אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיטב נקנס ב-264 אלף שקל בשל עיכוב בהעברת תיקי לקוחות צילום: עמית שעל

מיטב נקנס ב-264 אלף שקל בשל עיכוב בהעברת תיקי לקוחות

הוועדה להטלת עיצום כספי שבמשרד האוצר מצאה בבית ההשקעות גם הפרה של דרישות חוק איסור הלבנת הון

10.10.2010, 16:03 | חנן פייגנבאום

עיכוב בהעברת תיקי לקוחות ומספר הפרות של דרישות חוק איסור הלבנת הון הביא את הוועדה להטלת עיצום כספי לקנוס את בית השקעות מיטב ב-264 אלף שקל. כך עולה מהחלטת הוועדה המתפרסמת באתר רשות ני"ע.

הוועדה להטלת עיצום כספי הוקמה על ידי משרד האוצר לצורך פיקוח והטלת קנסות על מנהלי תיקים וחברי בורסה אשר אינם עומדים בחובות המוטלות עליהם לפי חוק איסור הלבנת הון. לטענת הוועדה, במהלך ביקורת שנערכה במשרדי מיטב בספטמבר 2009, עיכבו מספר עובדי בית ההשקעות את הבאת תיקי הלקוחות שנדרשו על ידי המבקרים, זאת "בשל פעולות שנקטו לצורך השלמת מסמכי זיהוי בתיקי לקוחות, תוך ניסיון להטעות את הביקורת". 

בנוסף, הוועדה מצאה מספר ליקויים בתיקי הלקוחות של מיטב. כך למשל פרטי הזיהוי של שני לקוחות (אחד מהם תאגיד) לא אומתו באמצעות המסמכים הנדרשים על פי צו איסור הלבנת הון ובשני מקרים אחרים לא מולא כנדרש טופס הצהרה על נהנה. בכל תיקי הלקוחות שנבדקו נמצא כי נוסח ההצהרה על נהנה אינו זהה לנוסח הקבוע בצו. 

בסוף אוגוסט ערכה הוועדה דיון על דו"ח הביקורת האמור ועל תגובת החברה לדו"ח. את מיטב ייצגו בדיון, בין השאר, יו"ר הדירקטוריון, צבי סטפק ומנכ"ל מיטב ניהול ההשקעות אורי אפרת.

"ביקשנו את התיקים ב-9 וקיבלנו אותם ב-12:30"

במהלך הדיון, ובתגובה בכתב, דחתה מיטב את הניסיון לייחס לחברה ולעובדיה כוונה להטעות או לעכב את מבצעי הביקורת. הוועדה לא קיבלה טענה זו של בית ההשקעות וציינה כי "המבקרים ביקשו את התיקים בשעה 9 בבוקר וחלק מהתיקים הועברו לידיהם רק בשעה 12:30" וקבעה כי מדובר ב"הפרש זמנים שאינו בגדר הסביר". 

בנוגע להשלמת המסמכים על ידי עובדיה טענה מיטב כי מדובר בעובד אחד בלבד אשר פעל להשלמת חוסרים בתיקים שבתחום אחריותו ממניעים אישיים ובניגוד להנחיות החברה. תשובת הוועדה הייתה כי החברה מודה למעשה שאחד מעובדיה השלים מסמכים בבוקרו של יום הביקור וציינה כי עמדתה "פעולות אלה כשלעצמן מסמכים מהוות שיבוש מהלך הביקורת". 

הוועדה ציינה כי היא רואה בחומרה את ההתנהלות ביום הביקורת והחליטה להטיל על מיטב בגין אותה התנהלות קנס של 150 אלף שקל שיועבר לאוצר המדינה.

במהלך הדיון נדונו גם ההפרות השונות של חוק איסור הלבנת הון שנמצאו במהלך הביקורת . לגבי חלק מההפרות הסכימו נציגיה של מיטב שהשתתפו בדיון להודות כי מדובר בטעות של החברה בעוד שבנוגע חלק אחר נטען מטעמים שונים כי לא מדובר בהפרה.

הוועדה אמנם קיבלה את חלק מהטענות שהשמיע החברה ואף קבעה כי מדובר בהפרות ראשונות מצדה של מיטב וכי היא פעלה לתיקון הליקויים ,אך למרות זאת קבעה כי בית ההשקעות הפר את הוראות הצו במספר מקרים והחליטה להטיל עליו קנס נוסף בגובה 114 אלף שקל.

ממיטב נמסר: "מיטב קיבלה את הערות רשות ני"ע ופעלה לתיקונן באופן מיידי. מיטב תמשיך לפעול בשיתוף פעולה מלא עם הרשות". עוד נמסר מהחברה כי העובד שעבודתו הייתה לקויה פוטר מהחברה.

הקנס שהוטל על מיטב מצטרף למספר קנסות קודמים שהטילה הועדה לעיצום כספי על מנהלי תיקים בגין הפרת חוק איסור הלבנת הון וצווי איסור הלבנת הון. כך, במהלך 2009 נקנסו על ידי הוועדה, פורמולה (105 אלף שקל), פעילים (166 אלף שקל), איילון (520 אלף שקל) והרי ספיר (276 אלף שקל).

תגיות