אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משפחות נפגעי הכור בדימונה קיבלו מכה בעליון: "התביעות התיישנו" צילום: אי פי איי

משפחות נפגעי הכור בדימונה קיבלו מכה בעליון: "התביעות התיישנו"

מדובר בשלוש תביעות שהגישו בני משפחות עובדים, מספר שנים לאחר פטירתם. השופט יצחק עמית קבע כי לא התגלתה עובדה חדשה שהצדיקה את האיחור בהגשת התביעות

19.09.2010, 17:48 | מארק שון

מכה קשה למשפחות חולי הסרטן שנפגעו במהלך עבודתם בכור בדימונה: בית המשפט העליון קיבל היום (א') את טענת המדינה שהתביעות התיישנו ולמעשה שלל את יכולתן להמשיך את ההליך המשפטי.

מדובר על שלוש תביעות (מתוך כמה עשרות שהוגשו בשנים האחרונות) של עובדים בקריה למחקר גרעיני נגד הוועדה לאנרגיה אטומית. בני המשפחות הגישו את התביעה מספר שנים לאחר פטירת קרוביהם, בטענה שלא ידעו את העובדות הרלבנטיות לעילת התביעה בכלל, ואת הקשר הסיבתי בין העבודה למחלה, לאור מעטה החשאיות האופף את עבודת הקמ"ג.

התובעים בתיקים האלה הם בין היתר משפחתם של נחום גיא ז"ל, שעבד במקום בשנות ה-60 ונפטר מסרטן בשנת 1982, והתביעה בשמו הוגשה בשנת 2003, ומשפחתו של ניסים אלקסלסי ז"ל, שעבד במקום כ-11 שנים עד 1976, ונפטר בפברואר 1976, בהיותו בן 61.

המדינה טענה בין היתר שהכור כולל לא רק את המעבדות והמתקנים ב"מפעל הטקסטיל" המפורסם, אלא ישנם עובדים רבים שעוסקים בעבודות שאין להם כל קשר לקרינה או לכימיקלים (כמו ספריה, חדר אוכל, מוסך). בנוסף טענה המדינה שישנם סקרים מעודכנים שמוכיחים כי אין כל חריגה בשיעורי התחלואה בסרטן בקרב עובדי הכור.

השופט יצחק עמית קבע, כי מאז מותם ועד להגשת התביעות (בתחילת שנות ה-2000) לא התגלתה אף עובדה חדשה שהצדיקה את האיחור בהגשת התביעות. תקופת ההתיישנות החוקית היא 7 שנים, והחריג בחוק מאפשר הגשת תביעה חדשה במקרה שהתגלתה עובדה שלא היתה ידועה קודם לכן.

עורך הדין אילן קנר שייצג בתיק חלק מהנפגעים ומנהל במקביל עוד 45 תביעות אמר בתגובה, כי "מדובר במהפכה בתחום ההתיישנות. מעכשיו, מספיק שיהיה לך חשד לגבי עילת תביעה (תחושת בטן) זה מחייב אותך לרוץ להגיש תביעה, גם אם אין לך קצה חוט אמיתי. השופט שינה את ההלכה להלכה מרחיקת לכת".

עורך הדין חן סומך שייצג קבוצת נפגעים אחרת אמר, כי "ההחלטה מצערת מאוד אבל צריך ללמוד אותה".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה