקרות

רק קרנות הנאמנות אג"ח גלובלי של אלטשולר שחם ומגדל אפיקים מט"ח אקטיבית הצליחו להשיג תשואות טובות יותר מקרנות ה־ETF המקבילות, אך זה לא מונע מהן לגבות דמי ניהול גבוהים באופן משמעותי

19.09.2010, 15:05 | אלינור ארבל וצוות IFO

בעוד שהכלכלנים הגדולים חוככים בדעתם אם ארצות הברית ניצבת על ספו של מיתון נוסף, משקיעים ממשיכים לחפש אחר אפיקים בטוחים להשקעה ומקום מבטחים לתקופה של אי־יציבות כלכלית עולמית.

השאלה לגבי כדאיות ההשקעה באיגרות חוב ממשלתיות או קונצרניות בסביבה הנוכחית שבה ועולה: מצד אחד, שוויין של האג"ח נראה גבוה, לאחר תקופת גאות ארוכה, ומעורר תהיות לגבי יכולת צמיחה עתידית. מצד שני, החשש ממפולת מניות נוספת עדיין תלוי מעל אפיק המניות.

המניות ירדו, האג"ח עלו

ככל שגוברים החששות ממיתון או מהאטה כלכלית מתמשכת, כך פוחת החשש מפני אינפלציה – האויבת העיקרית של האג"ח (הלא צמודות). לדברי האנליסטים של Morningstar, השקעה באג"ח נחשבת באופן היסטורי למקום מבטחים בתקופות של אי־ודאות כלכלית, וכל עוד נגידי הבנקים המרכזיים של האומות הגדולות שומרים על ריביות נמוכות, האג"ח זוכות לסביבה תומכת.

"בשנת 2008, כאשר שוקי המניות ירדו ב־37%, האג"ח עלו ב־5.2%", אומר מייקל ראוסון, אנליסט של Morningstar, בדו"ח על קרנות אג"ח. "שנה לאחר מכן המניות נסקו והחזירו תשואה של 26%, אך האג"ח עדיין הצליחו להניב תשואה מכובדת של 5.9%.

בדיוק כשנראה כי המשבר הפיננסי כבר החל להירגע ואפשר לחזור למניות, היכה משבר החוב היווני, ושוב האג"ח הוכיחו את ערכן. במהלך המחצית הראשונה של 2010 האג"ח היו חיוביות והמניות שליליות - דבר המהווה תזכורת למשקיעים, במיוחד לשונאי הסיכון, שכדאי להפנות חלק ניכר מהשקעותיהם לאג"ח".

עבור משקיעים ישראלים המעוניינים לרפד את תיק ההשקעות שלהם באג"ח זרות בטווחי פירעון קצרים וארוכים - המסוכנים קצת פחות - ישנן קרנות רבות המשקיעות באג"ח מסוגים שונים, בתמהילים שונים הכוללים אג"ח ממשלתיות לתקופות משתנות, אג"ח של ממשלות שונות, וכן אג"ח חברות בדירוגי אשראי שונים.

אך אף על פי שישנן קרנות בודדות בתחום האג"ח חו"ל שהניבו תשואות סבירות בשנים האחרונות, רוב הקרנות הישראליות בתחום זה מציגות ביצועים פושרים לכל היותר, לעומת הקרנות המקבילות, ומזדנבות אחרי קרנות ה־ETF בקטגוריות שלהן.

בהמשך לכתבה שהתפרסמה כאן ב־29 באוגוסט, בנוגע ליתרון הגודל של אגדי קרנות האג"ח חו"ל, הקרנות הישראליות המתמודדות בשוק האג"ח העולמי על הזדמנויות ועסקאות לרכישת אג"ח איכותיות פשוט אינן גדולות מספיק כדי להתחרות כראוי. הקרנות ברובן ממוקמות בתחתית טבלת התשואות הגלובלית של קרנות מסוגן, אולי בגלל גודלן וטווח ההגעה המוגבל שלהן. בנוסף, הקרנות הישראליות גובות דמי ניהול גבוהים.

הן עושות זאת גם כי מנהל קרן ישראלית צריך לעבוד קשה מאוד, ולבנות קשרים עם ברוקרים ואנשי מכירות כדי לרכוש אג"ח זרות במחירים טובים, וגם כי הן פשוט יכולות, ככה מקובל בארץ.

דמי ניהול יקרים

לקחנו את קבוצת קרנות האג"ח המשקיעות בחו"ל, שקיימות לפחות מראשית 2010 ומנהלות יותר מ־5 מיליון שקל, וחילקנו אותן לשתי קבוצות: בחנו את ביצועי הקרנות המובילות בקבוצה המשקיעה באג"ח חו"ל לטווח ארוך, כלומר אג"ח אשר מועד פירעונן חל בין 3 ל־7 שנים, קבוצה המונה כ־21 קרנות המנהלות יחדיו כ־368.6 מיליון שקל.

כמו כן בחנו את ביצועי קבוצת קרנות אג"ח חו"ל לטווח קצר - בין 1 ל־3 שנים - קבוצה המונה אף היא 22 קרנות המנהלות יחדיו 26.9 מיליון שקל. בודדנו מתוכן את הקרנות המובילות בכל קטגוריה אשר הציגו את הביצועים הטובים ביותר, והשווינו את כדאיות ההשקעה בהן מול ההשקעה בקרנות ETF המובילות באותה קטגוריה.

קרן הנאמנות אג"ח גלובלי של אלטשולר שחם, המנהלת 238 מיליון שקל, מובילה את טבלת התשואות בקבוצת קרנות האג"ח חו"ל בטווח הארוך. בשלוש השנים האחרונות הניבה הקרן תשואה של 7.27%, ובשנה האחרונה השיגה תשואה מרשימה ביותר של 11.92%.

בראש רשימת 52 האג"ח החזקות שלה מופיעות אג"ח של מריל לינץ' (6.5% מהתיק), המשלמות קופון של 10.71% ומועד הפירעון שלהן בעוד שבע שנים, וכן אג"ח ממשלתיות של ברזיל (כ־6% מהתיק), אשר מועד הפירעון שלהן בעוד כ־12 שנה והן מניבות תשואה של 12.5% בשנה.

הקרן של אלטשולר שחם גובה דמי ניהול של 1.2% בשנה. לעומתה, קרן ה־ETF iShares Barclays Aggregate Bond, המחקה את מדד הבסיס, משקיעה ב־402 אג"ח וגובה דמי ניהול נמוכים בהרבה - 0.2% בשנה. קרן ETF זו הנה סולידית למדי, עם טווח פירעון ממוצע של כארבע שנים וריבית ממוצעת של 4.93%, כש־75% מנכסיה מדורגים ב־AAA. קרן זו, המדורגת בשלושה כוכבים על ידי Morningstar, הניבה תשואה של 7.86% מתחילת השנה ו־4.01% בשלוש השנים האחרונות בממוצע.

האנליסט ראוסון כותב כי "קרן ETF זו מתאימה למשקיעים המחפשים חשיפה מגוונת לאג"ח לטווח הארוך. הקרן עוקבת אחרי אינדקס המייצג ספקטרום רחב של עולם האג"ח, הכולל אג"ח ממשלתיות, אג"ח של מוסדות מגובי־ממשל, אג"ח מגובות משכנתאות ואג"ח קונצרניות".

לדעתו, התרחיש האפשרי ביותר הוא שמחירי הסחורות ימשיכו לבלום את הצמיחה בארה"ב, ורמות האבטלה הגבוהות ימשיכו למנוע עליות שכר במשק האמריקאי, מה שיקשה את עליית האינפלציה ויאפשר לאג"ח לשמור על ערכן.

תמונה עגומה בטווח הקצר

בקבוצת קרנות האג"ח חו"ל לטווח הקצר התמונה די עגומה: בראש טבלת התשואות, מתוך 22 קרנות, נמצאת קרן מאוד אגרסיבית - מגדל אפיקים מט"ח אקטיבית - עם חשיפה של עד 200% למט"ח ועד 30% למניות. הקרן השיגה תשואה של 14.62% מתחילת השנה ו־9.22% בשלוש השנים האחרונות בממוצע, והיא גובה דמי ניהול של 2% בשנה. לזכותה ייאמר שהיא ממוקמת במקום ראשון בישראל בקטגוריה שלה בתשואה של שנה אחורה, ובמקום השלישי בטווח של שלוש שנים אחורה, זאת כנראה בגלל אסטרטגיות מט"ח שונות.

מלבד הקרן של מגדל, יתר קרנות האג"ח הישראליות המשקיעות בחו"ל בנכסים קצרי מועד הניבו תשואה נמוכה או שלילית בשלוש השנים האחרונות. בהתחשב בעלייה המתמדת במדדי האג"ח העולמיים בשנים האחרונות, ביצועים נמוכים אלו תמוהים למדי.

לאור ההיצע הנמוך בתחום קרנות אג"ח חו"ל לטווח קצר, אפשר לבדוק את קרן ה־ETF המשקיעה באג"ח לטווח קצר - iShares Barclays 1-3 year Credit Bond, המדורגת בארבעה כוכבים על ידי Morningstar. בקרן זו מדורגים 18% מהנכסים ב־AAA ו־20% ב־BBB.

ממוצע הטווחים לפירעון עומד על כשנתיים, והקופון הממוצע בקרן הוא 4.75%. לקרן 649 נכסים, והיא הניבה תשואה שנתית ממוצעת של 2.30% בשלוש השנים האחרונות ו־4.71% בשנה האחרונה. דמי ניהול של הקרן הם 0.2%.

IFO מפיצת מוצרי Morningstar בישראל

תגיות