אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פגישת מחזור: "הייתי אומר שאני סרסור בורסה" צילום: יובל חן

פגישת מחזור: "הייתי אומר שאני סרסור בורסה"

יואל ברגר לא נכנע לנוסטלגיה: "המסחר המתוחכם של היום הגון יותר"

04.10.2010, 19:26 | חנן פייגנבאום

ב־1970 היה יואל ברגר, כיום סגן מנהל החטיבה הפיננסית בבנק מזרחי טפחותונציג הבנק בדירקטוריון הבורסה, סטודנט צעיר באוניברסיטה העברית שעבד כדי כדי לממן את לימודיו כפקיד ניירות ערך בסניף כיכר ציון של בנק הפועלים בירושלים. כשנתיים לאחר מכן, כאשר עזב את ירושלים ושב לתל אביב, הציעו לו בבנק הפועלים לשמש מבצע בבורסה, ומאז הכל היסטוריה.

ברגר לא תיאר אז לעצמו שעבודת הסטודנטים בבנק תוביל אותו לקריירה ארוכה בשוק ההון הישראלי. כמי שגדל בבית סוציאליסטי, שירת בצנחנים ואף היה חבר גרעין בקיבוץ גרופית, הוא לא תמיד הרגיש בנוח בבורסה. "במשך שנים התביישתי להגיד שאני עובד בבורסה", אומר ברגר. "בסביבה שבה גדלתי תחום הפיננסים עוד נשא עמו את הקונוטציות של היהודי הגלותי, ולכן כשהיו שואלים אותי במה אני עובד, כדי להעצים את הבושה הייתי אומר שאני סרסור בורסה".

המסחר בבורסה בתחילת שנות השבעים היה שונה מאוד מהמסחר הממוחשב והמתוחכם כיום. "לא היו שערים משתנים, ולכל נייר ערך היה ניתן רק שער אחד בסוף היום", מספר ברגר. "את ההוראות מהלקוחות היינו אוספים על הלידרים ומעבירים את הנתונים לבורסה. הכרוז היה מכריז על המניה הנסחרת וכל 80 המבצעים של חברי הבורסה היו צועקים ביחד: קונה קונה. פעמים רבות היה בלתי אפשרי לדעת מי ביקש וכמה ביקש, ולכן היה אדם שהיה אמור להחליט מי צעק ומי לא. היו פעמים שבהם מבצעים שלא השתתפו כלל במסחר ראו את הביקוש וטענו שגם הם צעקו. במקרים אחרים פשוט חילקו את המניות שווה בשווה בין כולם".

ים הצעקות, ההמולה והמסחר שהתנהל על גבי דפים שימשו בנוסף קרקע פורייה לטעויות. ברגר מספר כיצד באחת הפעמים כמעט הביא לקריסתה של מניית חברת ההשקעות של בנק הפועלים: "כמבצעים קיבלנו מהלקוחות את ההוראות, שאותן ארגנו עבורנו על גבי דפים פקידות שישבו מאחור. מלבד ההוראות מהמשקיעים היו נכתבות על הדפים הערות מהנהלת הבנק כיצד לנהל את המסחר", מסביר ברגר. "באחת הפעמים מישהו שלא רצה שיקרה משהו לדפים פשוט כתב 'לא לגעת' על הדף שעליו הופיעו הפקודות למניית חברת ההשקעות. אני חשבתי שמדובר בהוראה של הנהלת הבנק, וכשהתחיל המסחר פשוט לא נגעתי במניה שקרסה ב־40%". למזלו של ברגר, הקריסה במניה אירעה בשלב הפתיחה במסחר. "כשהתברר גודל האסון במהלך המסחר בשערים המשתנים, התחלתי ברצף של הוראות קנייה והמחיר עלה בחזרה".

אחרי חמש שנים כמבצע וכאחראי על המבצעים בבנק הפועלים עבר ברגר לעבוד בבנק כללי (כיום יובנק). אחרי חמש שנים נוספות כמבצע התקדם לתפקידים נוספים בבנק שבו עבד 27 שנה, ובתפקידו האחרון שימש סמנכ"ל. כיום משמש ברגר סגן מנהל החטיבה הפיננסית בבנק מזרחי טפחות ומנהל את חדרי העסקאות של הבנק. בנוסף משמש ברגר נציגו של הבנק בדירקטוריון הבורסה.

כשהוא מתבקש לסכם את השינויים שעברה הבורסה לאורך השנים, ברגר לא נכנע לנוסטלגיה: "אני בניגוד לאחרים לא מסתכל אחורה ואומר 'פעם היה יותר טוב'. אני חושב שהבורסה היום טובה יותר, שקופה יותר, מבוקרת יותר וכל זה יוצר מסחר יותר הגון". ברגר בוחר לסיים במטאפורה: "היו פה ושם שערוריות וסערות, אבל הן מעולם לא עצרו את האונייה".

תגיות