אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לפרק את המוקשים בראיונות עבודה: איך עונים על השאלות ה"פשוטות" צילום: בלומברג

לפרק את המוקשים בראיונות עבודה: איך עונים על השאלות ה"פשוטות"

התכוננתם היטב ואתם מכירים כל פרט בחברה החדשה שאתם רוצים לעבוד בה. למרות זאת הרבה מועמדים טובים נופלים בשאלות הקלות - איך לפרק את המוקשים ולהצליח בראיון העבודה

20.09.2010, 21:43 | סוכנויות הידיעות

כבר בדקתם איך להצליח בראיון: אתם יודעים מה ללבוש, איך ללכת ולמדתם את כל התשובות לשאלות הנפוצות. עם זאת, יש שלוש שאלות שכל כך ברורות מאליהן ונפוצות, שרוב האנשים לא מעלים על דעתם להתכונן אליהן, אפילו שהן השאלות הקשות ביותר שישאלו אתכם.

1. ספר/י לי על עצמך?

השאלה נועדה לאפשר לכם לספק מסגרת לראיון. אתם תאמרו לאדם שמולכם מה חשוב לכם, על מה כדאי לדבר איתכם, והכי חשוב, תספרו זאת בסיפור שקל לזכור ולספר לאנשים אחרים. אתם צריכים להיות מעניינים בשלב הזה, אז אל תדקלמו רשימה של המשרות והסמכויות שלכם, כמו גרסה בעל פה של קורות החיים שלכם. זו הזדמנות בשבילכם להפוך את ההיסטוריה האישית שלכם לסיפור שמוביל לכך שהמשרה הזו היא השלב הבא.

אנו מעצבים את האופן שבו אנו חושבים על עצמנו באמצעות הסיפור שאנו מספרים על חיינו. מיומנות זו חשובה בראיון. אתם גורמים לעצמכם להישמע רהוטים וממוקדים על ידי יצירת סיפור רהוט וממוקד. סיפור קטוע גורם לכם להישמע קטועים - תשמיטו מידע ותוסיפו עניין.

כשמישהו אומר, "איך היה המרואיין שלכם", התגובה של המראיין צריכה להיות סיפור פתיחה מהיר עליכם. אז תדאגו שהוא יהיה בלתי נשכח.

2. כמה כסף את/ה צריך/ה להרוויח?

אל תענו על השאלה הזו - אין לכם מושג כמה המשרה הזו שווה לחברה. המראיין יודע מה השורה התחתונה של החברה, אז הוא (או היא) צריך להיות זה שאומר לכם כמה המשרה שווה לחברה. במילים אחרות, תגידו למראיין בנימוס שהייתם רוצים שהם יחליטו כמה המשרה שווה להם ולהציע שכר הולם.

ראיון עבודה. לערוך סיכום בתום הראיון במטרה להוריד חששות, צילום: shutterstock ראיון עבודה. לערוך סיכום בתום הראיון במטרה להוריד חששות | צילום: shutterstock ראיון עבודה. לערוך סיכום בתום הראיון במטרה להוריד חששות, צילום: shutterstock

האדם הראשון שנוקב במספר קובע את הרף. אם תציבו אותו נמוך מדי, לעולם לא תדעו. אם תציבו אותו גבוה מדי, הם כבר יאמרו לכם. אבל אתם לא רוצים להסתכן ולנקוב במספר נמוך מדי.

כל מראיין שלא נוקב ראשון במספר אינו הוגן. הם יכולים לתת לכם הערכה לשכר במשרה, הרי הם מנהלים את התקציב. אף משרה אינה מאושרת בלי הערכת תקציב אז תשיגו את המספר הזה לפני שתתנו להם מספר. אם המראיין מתעקש שאתם תנקבו במספר, תשאלו את עצמכם אם אתם רוצים לעבוד בשביל מישהו שרוצה יתרון בלתי הוגן מההתחלה.

3. יש לך שאלות?

מראיינים לרוב שואלים את השאלה הזו בסוף הראיון, מה שמציב אתכם בעמדה לא נוחה. בתחילת הראיון היו לכם כמה תשובות לשאלות חשובות: איך נראה המועמד המושלם לתפקיד? איך צריך להיות החודש הראשון בתפקיד כדי להיחשב למוצלח? תשיגו את התשובות לשאלות אלה בתחילת הראיון, ואז תוכלו לנווט את הראיון כך שיתייחס למה שגיליתם. אם תחכו לשאלת "יש לך שאלות?" בסוף הראיון, כבר מאוחר מדי.

לא לשכוח לסכם

בסופו של דבר, יש דבר נוסף שאנשים חכמים שוכחים לעשות בסוף ראיון: לסכם. אנשי מכירות תמיד מתמקדים בסיכום. כשאתם מתראיינים, אתם מוכרים את עצמכם, אז אתם צריכים לסכם. הכוונה היא קודם כל לבקש את מה שאתם רוצים, ובנוסף לחפש את המכשולים העומדים ביניכם לבין הדברים שאתם רוצים. הנה התסריט: "תודה שהקדשת זמן לדבר איתי. אני מאוד רוצה את המשרה הזו. יש לך הסתייגויות מבחירה בי לתפקיד?"

בנקודה זו תהיה לכם ההזדמנות לשכך את החששות שיש למראיין לגביכם. זה רגע לא קל, אבל עדיף לנצל את ההזדמנות לממש אותו מאשר לוותר כשאתם כל כך קרובים למטרה.

רוב האנשים ישיבו לשאלה ישירות, כיוון שרוב האנשים נחמדים וישרים. מה שמוביל אותי לעצה האחרונה: תניחו שאנשים הם נחמדים וישרים ותיגשו אליהם באופטימיות - תניחו שתמצאו חן בעיניהם, ואז כנראה שזו תהיה התוצאה.

תגיות

34 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

34.
טיפים ממנכל שמראיין
כמנכל חברה קטנה - אני מראיין בעצמי פעמים רבות (לעיתים לאחר ראיון מוקדם ע"י מנהל אחר) כמה טיפים למרואיינים: 1. אין דבר כזה לא לדעת משהו על החברה שבה אתה מתראיין, זה מראה חוסר רצינות, ראש קטן ואני פוסל אנשים כאלה על הסף. בסופו של דבר מרואיין הולך לראיון - שניים ביום, זה לוקח 10 דקות לקרוא משהו קצר על החברה ו 20 דקות כדי להעמיק. מי שחושב שזו טרחה - תודה רבה אתה לא מתאים כנראה לשום תפקיד שהוא מעבר ל"תפקיד פשוט". אני נדהם לעיתים כשאני מראיין לתפקיד ניהולי שיש כאלה שמגיעים לראיון כשאין להם מושג ירוק על החברה. אני לעולם לא הייתי מגיע לראיון בלי הכנה (וזה לכל תפקיד מאז שהייתי סטודנט כולל לעבודת אבטחה). 2. השאלה על השכר או "ציפיות שכר" היא מהותית, המטרה שלה היא לא למלכד את העובד כך שיקבל משכורת קטנה ממה שאולי הייתי מציע, אלא כדי למנוע מצב של תסכול שיגרום לעובד לחפש עבודה אחרת מרגע "אפס". אם אני יודע שהמשכורת שנוכל להציע היא לדוגמה: 8000 ש"ח אז כל תשובה של עד 10-11 תשקל בחיוב במידה והמרואיין מתאים, אבל תשובות של ציפיה ל 15-20 אכן יפסלו אותו על הסף וזה לטובת שני הצדדים. 3. נתקלתי לא פעם במרואיינים בפוטנציה שלא הסכימו להגיע לראיון אם לא נספר להם בטלפון כמה הם יקבלו בתפקיד ... כמובן שפסלנו אותם על הסף - לדעתי זה בערך הדבר המטומטם ביותר שמועמד יכול לעשות, מי שחושב שהוא אדם רציני יגיע לכל ראיון וישאל שם את השאלות ולא יתנה זאת במידע מוקדם טלפוני. וכן אני יודע שיש כמה שקופצים ואומרים ש"חבל לבזבז את זמנם" וכו אני אענה לכם באנלוגיה - נניח שלא מדובר בראיון עבודה אלא בפגישה ראשונה (פגישה עוורת) ואחד הצדדים היה מנסה לברר בטלפון אם בסוף הערב יהיה סקס - לפני הפגישה... מה הייתם חושבים עליו? אז זה אותו הדבר שלא יהיה לכם ספק. 4. להתלבש באופן מכובד אבל טבעי, לא לבוא בטי-שירט של הספורט ולא לבוא עם מחשוף מטורף - זה מביך. 5. לעבוד טוב על השאלה של "ספר על עצמך" חייבים להכין מראש ולתרגל בבית מול הבן / בת זוג או מול חבר/ה. זה צריך להיות ברור, מענין ולהיות אמיתי ואנושי. לא להסתיר מידע שעשוי להיות מענין לדוגמה: לרוב כשאני שואל מישהו מאיפה הוא - התשובה היא "תל אביב" גם אם הוא עבר לגור בה לפני שנה ובמקור הוא נניח ממושב בצפון. בעיני זה נסיון להתחבא ולשחק דמות - דווקא התשובה של "במקור אני ממושב X בצפון ובשנה האחרונה עברתי לתל אביב היא תשובה יותר כנה ואמיתית ועשויה לפתוח את הראיון לכיוונים נוספים (לכולנו יש מכרים מכל מיני חורים בארץ - מהצבא, מעבודות קודמות וכו' וזה עשוי להיות שובר קרח טוב לראיון. 6. טיפ לאחר שהתקבלתם - להשאר במקום עבודה לפחות שנתיים שלוש ומעלה, היום זה מאד נפוץ לקבל קורות חיים שבהם רואים אדם שמדלג ממקום למקום - להם אני אומר - לא תודה, מדובר במבנה אישיותי של אדם שלא מסוגל להתמיד ומי שלא מסוגל להתמיד "שם" גם לא יתמיד "פה". צריך קצת סבלנות וצריך להתקדם באחד המקומות, אם כל פעם עבדת ועזבת - יש פה בעיה. אם התחלת בתפקיד זוטר וקודמת - זה טוב. חייבים סבלנות - ההורים שלנו היו נכנסים לעבודה לכל חייהם, הדור הנוכחי חושב שאחרי שנה הוא חייב לעזוב ו"להתקדם" - זה שטויות - תתמיד, תהיה ראש גדול, תראה תוצאות ותראה שתקודם. זהו בינתיים - בהצלחה לכולם !
א  |  02.10.10
31.
להיות עצמאי בתחום שיש בו תנועת עסקים מתמדת
אני עוסק בתחום צנוע שמהותו סיוע להתפתחותם של עסקים שונים, קטנים וגדולים, שירות שיזמתי בעצמי ובמהלך השנים התמחיתי בו, כי איני יכול לסבול סמכות כלשהי מעלי. מיום שיחרורי מצה"ל לא עבדתי כשכיר אפילו יום אחד. מנעתי מעצמי את כל ההשפלות והמתחים כפי שמתארת הכתבה דלעיל אבל יחד עם זאת גם נמנעתי כל הזמן מהעסקת עובדים, כדי שלא להיות אחראי לפרנסתו של מישהו. אני עובד לעיתים מסביב לשעון אך לא מוותר על העיקרון שלי: לעבוד עבורי ועבור משפחתי בלבד וללא נטל של משכורות לאחרים, אפילו במחיר מניעת גידולו של העסק. במקום להעסיק עובדים אני נוהג למסור משימות לאחרים כקבלנים עצמאיים ותמורת חשבוניות מוכרות. ראיונות עבודה לעולם לא נגעו בי.
אבי , רמת גן  |  24.09.10
לכל התגובות