אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חופים שעוד תתגעגעו אליהם צילום: cc by Chi King

חופים שעוד תתגעגעו אליהם

זיהום, בנייה ושחיקה טבעית גורמים להעלמות הדרגתית של רצועות חוף שלמות. חופים נכחדים ברחבי העולם - רשימה חלקית בלבד

26.09.2010, 21:25 | סוכנויות הידיעות

דמיינו את החוף המדהים שביליתם בו בקיץ האחרון. עכשיו דמיינו את אותו חוף - הרוס. אולי הוא נשחק כך שכבר אין מקום לפרוש שמיכה, אולי הוקם בית מלון על החוף, ואולי דליפת נפט זיהמה אותו.  למרבה הצער סיוטים מסוג זה הפכו למציאות בחופים רבים ברחבי העולם.

האתר Concierge.com סקר 7 חופים המצויים בסכנת הכחדה, הנובעת משחיקה, זיהום, עליית פני הים ובנייה חסרת אחריות. מלבד חופים אלה ישנם מאות חופים נוספים המצויים בסכנה. אם לא נגביל את התחממות כדור הארץ, נתעקש על בנייה מסודרת ונגן על החופים מזיהום וניהול שגוי, יהפכו החופים הקסומים לזיכרון עמום.

1. המלדיביים

עם חופים שנראים כמו גלויות, שוניות אלמוגים מושלמות וכמה מאתרי הנופש היוקרתיים בעולם, האיים המלדיביים נחשבים עבור רבים לאתר נופש מועדף. אך אורך החיים של האיים עצמם עשוי להתקצר באופן דרסטי: עליית פני הים כתוצאה מהתחממות כדור הארץ מאיימת על 26 האיים בים ההודי, והם עלולים לצלול עוד לפני שתסתיים המאה הנוכחית.

המלדיביים. עלולים לצלול לפני תום המאה, צילום: cc by Chi King המלדיביים. עלולים לצלול לפני תום המאה | צילום: cc by Chi King המלדיביים. עלולים לצלול לפני תום המאה, צילום: cc by Chi King

2. גואה, הודו

למרות רצועת החוף הארוכה שלה, מרבית התיירים מגיעים למקדשים של הודו, ולא לחופיה. ייתכן וזו הסיבה לכך שהחופים מוזנחים: על פי דיווח של בנק הפיתוח של אסיה, כ-25% מקווי החוף בהודו עומדים לפני "שחיקה רצינית", שתיגרם משלל סיבות, החל מעליית פני הים ועד להיעלמות דיונות חול בשל בניית מאות נמלים חדשים. גואה, הקולוניה הפורטוגזית לשעבר שהפכה למעוז היפים וליעד מבוקש, מהווה את הדוגמה הבולטת ביותר: קו החוף כולו נמצא בהליך שחיקה, והחופים איבדו שטח בהיקף משמעותי בשנים האחרונות. גורמים רבים הובילו לכך, ביניהם בניית נמל גדול והריסת הצמחייה לאורך החוף.

גואה. חופי הודו סובלים מזיהום, צילום: cc by dms_303 גואה. חופי הודו סובלים מזיהום | צילום: cc by dms_303 גואה. חופי הודו סובלים מזיהום, צילום: cc by dms_303

3. פאו קואק, ויטנאם

אי טרופי המצוי דרום מזרחית לחוף של ויטנאם במפרץ תאילנד, מורכב מחופים ריקים של חולות לבנים, כבישים לא סלולים ובתי אורחים פשוטים. התיירים המעטים שהגיעו למקום מגדירים אותו כהיפך הגמור מהאי התיירותי פוקט שבתאילנד, אך ממשלת ויטנאם מקווה להפוך אותו לפוקט הבא. תוכנית אב שחשף ראש הממשלה נגויאהן טה דונג במאי 2010 הציגה מרכז תיירותי עולמי עם שדה תעופה ומרכז פיננסי, שבו יבקרו כ-7 מיליון תיירים עד 2030. מדובר בשינוי גדול מ-162 אלף המבקרים שהגיעו לאי בשמונת החודשים הראשונים של 2009. ען זאת, הממשלה מסרה כי שימור מהווה חלק גדול בתוכנית.

ויאטנם. בעקבות איי תאילנד, צילום: cc by ronancrowley ויאטנם. בעקבות איי תאילנד | צילום: cc by ronancrowley ויאטנם. בעקבות איי תאילנד, צילום: cc by ronancrowley

4. סוגוטוק דיונס (Saugatuck Dunes), מישיגן

היא נמצאת אמנם במרחק של 144 ק"מ בלבד משיקגו, אך ביקור בעיירת הנופש הקלאסית הזו מזכיר חזרה אחורה בזמן. בין שלל נקודות החן שלה נמצאים חופים ודיונות שנוצרו על ידי הגלים של אגם מישיגן, המצויים בסכנה בעקבות הצעה לפתח קבוצת חופים בסמוך לפארק המקומי. היזם אמנם הבטיח כי שימור התרבות המקומית והאקולוגיה עומד בראש סדר העדיפויות, אך המבקרים טוענים שהתוכנית לבניית כ-30 בתים, מסלול גולף, מרינה, מלון קטן ובתי דירות טומנים בחובם שינוי דראסטי בלתי הפיך. החשש הוא שהמלון ישנה לעד את הנוף, בעוד שהבנייה עצמה תפגע באקולוגיה של הדיונות. הקרן הלאומית לשימור היסטורי צירפה את הדיונות לרשימות האתרים ההיסטוריים המצויים בסכנת הכחדה בארצות הברית ב-2010.

סוגוטוק דיונס. חשש לפגיעה במערכת האקולוגית סוגוטוק דיונס. חשש לפגיעה במערכת האקולוגית סוגוטוק דיונס. חשש לפגיעה במערכת האקולוגית
 

5. מרוקו

חופי המדינה סובלים מגניבת חול, הנעשית באמצעות בולדוזרים שאוספים את החול כדי ליצור ממנו מלט, ומשאירים מאחור נופים מכוערים ובודדים. קוסטאל קייר (Coastal Care), ארגון סביבתי אמריקאי שפועל למען החופים בעולם, מצא פעולות אסיפת חול הרסניות בלמעלה מ-30 חופים, מקמבודיה, ג'מייקה ועד אוסטרליה, אך לפי הערכות המצב חמור ביותר במרוקו, שבה קילומטרים של חופים נחצבים מזה עשורים, בעיקר בין טנג'יר וקזבלנקה. עסקי חציבת החולות מנוהלים על ידי סינדיקט שני בגודלו רק למאפיית הסמים במדינה. הריסת הדיונות מונעת מהחופים להפוך ליעדים תיירותיים ופוגעת באזורי הגידול של צבים וציפורים.

מרוקו. גניבת חולות מאסיבית פוגעת בחופים מרוקו. גניבת חולות מאסיבית פוגעת בחופים מרוקו. גניבת חולות מאסיבית פוגעת בחופים

6. מאלינס ביי, ברבדוס

רוב האיים הקריביים סובלים ממידה זו או אחרת של שחיקה, לרוב מסיבות טבעיות. ברבדוס, מדינה התלויה בתיירות, יודעת שעליה להגן על החופים שלה, אך חלק מניסיונותיה לעשות זאת רק מחמירים את המצב. פעילים סביבתיים מקומיים טוענים שבכמה מקומות לאורך החוף המערבי של ברבדוס, הכולל מלונות יוקרה, דירות ובתים יקרים, השחיקה התגברה בשל בניית שוברי גלים.

בחוף הצפון מערבי של האי, ניתן היה בעבר ללכת מחוף מאלינס צפונה כמה קילומטרים על המישור החולי. כיום האזור מכיל רק סלעים שלא ניתן לעקוף ושוברי גלים. האשמה מוטלת על בניית שלוש חומות אבן ובניין דירות חדש.

ברבדוס. הניסינות להלחם בשחיקה החמירו את המצב, צילום: cc by BasL ברבדוס. הניסינות להלחם בשחיקה החמירו את המצב | צילום: cc by BasL ברבדוס. הניסינות להלחם בשחיקה החמירו את המצב, צילום: cc by BasL

7. מפרץ מקסיקו

הפיצוץ באסדת קידוח הנפט של BP גרם לדליפה של מיליוני חביות נפט למפרץ מקסיקו בקיץ האחרון, והתחזיות לעתיד נשמעו עגומות למדי: זפת, הרס הדגה ומים רעילים מדי לשחייה. למרבה המזל המציאות התבררה כקצת פחות קטלנית. ישנם עדיין דיווחים על כדורי זפת או ציפורים מתות לאורך חופי פלורידה, אלבאמה, מיסיסיפי ולואיזיאנה, אך רוב החופים באזור שמרו על מצב טוב יחסית. עם זאת, האיום על החופים קיים עדיין, וייתכן שהמצב אף חמור משנראה כעת.

מפרץ מקסיקו. זיהום כתוצאה מדליפת נפט, צילום: cc by Deepwater Horizon Response מפרץ מקסיקו. זיהום כתוצאה מדליפת נפט | צילום: cc by Deepwater Horizon Response מפרץ מקסיקו. זיהום כתוצאה מדליפת נפט, צילום: cc by Deepwater Horizon Response

תגיות