אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נורמליות חדשה צילום: גלעד קוולרצ'יק

נורמליות חדשה

אחרי השנים הקשות, אפשר להיות אופטימיים לגבי העתיד של קומברס

06.10.2010, 09:15 | עומרי כהן

ד"ר מוחמד אל־עריאן, מנכ"ל חברת קרנות האג"ח הגדולה בעולם פימקו, הוסיף לאחרונה מונח חדש לשיח הכלכלי העולמי. אל־עריאן קבע כי המשבר הגלובלי של 2008 הכניס את כלכלת העולם למצב נורמלי חדש (New Normal), שאליו יידרשו מקבלי ההחלטות להתרגל. אם בעבר, הוא ציין, התרגלו האמריקאים לראות את הכלכלה שלהם צומחת בשיעור ממוצע של 3% בשנה, הרי שלמשך השנים הקרובות הם ייאלצו להתרגל לצמיחה שנתית של 2% בלבד, על כל המשתמע מכך.

דומה כי גם משקיעי חברת קומברסיצטרכו להתרגל בשנים הקרובות למצב של נורמליות חדשה. לא עוד ענק הייטק במונחים מקומיים עם עוצמה פיננסית וצמיחה שנתית מואצת בהכנסות. כמו ארצות הברית, גם קומברס יצאה חבוטה מהמשבר הכלכלי של 2008 ותידרש לכמה שנים רזות לפני שתוכל (אולי) לחזור לימי הפריחה מהעבר.

אלא שכמו כלכלת ארה"ב, גם לקומברס היתה ונותרה זכות הקיום הכלכלית, גם אם מצבה אינו מזהיר כבעבר עקב ירידה בהכנסות, רכישות במאות מיליוני דולרים שטרם הצדיקו את עצמן, וכמובן פרשת הבקדייטינג, שגזלה מהחברה תשומות ניהוליות אינסופיות ביחד עם כחצי מיליארד דולר במזומן. מצבה של קומברס אמנם אינו מזהיר, אבל רחוק מללמד על קריסה מתקרבת כפי שאולי היה ניתן להעריך בכל השנים שבהן קומברס התנהלה כקופסה שחורה. זו אולי המסקנה המרכזית שעולה מפרסום הדו"חות אתמול ושחסרים עדיין את דו"חות 2009 ו־2010. משגם אלו יושלמו, תוכל החברה להשיב את מניותיה למסחר בנאסד"ק.

ארבע שנים וחצי לאחר התפוצצות פרשת הבקדייטינג השלימה קומברס צעד חשוב בשיקומה, כאשר פרסמה את דו"חותיה הכספיים המלאים לשנים 2005–2008. הדו"חות, שפורסמו בלילה שבין שני לשלישי, מעידים בראש ובראשונה כי קומברס, כספקית מוצרי תוכנה ושירותים לחברות טלפוניה וסלולר, צעדה במקום בעשור האחרון. מכירות התאים הקוליים שלה נחתכו בכמחצית ומכירות תוכנות הבילינג הצליחו אך בקושי להשלים את החסר.

במצב כזה נהפכה קומברס לחברה הייטק בינונית עם מכירות בהיקף דומה לזה של החברה־הבת שלה ורינט, ולכן גם נוצר הצורך הנואש בפיטורים המוניים של עובדים, כדי לעצור את זליגת המזומנים שהחלה לאיים על החברה.

אבל ורינט היא גם גלגל ההצלה של קומברס. מכירת ורינט יכולה להזרים לקופת קומברס סכום של כמיליארד דולר, ולנקות ממאזנה המאוחד את החוב הבנקאי של ורינט בהיקף של כ־600 מיליון דולר. מהלך כזה, יחד עם פיטורי כאלף עובדים, יהפכו את קומברס לחברה עתירת הון ונטולת חובות, שגם מוכרת וגם יודעת להרוויח מכך. במצב זה יוכלו מנהליה להתחיל ולתכנן אסטרטגיית צמיחה ארוכת טווח שתתבסס הן על פיתוחים עצמיים והן על רכישה מחודשת של טכנולוגיות ופעילויות.

בין לבין, ניתן יהיה לגרוף עוד 100–150 מיליון דולר ממכירת גרעין השליטה בשתי החברות־הבנות האחרות (אולטיקום וסטארהום) ואולי אפילו למצוא קונה לחברת פתרונות ה־IP הצרפתית נטסנטרקס, שנרכשה ב־2006 תמורת כ־173 מיליון דולר ושמציגה בינתיים מכירות נמוכות של כ־10 מיליון דולר בשנה.

קומברס מודל 2012–2011 תוכל להיראות רזה יותר, קטנה יותר, אבל גם חסינה יותר בפני זעזועים עולמיים. מעתה, הכל תלוי בהישגי המנכ"ל אנדרה דהן. את מחדלי ההנהלה הקודמת כבר לא יהיה ניתן להאשים.

תגיות