אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עולם הפרמה: חמות על המדף צילום: נמרוד גיקלמן

עולם הפרמה: חמות על המדף

עולם הפארמה שקפא במשבר מתחיל להתחמם, ועונת מיזוגים ורכישות חדשה בפתח. מיהן החברות המבוקשות בשוק? תמונת מצב

20.09.2010, 08:30 | רן נוסבאום

בערב יום הכיפורים הגישה ג'ונסון אנד ג'ונסון (סימול: JNJ) הצעה בסכום של 2.4 מיליארד דולר עבור יצרנית החיסונים ההולנדית, קרוסל. ג'ונסון, שכבר החזיקה בכ־19% בחברה, ראתה כי טוב ומבקשת להשתלט על הפעילות שמגלגלת קרוב לחצי מיליארד דולר בשנה. בעבר ביקשה גם ווית' האמריקאית לרכוש את קרוסל - אבל פייזר בלעה את ווית' והעסקה דעכה.

בחודש האחרון התבשרנו על עוד כמה עסקאות גדולות בעולם הפארמה ועסקאות שבדרך: חברת התרופות הצרפתית סאנופי־אוונטיס פנתה בהצעת רכש לחברת ג'נזיים. העסקה תיסגר, להערכתי, במחיר של 75 דולר למניית ג'נזיים (כיום נסחרת המניה במחיר של 70.2 דולר). סאנופי משקיפה אל צוק הפטנטים (פקיעת הבלעדיות על תרופות) הצפוי לה בשנים הקרובות, ומחפשת דרכים לחדש את צבר המוצרים.

החברה נואשה מניסיונות פיתוח של חטיבת המו"פ הפנימית, והחליטה ללכת בדרכן של אסטרה זנקה שרכשה את מדימיון, נוברטיס שרכשה את קאירון ובריסטול מאיירס שרכשה את מדארקס - כולן ביקשו לרכוש יכולות ביולוגיות וצנרת מוצרים חדשה.

ג'נזיים עצמה מכרה בשבועות האחרונים את חטיבת הדיאגנוסטיקה שלה, ג'נזיים ג'נטיקס, ב־925 מיליון דולר ל־LabCorp. בריסטול מאיירס הודיעה כי הגיעה להסכמה על רכישת זימוג'נטיקס, שעמה היא משתפת פעולה בפיתוח תרופה לצהבת נגיפית מסוג C, ב־885 מיליון דולר.

מעודדת מתוצאות הניסויים, בחרה בריסטול לרכוש כעת את זימוג'נטיקס במחיר נמוך יחסית, במקום לחכות לאישור סופי של המוצר ולהשקה כלל־עולמית - שאחריהם עשוי היה מחיר העסקה לעלות בכ־75%. לעתים כדאי לקנות את השותף לעשייה במקום לשלם תמלוגים ואבני דרך יקרות במעלה הדרך.

קונסולידציה מהעבר

אמנם, תקופת הקונסולידציה הגדולה, שבה רכשה פייזר (סימול: PFE) את ווית', מרק את שרינג פלאו ורוש את ג'ננטק, בעסקאות שערכן המצרפי האמיר מעל 200 מיליארד דולר, כנראה עברה מהעולם. חברות הפארמה חזרו בשנים האחרונות למודל חכירת תרופות, שבו החברות מקבלות זכויות בהתאם לאבני דרך קליניות ומסחריות.

זהו פתרון לעתות משבר, כאשר החברות הקטנות מתקשות בגיוס כספים, והחברות הגדולות שכיסיהן מלאים במזומנים מהססות לבצע עסקאות רכש נוצצות.

אולם, עסקת סאנופי־ג'נזיים, ששווייה מוערך (אם תיסגר) ב־22 מיליארד דולר, וגם שאר העסקאות האחרונות, עשויות לבשר על תחילתה של עונת רכישות ומיזוגים חדשה.

ניתן להבחין בין כמה סוגי רכישות: קניית קו מוצרים, קונסולידציה, או בניית מותג. השנים האחרונות היו עמוסות בעסקאות מהסוג האחרון: אלי לילי קנתה את אמקלון בניסיון לרכוש קו מוצרים אונקולוגי, ובשבוע האחרון קיבלה תרופת הארביטוקס שלה אישור לטיפול בסרטן הראש והצוואר.

בעסקה אחרת רכשה טקאדה את מילניום בזכות תרופת הוולקייד ומוצרים בתחום ההמטולוגי. סלג'ן, אולי חברת האונקולוגיה הטהורה היחידה בשוק, רכשה השנה את גלאוסטר ואברקסיס. אסטלס היפנית, המתמודדת עם תחרות גנרית גוברת, רכשה את OSI.

המשחק המעניין הוא לנסות ולנחש מי יהיה ה"אס" הבא. האם נוברטיס תמשיך להוון שיתופי פעולה ולרכוש חברות שכרתה עמן עסקאות בעבר? אם כן - מורפרסיס הגרמנית ואינטרסל האוסטרית הן מועמדות רציניות לרכישה. גם חברות specialty pharma (בעלות התמחות במוצרי נישה) נהפכו בתקופה האחרונה לסחורה מבוקשת, כך שחברות כמו שאייר, אקטליון, ביו־מרין, אלקסיון, ואפילו אלרגן הגדולה, הן מועמדות חמות לרכישה. באופן אישי אני מהמר על השתיים הראשונות כמי שיירכשו בשנה הקרובה.

שימו לב לעסקאות האחרונות של פייזר: חכירת המוצר של פרוטליקס למחלת הגושה הנדירה (פייזר שילמה 115 מיליון דולר עבור 60% מהתרופה), ובשבוע האחרון רכישת FoldRx, שפיתחה תרופה למחלה הגורמת לכשל תפקודי בכבד. זוהי מגמה המצביעה על כך שחברות ענק מסתכלות על נישות ולא רק על בלוקבאסטרס.

חברה נוספת שעשויה להירכש בקרוב היא ביוג'ן, שמציגה צנרת ביולוגית מרשימה, וממתינה לתוצאות הפיבוטליות (ניסוי שלב 3) של התרופה האוראלית לטרשת נפוצה (BG-12. אם התרופה תאושר, תיחטף ביוג'ן על ידי אחת מהפירמות הגדולות - ההימור שלי אמג'ן. ביוג'ן עצמה מביטה בחמדנות זה זמן רב על אקורדה, חברת ביוטק שעמה היא משתפת פעולה בטיפול לטרשת נפוצה.

חברה אחרת שנחשבת כסחורה חמה היא אוניקס (ONXX), שפיתחה תרופה לסרטן הכבד (נקסבר), ולאחרונה הצליחה בניסוי שלב 2 לסרטן דם נפוץ מסוג מולטיפול מילומה. אוניקס תנסה לקבל אישור למוצר על סמך ניסוי זה ובמקביל מריצה ניסוי שלב 3 בקומבינציה עם הרבלימיד של סלג'ן.

ניסוי שלב 3 מוצלח יקפיץ את אוניקס ל"ליגה של הגדולים", ושווי של 4 מיליארד דולר (לעומת 1.2 מיליארד דולר כיום) נראה בר־השגה. "החשודה" בביצוע הרכישה היא באייר, שמשתפת פעולה עם אוניקס בשיווק הנקסבר. GSK, מצדה, מביטה ברעבתנות על חברת יומן גאנום (HGSI) שפיתחה תרופה לזאבת (לופוס) ושותפה עמה בזכויות על התרופה.

דנדרון (סימול: DNDN), עם מוצר מוצלח לסרטן הפרוסטטה בשם פרובנס (קצב מכירות של יותר מ־6 מיליון דולר בחודש), נוגעת בשווי חברה של 5.5 מיליארד דולר, ושמועות שונות לגבי רוכשת כבר הציפו את השוק (סאנופי? אולי בריסטול?). דנדרון היא החברה הראשונה שקיבלה Cell therapy (טיפול שאושר כתרופה) לחיסון שניתן בשילוב עם תרופה. אמנם, מדובר בחברה בעלת "סינגל בולט" (מוצר אחד בלבד), אבל איזה מוצר!

קרנות ההון סיכון ממתינות

לאינסייט (סימול: INCY), אחת החברות שהוקמו בתחילת תקופת מיפוי הגנום האנושי, יש צנרת יפהפייה של מוצרים ושיתופי פעולה יוקרתיים עם נוברטיס ואלי לילי. אינסייט מפתחת מולקולות קטנות לטיפול במחלות נישה, כולן בשלבים מאוחרים של הניסויים הקליניים. במקביל מקדמת אינסייט תרופה נוספת (בניסוי שלב 2) לסוכרת מסוג 2. החברה נסחרת בשווי של 1.5 מיליארד דולר, ועם קצת מזל וטיפול בחוב, מדובר בחברה לגיטימית שיכולה להביא הרבה ערך לחברות הגדולות.

תמיד כיף להשוויץ בתוצרת מקומית, ולאחרונה הודיעה סביינט (סימול: SNVT) כי תרופת הקריסטקסה לטיפול במחלת הגאוט (שיגרון כרוני) אושרה על ידי ה־FDA - מה שהופך גם אותה למועמדת רצינית לרכישה.

שני הימורים נוספים שבהם אסתכן הם על רכישת סיאטל ג'נטיקס (סימול: SGEN), החברה המרשימה בעולם בתחום חיבור רעלנים לנוגדנים, ורכישת פרמציקליס (סימול: PCYC), שפיתחה מולקולה קטנה שהראתה תוצאות יפות בטיפול בלימפומה ונסחרת במחיר אטרקטיבי (350 מיליון דולר). מי שירצה אותה, ייאלץ לשלם 40% פרמיה על שווי השוק.

עולם הרכישות גועש. קרנות ההון סיכון והמשקיעים המתוחכמים סופקים כפיים בהנאה וממתינים לאקזיט.

הכותב הנו מנהל־שותף בקרן פונטיפקס ומחזיק פוזיציות במניות החברות המוזכרות

תגיות