אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לייזי ינאי: "אם לא נצליח לרכוש את הייפרקום, נקנה משהו אחר" צילום: אוראל כהן

לייזי ינאי: "אם לא נצליח לרכוש את הייפרקום, נקנה משהו אחר"

נשיא וריפון ישראל מצהיר כי בשוק הנשלט על ידי שלוש מתחרות, הדרך היחידה של יצרנית המסופים לקריאת כרטיסי אשראי לגדול לאירופה היא באמצעות רכישה של אחת מהן. בראיון ל"כלכליסט" אומר ינאי כי הוא לא פוסל רכישה של אינג'ניקו הצרפתית

03.10.2010, 13:59 | שניר הנדלר

בשנה האחרונה גייסו לא מעט חברות ציבוריות ממון רב, והן מחזיקות כיום בקופות מזומנים דשנות. עובדה זו הביאה לעלייה בפעילויות של מיזוגים ורכישות, רכישה עצמית של מניות, הגדלת הדיבידנדים והשקעה באמצעי ייצור.

וריפון, יצרנית מסופים אלקטרוניים לקריאת כרטיסי אשראי, בחרה לנצל את המזומנים שלה להגדלת נתח השוק שלה על ידי ניסיון לרכישת המתחרה האמריקאית הייפרקום. בסוף השבוע וריפון בחרה לבצע צעד אגרסיבי והגישה הצעת רכש עוינת למניותיה של הייפרקום תמורת 290 מיליון דולר. הנהלת הייפרקום דחתה את הצעת הרכש בטענה כי ההצעה אינה משקפת את מלוא הפוטנציאל הטמון בהייפרקום. "הנהלת הייפרקום סבורה כי הצעתה של וריפון הנה אופורטוניסטית וכוונתה היא לשבש את עסקיה של הייפרקום, אשר הצליחה לנגוס בנתחי שוק אליהם מכוונת וריפון", מסרה הייפרקום בהודעה לתקשורת, וציינה כי "הייפרקום חווה כעת את הצמיחה החזקה ביותר בביקושים זה כמה שנים, ואנו מתמקדים בהפיכת הביקושים האלה להכנסות במחצית השניה של 2010".

אבל בווריפון לא מתכוונים להרים ידיים. "אנחנו מאמינים שהנהלת הייפרקום לא שיתפה את בעלי המניות שלה בהצעה הידידותית שהגשנו לה", אמר ל"כלכליסט" נשיא וריפון ישראל לייזי ינאי. "לכן יצאנו בהצעת רכש עוינת לפי מחיר של 5.25 דולרים למניה במזומן. ההצעה שלנו מגובה על ידי ג'יי.פי מורגן והמאזן שלנו. יש לנו 400 מיליון דולר בקופה, רמת מינוף יחסית נמוכה ושווי שוק של 2.7 מיליארד דולר", הוסיף ינאי.

לאחר פרסום הצעת הרכש, המניה קפצה ל־6.5 דולרים. אתם מתכוונים להגיש הצעה נוספת במחיר גבוה יותר?

ינאי: "אנחנו מעדיפים בשלב הזה לא להתייחס לזה. אבל צריך לשים לב שבמקביל לזינוק במניית הייפרקום, מניית וריפון קפצה מ־28 דולר ל־31 דולר. במונחים דולריים זו קפיצה גדולה יותר מההפרש במחיר מניית הייפרקום מהצעת הרכש למחירה הנוכחי.

אם אני לא טועה, לרוב כשחברות מגישות הצעת רכש עויינת, מחיר המניה שלהן יורד, אבל אצלנו המניה קפצה ב־10%. זו הבעת אמון של המשקיעים במהלך. אנחנו לא נוותר בקלות על האפשרות לרכוש את הייפרקום, אבל לא נבצע עסקה בכל מחיר".

מה עומד מאחורי הניסיון לרכוש את הייפרקום?

"זה נעוץ במבנה העסקי של התעשייה שבה פועלות מעט מאוד חברות. התעשייה שבה אנחנו פועלים היא תעשיית נישה בתחום ה־IT העולמי. גודל התעשייה המסורתית שלנו הוא כ־3 מיליארד דולר וקצב הצמיחה הוא 10%–15% בשנה. נוצר מצב שהתעשייה נשלטת בידי וריפון, אינג'ניקו והייפרקום, כאשר שלוש החברות מחזיקות יחד בכ־90% מנתח השוק. כדי לגדול, אנחנו צריכים בין היתר לרכוש מתחרה".

מהו סכום ההוצאות שווריפון מקווה לחסוך אם יושלם המיזוג עם הייפרקום?

"אין ספק שכאשר רוכשים מתחרה, ניתן לחסוך בהוצאות אדמיניסטרטיביות, הוצאות שיווק ומכירה וביטול כפל מוצרים. אך אנחנו לא נשתף בשלב זה מה שווי הסינרגיה התפעולית שאנחנו צופים להשיג". זו לא הפעם הראשונה שאתם מעוניינים בהייפרקום. לאורך שנים שמה הוזכר כאפשרות לרכישה בידי ליפמן שאותה וריפון רכשה ב־2006.

"זה נכון שהיו דיבורים על רכישת הייפרקום בעשר השנים האחרונות, לכל דבר יש הזמן שלו. בשנים האחרונות קרו כמה דברים בשוק שלנו. אינג'ניקו רכשה את סאג'ם הצרפתית, וריפון רכשה את ליפמן והייפרקום רכשה את טאלס שגם היא צרפתית. הרכישה שביצעה הייפרקום העניקה לה שליטה בשווקים מסוימים, בעיקר במערב אירופה. אירופה זה אולי השוק היחיד שאנחנו טרם הגענו בו למיצוי מלא. רכישת הייפרקום היא ההזדמנות שלנו להתרחב באירופה. המחויבות של הנהלת וריפון היא לרדוף אחרי ההזדמנויות ואנחנו גם נעשה את זה".

ואם רכישת הייפרקום לא תצלח?

"אני לא יכול להיות פסימי או אופטימי, אני איש מקצוע. אם לא נצליח לרכוש את הייפרקום, אז נקנה משהו אחר".

אז אתה לא פוסל רכישה של אינג'ניקו הצרפתית?

"הכל פתוח".

תגיות