אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פגישת מחזור: "היה לי קול חזק, וזה היה יתרון" צילום: סי די בנק

פגישת מחזור: "היה לי קול חזק, וזה היה יתרון"

אהוד ליבסקי, אז מבצע באופק, נזכר איך השתמשו במכשיר הקלטה ליישוב מחלוקות

20.09.2010, 19:08 | נעמה סיקולר

אחד הזיכרונות החדים של אהוד ליבסקי, כיום קצין ציות ומנהל בקרה בפסגות, הוא הצעקות באולמות המסחר. ליבסקי, שהחל לעבוד כמבצע באופק ניירות ערך, נזכר ביום העבודה הראשון שלו: "הייתי בהלם טוטלי. הרגשתי שהגעתי לבית כנסת או לסנהדרין. כולם דיברו בצעקות והייתי אמור לשמוע ולהגיב". באותם ימים נוהל המסחר בידי כרוזים, שחלקם עבדו בקצב מהיר מאוד.

"בהתחלה לא הבנתי איך כל הדבר הזה מתנהל ואיך זה בכלל יכול להתנהל במהירות הזו. רק בהמשך הבנתי שזה לא רק אפשרי, אלא שזה גם מעניין ומאתגר, אבל דרושות לכך תכונות מתאימות".

לא עבר זמן רב וליבסקי כבר למד את השיטה: "כדי לגלות מי צעק קודם, היה מכשיר הקלטה, כך שבכל פעם שהתגלע ויכוח היו שולפים את סרט ההקלטה ובודקים מי צדק. למי שהיה קול חזק כמוני היה יתרון - הייתי צועק אחרון ומקבל את הסחורה ראשון".

"המחזורים בסוף שנות השמונים היו נמוכים מאוד", נזכר ליבסקי. "כיום, עם מחזור יומי ממוצע של 1.5 מיליארד שקל, קשה להאמין שכל שוק המניות ניהל אז מחזור יומי של 30 מיליון שקל בלבד. אבל למרות המחזורים הנמוכים, המסחר היה מאוד אינטנסיבי - בגלל השיטה. לכרוז היה גיליון והוא היה מקריא היצעים וביקושים. זה לקח זמן. אני זוכר שבאחד הימים הגיע כרוז חדש יחסית והכריז על הפסקת מסחר באיגרות חוב ממשלתיות בגלל פרסום דו"חות. זו היתה טעות אבל המסחר הופסק ל־45 דקות ואף אחד לא הבין למה, עד שהגיע אחד המפקחים ואמר לו, 'השתגעת? תחזיר את המסחר'. אם יש משהו שאני מתגעגע אליו בשיטות המסחר של פעם זה להתרגשות ולאדרנלין.

"אנשים זרמו אז עם השינויים בשיטות המסחר כי לא היתה להם ברירה", ממשיך ליבסקי. "השינויים הוטמעו על פני זמן, וזה אפשר לכולם גם להתרגל וגם להכיר בנחיצות השינוי". השינוי המשמעותי ביותר שזוכר ליבסקי היה המעבר למסחר במשתנים. "זה לא היה פשוט בכלל", הוא נזכר.

"שיגעה אותי המחשבה שלא צריכים יותר את הגורם האישי, האנושי, במסחר. חשבתי שזה עלול לפגוע במסחר ושהכל יהיה מעכשיו מאוד יבש. בהתחלה כל דבר חדש נראה רע או מפחיד, אבל עם הזמן אתה מבין שאי אפשר להתקדם בלי שינוי. גם היום אני חושב שהאלמנט האנושי במסחר נותר עדיין מאוד משמעותי, אם כי ברור שכל שיטת המסחר עברה שינוי מאוד דרמטי".

זיכרון נוסף שלו קשור לכניסה של בתי השקעות זרים לישראל באמצע שנות התשעים. "עבדתי אז באופק שהיתה חברה־בת של בנק לאומי וקיבלנו 'חבילה' ממשקיעים זרים. זו היתה חוויה לתת פקודות גדולות על מחזורים קטנים. אתה מרגיש כאילו שאתה מחזיק את כל העולם בכף ידך. כשאני מסתכל אחורה, אני חושב שעברנו תהליך מדהים".

תגיות