אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לכופר יש פרצוף: התשלום שמבטל לחשודים הליכים משפטיים צילום: shutterstock

לכופר יש פרצוף: התשלום שמבטל לחשודים הליכים משפטיים

חשודים בעבירות מס יכולים לשלם כופר כדי להביא לסיום ההליכים הפליליים נגדם, אולם בעקבות תיקון שבוצע לאחרונה הם כבר אינם יכולים לשמור על אנונימיות. "כלכליסט" מגיש מדריך: מתי כדאי לפנות להליך זה, ובאילו מקרים צפויות רשויות המס לאפשר המרת ההליך הפלילי בכופר

26.09.2010, 09:46 | רימונה פרקש־ברוך

אחת האפשרויות העומדות בפני חשודים בעבירות מס להביא לסיום ההליכים הפליליים נגדם בשל עבירות מס נעשית באמצעות בקשה לכופר. לאחרונה החלה רשות המסים לפרסם גם את שמות הנישומים יחד עם החלטות ועדת הכופר, בניגוד לאנונימיות של החשודים קודם לכן, אולם עדיין חשודים רבים בוחרים באפשרות זו כחלופה להגשת כתב אישום נגדם וניהול הליך פלילי בבית המשפט.

לפי הדו"ח הדו־שנתי שפרסמה ב־1 בספטמבר רשות המסים, במהלך המחצית השנייה של 2009 ניתנו 95 החלטות כופר, מתוכן 27 בתיקי מס הכנסה ומיסוי מקרקעין ו־68 החלטות בתיקי מכס ומע"מ. קנס הכופר הגבוה ביותר שהוטל עמד על 450 אלף שקל והקנס הנמוך ביותר על 4,200 שקל.

ברשות המסים קיימות ועדות כופר הדנות בנושאי מע"מ, מס הכנסה, מס קנייה, מכס, מיסוי מקרקעין שתפקידן לקבוע אם להטיל כופר מס ואם כן מהו סכום הכופר שיש לשלם. עבירות מס שבגינן אפשר להגיש בקשה לוועדת כופר הן עבירות הנקראות בשפה המקצועית מטריאליות. הכוונה היא לעבירות שיש מאחוריהן כוונת זדון, כגון חשבוניות פיקטיביות, העלמת הכנסות, ספרים כוזבים, ניהול כפול של פנקסי מס והגשת דו"חות כוזבים לרשויות המס.

 , איור: ערן מנדל איור: ערן מנדל  , איור: ערן מנדל

אם ועדת הכופר החליטה על תשלום כופר ותשלום הכופר שולם, נפסקים ההליכים המשפטיים באותה עבירה ואין להמשיך בהליכים נגד אותו נישום ששילם את הכופר. יצוין כי תשלום הכופר אינו מבטל או בא במקום תשלום המס האזרחי שעל הנישום לשלם בגין עבירת המס, אלא מתווסף לתשלום חוב המס.

יש כמה אפשרויות להקטנת גובה הכופר: אם קיימת בעיה כספית ניתן להגיש בקשה חוזרת להקטנת הכופר. ככל שהבקשה תהיה מנומקת יותר ומלווה במסמכים ובהוכחות, כך יגדל הסיכוי להקטנת הכופר. גם הוכחה שהמחדל הוסר, כלומר ששולמו כל חובות המס לרשות המסים, והבעת חרטה, יכולות להביא להקטנת סכום הכופר. גובה הכופר עומד בממוצע על עד 20%–30% מהסכום שלא שולם למס הכנסה ו־20%–30% מהסכום שלא שולם למע"מ.

חקירה בעבירות מס יכולה להסתיים בשתי דרכים נוספות מלבד הגשת בקשה לכופר. הראשונה, סגירת תיק ללא סנקציה פלילית - כאשר אין מספיק ראיות להוכחת אשמתו של החשוד, התיק לא יועבר לפרקליטות. במקרים מסוימים הדבר אפשרי גם אם יש מספיק ראיות אך חלה תקופת התיישנות בגין אותן עבירות מס. השנייה, הגשת כתב אישום - המסלול הרגיל לשיפוט מי שעבר עבירות מס. עונש המאסר המרבי על מי שהורשע בעבירת מס בהליך פלילי הוא שבע שנים.

מדוע הבקשה נדחתה

הסיבות שבגללן הוועדה עשויה לדחות את הבקשה לכופר ולהמליץ על כתב אישום

  • גורם ההרתעה הקשור בתחום העיסוק של מבצע העבירה (משרות אמון כמו עו"ד, רו"ח וחבר דירקטוריון)
  • חומרת העבירה
  • אי־הסרת המחדל (אי־תשלום המס לרשות המסים)
  • התמשכות העבירה לאורך תקופה ארוכה
  • גובה סכום המס שהועלם: ככל שהסכום גבוה יותר, נטיית הוועדה תהיה לדחות את הבקשה
  • הרשעות קודמות: עבירות חוזרות או שכבר הוטל על הנאשם כופר בעבר
  • ביצוע עבירות נוספות לפי חוק העונשין נוסף על עבירות מתחום המס - למשל קבלת דבר במרמה או שוחד

מתי ניתן לפנות להליך בקשת כופר

1. כשמדובר בעבירת מס מהותית. "עבירות מהותיות מגלמות בתוכן את יסוד הכוונה להתחמק מתשלום מס", מסביר עו"ד עמית בר־טוב, מומחה למיסוי פלילי ושותף במשרד עוה"ד בתרון בר־טוב. לדבריו, "מדובר בעבירות שנעברו במזיד, מתוך כוונה להתחמק מתשלום המס תוך רצון להשיג תוצאה מסוימת האסורה לפי החוק". דוגמאות לעבירות מסוג זה: השמטת פרטים בדו"ח שמוגש למס הכנסה, מסירת נתונים כוזבים בדו"ח, השבת תשובה כוזבת על שאלה, או על דרישות שהציגו בפניו רשויות המס; הנישום, או מישהו מטעמו, הכין או קיים פנקסי חשבונות כוזבים או רשומות אחרות כוזבות, או שזייף או הרשה לזייף פנקסי חשבונות או רשומות; הציג מסמך כוזב למשלם ההכנסה (ספקים או עסקים) למניעת ניכוי מס

במקור או להפחתתו.

2. החשוד לא מעוניין להיכנס להליך משפטי ארוך. לעתים, משיקולים עסקיים, יש חשודים שלא מעוניינים להתחיל בהליך פלילי שגוזל זמן ממושך וכסף. לכן גם אם הם סבורים שאינם אשמים הם יכולים להגיש בקשה לכופר, ואין בכך משום הודאה בעבירה.

מתי צפויה ועדת הכופר לאשר הטלת כופר

1. ההיקף הכספי של העבירה קטן. "ככל שסכומי העבירה נמוכים יותר, כך יש סיכוי גדול יותר לזכות לאהדת הוועדה. אולם היו גם מקרים שבהם הוועדה אישרה כופר כשהיה מדובר בסכומים גבוהים יותר בשל נסיבות מקלות אחרות", מסביר בר־טוב.

2. מידת מעורבות נמוכה. "במקרה של כמה אנשים שמעורבים בביצוע העבירה יבדקו אם מדובר באדם שהגה את הרעיון ותכנן את ביצוע העבירה או אדם שנגרר ולא תכנן את ביצוע העבירה אלא היה רק 'בורג במערכת'", אומר בר־טוב.

3. מצבו האישי של מבצע העבירה בעייתי. ועדת הכופר מתייחסת גם לגילו של מבצע העבירה, האם מדובר באדם צעיר או מבוגר, האם יש לו מחלה, נכות, אסון אישי, מספר הנפשות במשפחה ומה תלותן במבצע העבירה.

4. מבצע העבירה שילם את חובו. "בשפה המקצועית, נאשם שמבצע 'הסרת מחדל', כלומר משלם את המס, מתקן דו"חות ומביע חרטה, מגדיל באופן משמעותי את הסיכוי שוועדת הכופר תאשר לו לשלם כופר ולהימנע מהליך פלילי", אומר בר־טוב.

5. הסתבכות ראשונה עם החוק. כאשר למבצע העבירה יש עבר נקי ומדובר במעידה חד־פעמית, גדלים הסיכויים לאפשרות של תשלום כופר.

6. יש שיתוף פעולה עם הרשות החוקרת. מידת שיתוף הפעולה של עבריין המס עם הרשות החוקרת מהווה שיקול מנחה נוסף.

7. אם חלף זמן רב מביצוע העבירה. "ככל שחולף זמן רב יותר מהתרחשות האירוע עד שננקטו הליכי חקירה או עד שהוגש כתב אישום, גדל הסיכוי שהוועדה תאשר הטלת כופר, מכיוון שאפקט ההרתעה פוחת במידה ניכרת". עם זאת, הוועדה תבדוק שהדבר לא נבע מעיכוב מכוון של מבצע העבירה, כגון אי־התייצבות לחקירה", מדגיש עו"ד בר־טוב. נוסף על כך מסביר עו"ד בר־טוב כי "החשוד יכול לטעון לעינוי דין, מכיוון שחרב הדין התהפכה מעל לראשו והוא היה במצב של חוסר אונים לגבי גורלו וחירותו במשך תקופה שחורגת ממידה סבירה ולכן יש לאפשר להמיר את העבירות בכופר".

8. אין הפקת רווח אישית מהעבירה. אי־הפקת רווח מביצוע העבירה יכולה להתקיים למשל במקרה של עובד שכיר בחברה, שבפועל לא נהנה ולא הפיק רווח כספי מביצוע העבירה.

9. תרומתו של מבצע העבירה לציבור. כאשר אותו מבצע עבירה תורם למדינה, למשל אדם בעל רקע ביטחוני שעבד ותרם למדינה או נכה צה"ל שנפגע במהלך שירותו, תתחשב בכך הוועדה.

10. אין מספיק ראיות בתיק. "כשמדובר בתיק שאין בו מספיק ראיות שיכולות להוכיח באופן חד־משמעי את העבירה קיים סיכוי גבוה יותר שהוועדה תאשר תשלום כופר", אומר בר־טוב. לדבריו, "הבעיה היא שהנאשם לא יכול לדעת, בשלב הגשת בקשת הכופר, אם יש בתיק מספיק ראיות משום שעו"ד המטפל בתיק אינו זכאי לקבל שום חומר חקירה גם אם הגיש בקשה לכופר". בר־טוב מוסיף כי "את תמצית חומר החקירה ניתן לקבל ולבחון רק אם מתקיים שימוע לפני הגשת כתב אישום פלילי או שניתן לקבל את כל חומר החקירה עם הגשת כתב אישום".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
טיפשות שוטפת את המדינה
לא יודע אם טיפשות או חוסר אכפתיות של כל המדינה ביחד המדינה גורמת להרבה עסקים להיסגר בעזרת מס הכנסה אני אישית סגרתי עשק שגילגל שני מיליון שח בשנה ולאחר כל תשלומי העובדים שכירות וכמובן מיסים נישאר רווח של 45000 אלף שח חצי מכל שכיר שעבד אצלי גם כי יש שכר מינימום עכשיו כולם הלכו הבית לחפש עבודה מס הכנסה לא יקבל כלום כי העסק ניסגר והחשוב ביותר סוף סוף גם אני מקבל מהמדינה דמי הבטלה תודה למס הכנסה היום יש לי זמן גם לעצמי לאסוף כוחות ולהתחיל הכל מחדש מדינה שחייה על נס
יוסי , תל אביב  |  02.10.10
1.
המדריך השלם למעלימי מס
לפי הכתבה עדיף להעלים מס,ואז להגיע להסדר עם רשויות המס.ולשלם 10 אחוז מהסכום שבפועל העלימו. ככה המדינה שלנו מיתנהלת כשחברי כנסת מעלימים מס בכוונה תחילה. ולא מעט סיפורים יש בנושא,כשקבלן צבע הולך לעשות עבודה אצל חבר כנסת ,חבר הכנסת מוכן לשלם את החשבון בלי מע"מ,כדי להוזיל את העלויות ולא איכפת לו שהקבלן הוא מעלים מס ,אז ככה נראית המדינה שלנו.{יש לציין שלא כולם}. וכשראשי המדינה מואושמים בפלילים אחד אחרי השני,ועדיין ממשיכים בתפקידים בכירים אז מה רוצים מהאזרח הקטן,הוא סה"כ לקח דוגמא. לדעתי יש להחמיר בצורה גורפת ולקחת דוגמא מארה"ב איך להיתנהג עם מעלימי המס. וזה ממש לא משנה שאפילו יהיה זה ראש הממשלה. אבל כדי שזה יקרה יש להוזיל את המס בצורה משמעותית,כי לאמיתו של דבר קשה להיתמודד עם המיסים הכבדים המוטלים על העצמאים. תחשבו על זה,שעצמאי לוקח עבודה ב30 אלף ש"ח,נשאר לו ביד אולי 5000 ש"ח לאחר הוצאות ומס. אז לדעתי אם יפחיתו את המיסים בצורה משמעותית ,לפחות חצי ממה שאנחנו כרגע משלמים,וכל מעלים מס שייתפס ישלם קנס גבוהה פי 10 ממה שנדרש לשלם,ובנוסף יישלח לכלא לכמה שנים.ולא להיתחשב במיגזר הערבי ולא החרדי{במיגזרים האלה כמעט ולא משלמים אפילו שמרוויחים}אז לדעתי המדינה תשלש את המיסים שהיא גובה כרגע. כי המס לא יהיה נטל כל כך כבד על האזרחים,ואף אחד בר דעת לא ירצה להיתעסק עם רשויות המס.
סהרורי  |  02.10.10