מיליארדים מתחת לקרח: מתחמם מירוץ הנפט בגרינלנד
חברת הנפט הבריטית קיירן אנרג'י תשקיע מיליארדים בחיפושים באזור. גרינלנד, ש־80% ממנו מכוסה קרח, מסתמן כאזור בעל פוטנציאל עתודות נפט עצום, וענקיות הנפט הבינלאומיות מתחרות ביניהן על הגישה לזכויות הקידוח
גרינלנד מסתמנת כענקית עתודות הנפט הבאה, והתחרות על גישה למשאביו הטבעיים של האי הגדול בעולם הולכת ומתעצמת. בשבוע שעבר הצטרפה חברת חיפושי הנפט הבריטית קיירן אנרג'י לשורה של חברות בינלאומיות, שהודיעו על מציאת ראיות נוספות להימצאותו של נפט בשדה מרכזי שליד חופי הקוטב הצפוני, כך דיווח היומון הבריטי "הדיילי טלגרף".
קיירן מצאה באזור שליד חופי מערב גרינלנד שני סוגים של נפט שנשלחו לבדיקה. אף שהתגלית האחרונה עדיין לא ניתנת ליישום מסחרי, היא מאששת את מה שממשלת גרינלנד טוענת מזה זמן רב — מדובר באזור בעל פוטנציאל עצום. מאחר שהאזורים הקונבנציונליים הולכים ואוזלים, חברות הנפט מנסות להרחיב את גבולות אזורי החיפוש, הרבה בזכות פיתוחים טכנולוגיים שמשרגים את יכולות הקידוח וההפקה.
אובה קרל ברתלסן, שר התעשייה והמינרלים, אמר כי מדובר בממצא מעודד. "הממצאים תומכים בראיות קודמות שנמצאו לקיומה של מערכת פחמימן אקטיבית באזור". ביל גאמל, מנכ"ל קיירן, אמר שגרינלנד היא אזור שנמצא בצמיחה גדולה, וכי החברה מגלה עניין בשמונה אזורים ימיים שמשתרעים על פני כ־27 אלף קמ"ר.
הכלכלה בגרינלנד, טריטוריה דנית בעלת שלטון עצמאי שחיים בה 57 אלף תושבים בלבד, התבססה עד כה בעיקר על יצוא דגים. קידוחי החיפושים בבאר בוחן באזור ווסט דיסקו בדרום גרינלנד יחלו ב־2011, זאת בתנאי שיינתן אישור ממשלתי לכך. כדי לממן את הפרויקט, קיירן מוכרת את אחזקותיה בחברת הבת קיירן אינדיה (51%) לחברת הכרייה ההודית ודנטה ב־8.5 מיליארד דולר.
ענקיות הנפט אקסונמובייל ושברון מחזיקות גם כן בזכויות קידוח ליד חופי האי, ומפעילות מערכת סיסמית לזיהוי אזורי קידוח פוטנציאליים.
קיירן תשקיע יותר ממיליארד דולר בשלוש השנים הבאות בקידוח עד עשר בארות ליד חופי גרינלנד. הממשלה צפויה להודיע בקרוב על הזוכים בסבב הרישיונות האחרון על 14 אזורים המשתרעים על שטח של 151 אלף קמ"ר ליד באפין ביי. משרד המינרלים והנפט של גרינלנד קיבל עד כה 17 הצעות מ־12 חברות נפט בינלאומיות, שבהן של וסטאטאויל.
על פי מחקר גיאולוגי שערכה ממשלת ארה"ב, עתודות הנפט באזור חוג הקוטב הצפוני מסתכמות בכ־90 מיליארד חביות. באזור נמצאים כ־13% מסך עתודות הנפט בעולם. בעבר היה קשה לחפש נפט באזור הקוטב הצפוני בשל תנאי מזג האוויר הקיצוניים, הריחוק והמערכת האקולוגית העדינה. BP פרשה ממרוץ הנפט בקוטב הצפוני במאי האחרון לאחר הפגיעה באמינותה, בגלל התאונה ודליפת הנפט הענקית במפרץ מקסיקו. פעילי גרינפיס שלחו באוגוסט את הספינה "אספרנסה" לאתר הקידוח של קיירן, שנמצאת שם עד היום, במטרה לעכב את החיפושים שעשויים לגרום נזק סביבתי נרחב.
4 תגובות לכתיבת תגובה