אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבורסה באחד העם - אחת מחמש החזקות בעולם צילום: עמית שעל

הבורסה באחד העם - אחת מחמש החזקות בעולם

כלל פיננסים, מיטב, תמיר פישמן ואלטשולר שחם מנתחים את המצב בבורסה בתל אביב. רובם מעריכים: "רמות המחירים מוצדקות והשוק יכול להמשיך לטפס"

07.10.2010, 08:19 | נעמה סיקולר

עם רוח גבית מוול סטריט חצה אתמול בבוקר מדד ת"א־25 את שיא הסגירה שנקבע באפריל האחרון, 1,237.85 נקודות, והכניס את הבורסה בתל אביב למועדון חמש הבורסות היחידות בעולם שהצליחו לשחזר את מחירי השיא שלהן לאחר המפולת של 2009–2008.

ההישג לא החזיק מעמד זמן רב והבורסה עברה לירידות - בהובלת מגזר הבנקים על רקע מימושי המניות של שרי אריסון בבנק הפועלים.

בהמשך היום התחזקו הירידות בעקבות סקר המשרות של חברת ADP, אשר קבע כי בחודש ספטמבר חלה ירידה של 39 אלף משרות בארצות הברית לעומת צפי לעלייה של 20 אלף משרות.

מדד ת"א־25 ירד אתמול ב־0.8% ל־1,227.2 נקודות, מדד ת"א־100 ירד ב־0.7% ל־1,131.06 נקודות ומדד הנדל"ן ירד ב־0.36% ל־319.75 נקודות. מדד הבנקים נחלש ב־2.6% ל־1,257.77 נקודות, לאחר הפצת 2.8% ממניות בנק הפועליםבשווי של 650 מיליון שקל אשר גרמה למניה לסיים את יום המסחר בירידה של 3%. המומנטום השלילי הושפע גם מהורדת ההמלצה של סיטיגרופ למניות הפועלים ולאומי מרמה של "קנייה" לרמה של "החזק".

ואילו בשוק הקונצרני סיימו מדדי תל בונד־20 ותל בונד־40 את יום המסחר בעלייה של 0.1% כל אחד. מחזור המסחר הסתכם ב־2.2 מיליארד שקל.

האם רמות השיא של ת"א־25 הן מוצדקות? לדברי יניב רז, מנהל ההשקעות הראשי של תמיר פישמן, "המחירים משקפים את ההתפתחויות הכלכליות בישראל. רמות השיא אינן משקפות בועה אלא שיפור כלכלי בכל המגזרים אשר משפיע על מניות כגון כיל והחברה לישראל ומניות הנדל"ן. גם מומנטום חיובי סביב מניות האנרגיה מסייע למגמה". עם זאת, רז סבור כי קפיצת מדרגה נוספת מותנית בשיפור נוסף בפרמטרים הכלכליים.

"אווירת סוף שנה"

גם תמיר פורת, מנהל אגף נכסים ומחקר וסמנכ"ל השקעות בכלל פיננסים, סבור כי רמות המחירים בבורסה הן מוצדקות. "שיא במדד זה מחסום פסיכולוגי", קובע פורת, "חשוב להסתכל על תוצאות החברות. האם החברות מציגות היום רווח נקי גבוה יותר מבעבר? התשובה היא כן. האם המצב הכלכלי בישראל טוב ביחס למדינות אחרות? גם כאן התשובה היא חיובית. שיעור האבטלה יורד, הצריכה עולה וזה מתבטא בביצועי החברות ולכן גם במניות".

לדבריו, "גם קונצנזוס האנליסטים בארה"ב צופה תוצאות חיוביות יותר בדו"חות הרבעון השלישי. להערכתי, גם החברות הישראליות יציגו ביצועים משופרים ואווירת סוף השנה תתרום את שלה. כל אלו תומכים בהשערה שהמגמה החיובית תימשך ותשבור שיאים חדשים. מגזר האנרגיה הפגין ביצועים יפים אבל הוא לא חזות הכל".

עוד הוסיף: "ישנם מגזרים עם פוטנציאל גדול לעליות שערים בטווח הארוך יותר כגון מגזר הבנקים. עם זאת, אין לשלול תיקון בטווח הקרוב". פורת סיכם את דבריו ואמר כי "כשהמדדים עולים, ההשקעה צריכה להיות סלקטיבית יותר, אבל אינני חושב שצריך לצמצם את החשיפה למניות. לאורך זמן, המגמה החיובית תימשך וסביבת הריבית תומכת בכך".

לדברי רפי ניב, מנכ"ל מיטב קרנות נאמנות, "לא צריך לשכוח שהשיא שנרשם במדד ת"א־25 בסך הכל מבטא ממוצע. ישנן לא מעט חברות שעדיין נסחרות במחירים הרחוקים מהשיא שלהן. נוסף על כך, גם מדדים אחרים כגון ת"א־100 ובוודאי מדד הנדל"ן עדיין רחוקים משיאם. בסך הכל נכון לומר שהאווירה בבורסה חיובית, שהמחירים סבירים בפרספקטיבה היסטורית ושהריבית על האג"ח נמוכה".

ניב מעריך שיהיה ניסיון נוסף לעלות לרמות השיא של ת"א־25 ואף לעבור אותו ברמה משמעותית. "יש סיכוי שהבורסה תחצה את סף ה־1,300 נקודות ברבעון האחרון של השנה אבל זה תלוי מאוד גם במה שיקרה בחו"ל".

"עליות - לא בקרוב"

מי שחולק על דעתו של ניב הוא שמיל קורצמן, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל ניהול תיקי השקעות. להערכתו, "השוק לא יעלה בקרוב מאוד והוא צפוי להמשיך ולהיסחר סביב הרמות הנוכחיות. את הטיפוס לשיא שאירע אתמול אפשר להסביר בעובדה ששוק המניות עלה פחות מאפיקים אחרים, ששוק האג"ח מציע תשואות נמוכות ושסביבת הריבית עדיין נמוכה. אבל לדעתי, לא צפויות עליות חדות בתקופה הקרובה".

לדברי גילעד אלטשולר, מנכ"ל אלטשולר שחם, "מניות הגז הגדולות בישראל הן שאחראיות לרוב הפער בין המדדים המקומיים למדדים בחו"ל. מלבד זאת, ירידת המרווח בין האג"ח הקונצרניות לממשלתיות והסיכויים הנמוכים לגרוף רווחי הון בשוק החוב דוחפים משקיעים לשוק המניות. אנחנו רואים זחילה אטית של שוק המניות כלפי מעלה, וכל זמן שבעולם לא יהיו קטסטרופות, השוק המקומי בהחלט יכול להמשיך ולטפס".

תגיות