אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נבואת הזעם של ברננקי

נבואת הזעם של ברננקי

בזכות התקשורת לא שמתם לב שיו"ר הפד צופה קטסטרופה בשוק

08.10.2010, 08:28 | אמיר ארגמן

לפעמים מדהים לראות עד כמה הסיקור של החדשות הכלכליות הוא סלקטיבי. השבוע קיבלנו דוגמה טובה לכך: בעוד כל משפט של ברננקי בהודעת הריבית מנותח עד תום, הנה ברננקי עומד ונואם בכנס ברוד איילנד ובמילים ברורות הוא מזהיר ממשהו שהוא לא פחות מקטסטרופה כלכלית. והדבר כמעט ולא מסוקר חדשותית.

מה אמר ברננקי? הנה הדברים במילים שלו (בתרגום חופשי):

"התחזיות של ה-CBO (ועדת התקציבים של הקונגרס, א"א) ושל גורמים אחרים הן לעלייה בקצב עולה בגירעונות התקציביים ובחובות העתידיים ולעלייה של שיעורי הריבית. אין ספק שתחזיות הן במידה מסוימת רק תרגילים היפותטיים מאחר ובהגדרה, מסלולי גירעונות וחוב שאינם בני קיימא לעולם לא יתממשו, כיוון שהנושים לעולם לא יסכימו להלוות למדינה שבה החוב הפיסקלי ביחס להכנסה הלאומית עולה ללא הגבלה". במילים אחרות, ברננקי מזהיר כי התהליך הנוכחי אינו יכול להימשך לעד ובנקודת זמן מסוימת אנו עלולים לראות חוסר היענות של הנושים להמשיך ולהלוות לארה"ב.

"הרברט סטיין, כלכלן חכם, אמר פעם: 'אם משהו לא יכול להימשך לנצח, הוא יעצור'. בצורה זו או אחרת ללא ספק יתרחשו מתישהו התאמות פיסקליות שיביאו לייצוב התקציב הפדרלי. השאלה האמיתית היחידה היא האם התאמות אלה יהיו בתהליך זהיר ומכוון השוקל את העדיפויות ומעניק לאנשים מספיק זמן להסתגל לשינויים באמצעות תוכניות ממשלתיות או מדיניות מס, או שהשינויים הפיסקליים הדרושים יהיו תגובה מהירה וכואבת למשבר פיננסי מאיים או ממשי". במילים אחרות, ברננקי רומז לממשל כי עליו לנהוג באחריות ולפעול ליישום תוכנית לסגירת הגרעונות הממשלתיים ולא להשאיר ליד המקרה לטפל בכך בדרך של משבר. 

מזהיר מקטטסטרופה. ברננקי, צילום: בלובמרג מזהיר מקטטסטרופה. ברננקי | צילום: בלובמרג מזהיר מקטטסטרופה. ברננקי, צילום: בלובמרג
קוראים יקרים, זה הכי קרוב שתוכלו למצוא לנבואת זעם שנגיד בנק מרכזי של המדינה הגדולה בעולם ירשה לעצמו לומר על כלכלת המדינה שלו עצמו וביקורת שהיא מעבר למרומזת על הצעדים של הממשלה אותה הוא משרת.

קיצוץ הגרעון - סכנה להתאוששות

ברננקי תיאר במהלך הנאום את התהליכים שהביאו לגידול העצום בגרעון וקבע כי בניגוד למיתונים בעבר, שבעיקר הושפעו לזמן מוגבל בגלל רמת ההכנסות ממיסים, הרי שהפעם הדבר קרה בגלל ירידה חדה מהכנסות מיסים, אך גם בגלל הוצאה חסרת תקדים לייצוב הכלכלה. התוצאה היא גרעון ברמה של כמעט 10% מהתוצר ורמות חוב/תוצר אמריקאיות שלא נראו מאז מלחמת העולם השנייה.

בהמשך קבע ברננקי כי בשלב הנוכחי הגרעון התייצב על רמתו הנוכחית ובמידה והשווקים הפיננסיים והכלכלה ימשיכו להתאושש אנו צפויים לראות התכווצות הדרגתית של הגרעון בשנים הקרובות.

המלכוד, למיטב אבחנתו, הוא שאם הממשלה תפעל לקיצוץ משמעותי של הגרעון בשנה-שנתיים הקרובות הדבר עלול לסכן את ההתאוששות הכלכלית. למעשה, ברננקי מסכים כי אסור לפעול בפזיזות לסגירת הגרעון אך מזהיר כי התמונה לטווח ארוך יותר שונה לחלוטין וכי על הממשלה להכין יסודות לקיצוץ תקציבי קשה וקבלת החלטות קשות על מנת לאזן את התקציב האמריקאי.

"המצב באירופה ויפן קשה יותר"

ברננקי מזהיר כי הסיטואציה קשה במיוחד מאחר והגידול בגרעון נובע ממגמות שאינן קצרות טווח אלא מתהליכים שהם ארוכי טווח. בעיקר הוא מתייחס לשתי מגמות שמטרידות אותו והן: הזדקנות האוכלוסייה האמריקאית והעלייה בהוצאות הבריאות שמשפיעה בצורה מהותית על ההוצאה הממשלתית.

ברננקי מזהיר כי על פי הערכות ה-CBO, תקציב הבריאות של ארה"ב אמור להכפיל את עצמו ב-25 השנים הקרובות בעוד ההכנסות יקטנו כתוצאה ממספר הולך ופוחת של אנשים עובדים. הוא מתייחס בדבריו גם לבעיות ברמה של הממשלות המקומיות והערים בארצות הברית. הסכנה הגדולה שהוא רואה מקורה בגידול בעלויות הפנסיוניות וביטוחי הבריאות שתקציבי המדינות יתקשו להתמודד איתן.

יהיו שיאמרו כי שאין אנו צריכים להתרגש מדבריו וכי הבעיה היא של ארה"ב וכי יש איזורים אחרים בעולם שיצעידו אותנו קדימה, אך גם לכך ברננקי התייחס וקבע כי הבעיות הן נחלת המדינות המפותחות ברובן המכריע. לא רק זאת, אלא שהבעיה באירופה וביפן חמורה יותר בגלל הזדקנות מתקדמת יותר ומגמות דמוגרפיות נחותות מאלה של ארה"ב.

גם לאותם אלו שטוענים כי הכול נכון אבל יש עוד הרבה זמן עד לסכנה, עונה ברננקי וקובע כי אף אחד לא יכול לדעת מתי התהליך מגיע לבשלות שמהווה סכנה מיידית לכלכלה כולה. מנגד כן ידוע כי ככל שהתהליך ממשיך עוצמת הנזק וההסתברות למשבר גדלים ולכן חובה על קובעי המדיניות בארה"ב לטפל בעניינים באחריות.

הנאום של ברננקי בהחלט חריג בישירות ובביקורת שהוא מעלה על הממשלה בארה"ב. זיכרו כי מדובר בנושא תפקיד רם שלא יכול לבטא את תחושותיו באופן חופשי לחלוטין ודווקא על רקע זה צריך לקחת את ההערות והתחושות שלו ברצינות הראויה.

הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
קשקשן, והמגיבים קשקשנים גם כן, וברננקי שיא הקשקשנים
בגלל שהוא וגרינספאן ישנו על ההגה, אנחנו נמצאים במשבר הזה. איפה היו כל הכלכלנים האלו לפני ההתרסקות? ברננקי והפד עדיין מסרבים לחשוף לאן הלכו 12.8 טריליון הדולר שהפד חילק לבנקים מאז פרוץ המשבר, למרות תביעה של בלומברג לפי חוק חופש המידע, שזכתה בינתיים בכל הערכאות. עתה נשאר לפד לערער לעליון. העיקר העניים צריכים לשלם עכשיו למשבר שיצרו הבנקאים, בקיצוץ שירותים ציבוריים. והאנל (מלשון תחת, והליקוק שלו)יסט מאופנהיימר מספר לנו כמה ברננקי אמיץ- חכם על חלשים. מול החברים מוול סטריט וגדודי הלוביסטים שלהם הוא הרבה יותר פחדן- כי הם הבעלים האמיתיים שלו, ולא הציבור האמריקאי. אם היה צדק 95% מוולסטריט היו צריכים לקבל מאסר עולם עם עבודת פרך... והעם האמריקאי היה משגשג. הבעלות על מדפסות הכסף הקרויות בנקים צריכה להיות ציבורית
אומר אמת  |  11.10.10
8.
לא רק ברננקי מזהיר
גם גרינספאן, קרוגמן, שטיגליץ, סורוס, פלדשטיין, כלומר רוב הפרופסורים המומחים לכלכלת העולם, שאחד מהם נגיד נערץ של הבנק הפדרלי, אחד זוכה פרס נובל, אחד ראש הבנק העולמי לשעבר, ואחד ממנהלי קרנות הגידור המצליחים אי-פעם, ותחשוב על-מי ששכחתי (רוביני, ויטני, רוגוף ודומיהם). בקיצור, תברחו מהשוק וחכו לתחילת הירידות.
גרניט , הוד השרון  |  09.10.10
6.
ל-4: דווקא במצב הזה למלחמה סיכוי גבוה.
זה דבר ידוע שמלחמות הן הקטליזטור הכלכלי החזק ביותר שיש, שלא לדבר שתחת חסות של מלחמות אפשר גם להעלות מסים ולעשות עוד פעולות שבד"כ הן לא פופולריות, אבל כשהן נדרשות מבחינה "פטריוטית", כולם משתתקים... הבעיה היא שאובמה ירש גם את עירק וגם את אפגניסטן, ויהיה לו מאד קשה ליזום ולהצדיק עוד מלחמה, אלא אם מישהו (צ. קוריאה? אירן?) יואיל ממש לשחק לידיו.
כרובי , רח' סומסום  |  09.10.10
לכל התגובות