אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עושים רוח, לא חשמל: "הפרויקט הלאומי" של נתניהו מחכה לתמריץ מרשות החשמל צילום: עמית שאבי

עושים רוח, לא חשמל: "הפרויקט הלאומי" של נתניהו מחכה לתמריץ מרשות החשמל

בדיקת "כלכליסט" מעלה כי ענף אנרגיית הרוח המתהווה של ישראל מחכה זה תשעה חודשים לתעריף שיתמרץ יצרנים לפעול ולהתרחב לתחום

28.09.2010, 06:58 | רויטל חובל

בענף אנרגיית הרוח הישראלי לא ממהרים לשמוח על הכרזת ראש הממשלה בנימין נתניהו, כי חוות הרוח ברמת הגולן תוכר כפרויקט תשתיות בעל חשיבות לאומית. בדיקת "כלכליסט" מעלה כי זה תשעה חודשים מתעכב תהליך קביעת התעריף החדש ליצרני חשמל מטורבינות רוח, שעליו אמונה רשות החשמל. התעריף נועד לתת מענה לטענות על כך שהמודל הכלכלי שלפיו נמכר כיום חשמל מאנרגיית רוח למדינה, מתמרץ פחות מהתעריף של יצרני אנרגיה סולארית.

יצרני אנרגיה סולארית מקבלים כיום 1.49 שקלים עבור כל קילו־ואט שנמכר לחברת החשמל, בעוד שיצרני חשמל מרוח מקבלים תעריף הנמוך בכ־70% ומסתכם ב־42 אגורות בלבד. תעריף האנרגיה הסולארית נקבע כנגזרת מעלות ייצור החשמל, בתוספת פרמיה על מניעת זיהום אוויר. זאת בניגוד לתעריף של האנרגיה הסולארית, שמסובסדת בשיטת תעריף הזנה המזכה את היצרניות במחיר גבוה וקבוע.

פעילים בענף מסבירים כי הבעיה עם התעריף הנוכחי היא שמרכיב עלות הייצור יכול לרדת בהתאם לעלויות הנפט והפחם בעולם, ועמו משתנה התעריף שהם מקבלים. כך, בפברואר השנה ירדה עלות ייצור החשמל בכ־10%. לדברי הפעילים בענף, הבנקים סירבו לממן פרויקטים של חוות רוח בגלל הסיכון שבתעריף המשתנה.

בחודש ינואר השנה הודיעה רשות החשמל כי תפעל לשינוי מנגנון הסבסוד הקיים בענף, אך עד כה התעריף החדש לא פורסם. למרות ההצהרות מצד הרשות ומצד ראש הממשלה, הנושא עדיין נמצא במסגרת השימוע לתעריף. גם במשרד התשתיות הצהירו כי הם מעדיפים כי יעד ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות יתבסס יותר על אנרגיית רוח מאשר על אנרגיה סולארית. "ברשות החשמל גוררים רגליים בקביעת התעריף החדש, וכל ענף אנרגיית הרוח מתעכב", אומרים גורמים בענף המתהווה.

חוות הרוח ברמת הגולן, שזכתה להכתרה כפרויקט לאומי בידי ראש הממשלה, מופעלת בידי חברת אנרגיית רוח נקייה שבבעלות מי גולן, הנשלטת על ידי צהל הראל. החווה כיום היא היחידה שמוכרת חשמל מאנרגיית רוח לחברת החשמל, אך היקף פעילותה מהווה רק חצי אחוז מכושר הייצור של חברת החשמל - 6 מגה־ואט. עתה מתכננים בחברה להרחיב את החווה לכושר ייצור של 14 מגה־ואט בהשקעה של 26 מיליון דולר.

פרויקט נוסף שמתכננת מי גולן, בשיתוף חברת החשמל האמריקאית AES, כולל הקמת שתי חוות רוח נוספות ברמת הגולן בהיקף ייצור כולל של 400 מגה־ואט. עלות ההקמה מוערכת ב־800 מיליון דולר. מי גולן ו־AES נמצאות כבר כמה חודשים במגעים בסוגיית המימון עם בנק לאומי ובנק הפועלים.

מרשות החשמל לא נמסרה תגובה מאחר שהיא נמצאת בחופשה.

תגיות