אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"השקל ימשיך להתחזק; היצואנים יתמודדו בהצלחה" צילום: עמית שעל

"השקל ימשיך להתחזק; היצואנים יתמודדו בהצלחה"

יורם גבאי "מרגע שהחלה ההתאוששות בכלכלה העולמית, קצב הצמיחה של היצוא הישראלי - בדגש על ההייטק - הוא יותר מהיר מקצב הצמיחה בסחר הבינלאומי"

28.09.2010, 08:33 | תומר זלצר

בניגוד לטענות ראשי היצואנים, ד"ר יורם גבאי אומר כי תהליך ייסוף השקל לא משפיע באופן מהותי על היצוא. לדברי גבאי, כיום יו"ר דירקטוריון פעילים ניהול תיקי השקעות, ולשעבר הממונה על הכנסות המדינה במשרד האוצר, "מרגע שהחלה ההתאוששות בכלכלה העולמית, קצב הצמיחה של היצוא הישראלי - בדגש על ההייטק - הוא יותר מהיר מקצב הצמיחה בסחר הבינלאומי. רוב החברות הגדולות מתמודדות עם תהליך הייסוף ללא קשיים: הן מקטינות עלויות ומצליחות לתמרן בין שווקים. לחברות קטנות יש בעיה, כי הן פחות גמישות - והממשלה צריכה לסייע להן, למשל דרך קרנות אשראי".

בנוגע לרכישות הדולרים של בנק ישראל, שבעקבותיהן זינקו יתרות המט"ח שהוא מחזיק ליותר מ־64 מיליארד דולר, מציין גבאי: "כדאי להפסיק את התערבות בנק ישראל בשוק המט"ח. גם לפי המחקר האחרון שפרסם בעניין בנק ישראל, דרך הפעולה הזו לא אפקטיבית. התערבות בשוק המט"ח יכולה לעבוד בטווח הקצר, אבל לאחר מכן מתבצע תיקון. אני מעריך כי אם בנק ישראל לא היה מתערב כלל בשוק המט"ח, שער החליפין שקל־דולר היה היום באותו מקום, פחות או יותר. כדאי לזכור גם כי שמירה על ריבית נמוכה במשק במטרה לסייע ליצואנים טומנת בחובה חסרונות גדולים: הגורם העיקרי שהביא לניפוח שוק הנדל"ן, למשל, הוא העובדה כי ברמת הריבית הנמוכה כדאי לקחת משכנתה".

גבאי מציין כי בהנחה שהיציבות המדינית־ביטחונית תישמר, תהליך הייסוף צפוי להימשך ללא קשר לפעולות בנק ישראל בשוק המט"ח: "למדינת ישראל יש עודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים, ובמקביל אין כל היחלשות בגורמים האובייקטיביים שיוצרים את מגמת הייסוף: ההייטק מתחזק, בשנים הקרובות הכלכלה תקבל חיזוק נוסף דרך קידוחי הגז הטבעי, ויש כאן עתודה של אנשים צעירים שייכנסו לשוק העבודה. צריך להתרגל לרעיון שהשקל יתחזק ויישאר חזק לאורך זמן".

תגיות