אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חתן פרס נובל לשלום 2010: מתנגד משטר סיני צילום: אי פי

חתן פרס נובל לשלום 2010: מתנגד משטר סיני

ליו שיאבו, פעיל זכויות אדם שנשלח ל-11 שנות מאסר בגין פעילותו וקריאתו לליברליזציה של המערכת הפוליטית בסין, הוא חתן הפרס היוקרתי. בבייג'ינג איימו כי המהלך יפגע ביחסים עם נורבגיה

08.10.2010, 11:59 | סוכנויות הידיעות

הסינים לא יאהבו את זה: פעיל זכויות האדם הסיני ליו שיאבו הוא חתן פרס נובל לשלום לשנת 2010 - כך הודיעו הבוקר (ו') חברי ועדת הפרס באוסלו שבנורבגיה. הוא האדם הסיני הראשון שזוכה בפרס היוקרתי.

ליו, מתנגד למשטר הקומוניסטי בארצו, שנידון השנה ל-11 שנות מאסר לאחר שהורשע בחתרנות. הוא פרופסור לשעבר באוניברסיטת בייג'ינג ונעצר לפני כחצי שנה בשל חלקו בחיבור מסמך שעליו חתמו 300 בני אדם, בהם אינטלקטואלים סינים בכירים, שקרא לליברליזציה של המערכת הפוליטית בסין.

מאסרו עורר סערה עולמית, אולם זו אינה הפעם הראשונה בה הוא נשלח אל מאחורי הסורגים בשל דעותיו: בעבר ריצה 20 חודשים בכלא על חלקו בהפגנות הסטודנטים בכיכר טיאננמן ב-1989.

עם ההכרזה על זכייתו, הסבירו חברי ועדת הפרס כי החליטו לבחור בליו בשל "מאבקו הלא-אלים והעיקש למען קידום זכויות האדם הבסיסיות בסין. אנו סבורים כי קיים קשר הדוק בין נושא זכויות האדם לבין השלום".

הבחירה במועמד הסיני עוררה זעם רב בשלטונות בבייג'ינג, שהזהירו כמה פעמים כי בחירה בליו תוביל לפגיעה ביחסים שבין נורבגיה, האחראית על הענקת הפרס, לבין סין. בביקורו האחרון באוסלו בקיץ האחרון, הזהיר סגן שר החוץ הסיני את ראש מכון נובל כי הענקת הפרס למתנגד המשטר "תסב נזק לקשרים בין שתי המדינות, המקיימות יחסי סחר הדדיים".

דוברת משרד החוץ הסיני אמרה בחודש שעבר כי פועלו של ליו, שזיכה אותו בפרס היוקרתי, הוא "ניגוד מוחלט למטרות פרס הנובל". ביקורת דומה על החלטות ועדת הפרס מכיוון בייג'ינג נשמעו גם ב-1989, אז הוחלט להעניק פרס נובלח לשלום למנהיג הרוחני הגולה של טיבט, הדלאי למה.

ליו גבר על המועמדים האחרים לזכות בתואר, ובהם קנצלר גרמניה לשעבר, הלמוט קוהל, שאיחד את ארצו לאחר נפילת חומת ברלין, האיחוד האירופי, פעילת זכויות האדם האפגנית סימה סמאר, ופעילת זכויות האדם הרוסיה, סבטלנה גנושינקה.

אשתקד זכה בפרס היוקרתי במפתיע נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה. מאז הקמת המפעל ועד היום גרפו את הפרס רק 12 נשים מתוך 97 זוכים, האחרונה שבהן ב-2004.

תגיות