אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פגישת מחזור: "למנהלי השקעות היום אין היכולות שהיו לנו" צילום: עמית שעל

פגישת מחזור: "למנהלי השקעות היום אין היכולות שהיו לנו"

רמי דרור, מנכ"ל בית ההשקעות הדס ארזים, נזכר בהווי שנוצר בזירות במסחר, בתלושים למזנון וגם במעצר של מריצי המניות

05.10.2010, 21:16 | הדס שפר

רמי דרור, מנכ"ל בית ההשקעות הדס ארזים, התחיל את דרכו בבורסה בזכות עצה שנתן לו חבר של חבר. "רציתי להיכנס לתחום של שוק ההון, אבל לא ידעתי איך", הוא מספר. "פגשתי בלימודים חבר ששלח אותי להיפגש עם ארי בסקין, ברוקר מבית ההשקעות חלוץ". במהלך המפגש נתן לו בסקין עצה: "תתחיל מלמטה - מזירות המסחר. לא בנק, לא יועץ השקעות ולא ברוקרים. בבורסה תלמד הכי טוב את שוק ההון". "העצה הזו שינתה את חיי והביאה אותי להיכן שאני היום", אומר דרור.

בית ספר להשקעות

כשנכנס לבורסה בתחילת 1993 התמודד דרור גם על תפקיד הכרוז, אך בחר בתפקיד מבצע בבית ההשקעות להק, שנראה לו מעניין יותר. "הגעתי ללהק בלי שום הכשרה או הבנה, בחודש שבו התפטרו שלושת המבצעים של החברה. יוסי גזית, שהיה סמנכ"ל בית ההשקעות, היה נואש. לא היה מי שילמד אותי, אז הוא זרק אותי לבורסה ואמר לי: 'תתחיל לסחור, תלמד תוך כדי'".

"הבורסה היתה בית הספר הטוב ביותר להשקעות", אומר דרור. "במהלך השנים בבורסה לומדים לבצע חלוקת קשב, כמו טייסים. צריך גם לקבל החלטות מהר, גם לסחור, להבין את מגמת המסחר תוך כדי ההתפתחויות, לראות מי פועל ומה האינטרסים שלו. לפעמים מי שמוכר מתכוון בכלל לקנות ולעקוב אחר הקריאות, נפנופי הידיים והפרצופים. הבורסה היתה המקום הטוב ביותר ללמוד בו - ראית את הפושעים ואת מריצי המניות, זה היה בסיס טוב להבין איך המסחר מתנהל".

את מריצי המניות שעליהם הוא מדבר פגש דרור באופן אישי, ואף היה עד למעצר במהלך המסחר של כמה מהם. "הייתי בבורסה בתקופה שבה התפוצצה פרשת הדיסקונטאים (במסגרת פרשה זו, שנחשפה ב־1994, הורשעו אנשי עסקים ובכירים בבנק דיסקונט ובחברה המרכזית לני"ע, בעבירות של הרצת מניות ואיגרות חוב ממשלתיות – ה"ש) ופרשת אילון צברי שהריץ מניות".

זיכרון מוחשי נוסף של דרור היה ההיתקלות באותם דיסקונטאים בפעולה: בתחילת דרכו קיבל דרור פקודת מכירה לאופציה של אסם זמן קצר לפני סגירת המסחר. "הייתי ממש חדש והתחלתי למכור. זה היה ממש בסוף המסחר, ולמעשה בעצם פעולת המכירה שלי גרמתי לשער לרדת", הוא מסביר. פעולת המכירה גררה אחריה בלגן וצעקות שהפתיעו את דרור הצעיר, שלא הבין מה רוצים ממנו. "כל מיני מבצעים התחילו להתנפל עליי: 'אתה לא יודע לסחור', 'איך אתה עובד', 'תעיפו אותו מהזירה'. הרגשתי ממש אשם. בדיעבד התברר לי שאלה היו אותם דיסקונטאים שהריצו את האופציה, והפרעתי להם כי הורדתי את השער. רק אחר כך, כשהתפוצצה הפרשה בעיתונות, הבנתי את המשמעות של מה שקרה. בתחילת הדרך הייתי מאוד תמים".

סוחרים בתלושים

"זירות המסחר היו הפייסבוק של שנות התשעים", נזכר דרור. "היו שם 150 איש בארבע זירות המסחר, וכולם הכירו את כולם. זה היה כור היתוך להרבה מאוד אנשים שבאו ולמדו את רזי השוק".

כשנשאל דרור אם הוא מתגעגע לתקופה ההיא, התשובה שלו היא חד־משמעית: "זו היתה אחת התקופות היפות בחיים שלי. היינו חבורה מאוד מגובשת, בגילאים דומים, ונוצר הווי מאוד מיוחד בזירות המסחר. כל השבוע היינו יחד במסחר, ובסוף השבוע היינו יחד במסיבות. היה בחור בשם צחי טל, שקראנו לו צחי מסיבות. הוא היה מבצע מטעם סהר ניירות ערך, והיה מארגן מסיבות כל סוף שבוע.

אחת האנקדוטות שמעלות חיוך על שפתיו היא המסחר בתלושים למזנון, שלקח את תפקידם כסוחרים בבורסה רחוק מהמקובל. "חושי המסחר של כולנו התחדדו ונהפכנו לסוחרים ממולחים", מספר דרור. "היינו מקבלים תלושים לקנות במזנון של הבורסה, והיינו מוכרים אותם למבצעים מחברות אחרות שלא היו מקבלים תלושים. שוויו של תלוש היה נע בין 70% ל־80% מערכו, והיינו ממירים את זה לכסף".

את הפרידה מזירות המסחר זוכר דרור בעצב רב. "מוניתי לסמנכ"ל השקעות בלהק, וזה דרש ממני למעשה לעזוב את זירות המסחר, לשבת במשרד ולנהל את ההשקעות משם", הוא נזכר. "מצד אחד שמחתי על הקידום, אך מצד שני הייתי מתוסכל מכך שאני מאבד את ההווי של הבורסה".

יכולות המחשוב של היום גרעו, לדעת דרור, ממנהלי ההשקעות של היום חלק מהיכולות של קודמיהם בתפקיד. "כשסחרנו באיגרות חוב בצורה רציפה בלי מחשבים, היינו צריכים לחשב את התשואה בראש. פיתחנו לנו כלים שעזרו לנו למכור, לדעת מה תהיה התשואה ובאיזו תשואה אנחנו רוצים לקנות. אני לא חושב שלמנהלי השקעות היום יש יכולות כאלה. הם אפילו לא מכירים את הנוסחה של חישוב התשואה של אג"ח. היום אחד התנאים הבסיסיים הוא מחשבוני אג"ח. באותה תקופה לא היה מישהו בבורסה שלא ידע בשנייה איך מחשבים ערך בתשואה של איגרת חוב או איך לחשב תשואה באופן ידני". 

תגיות