אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רפורמת הקידוחים של משרד התשתיות: כללי הדיווח יבדילו בין קידוחים ימיים ויבשתיים צילום: עטא עוויסאת

רפורמת הקידוחים של משרד התשתיות: כללי הדיווח יבדילו בין קידוחים ימיים ויבשתיים

ל"כלכליסט" נודע כי הרפורמה המתגבשת במשרד התשתיות תעניק רישיונות ארוכים יותר לקידוחים ימיים, שרובם נעשים במאגרי גז. ינוהלו מכרזים על רישיונות חיפוש, אבל ההליך יישאר בידי מועצת הנפט

11.10.2010, 07:01 | ליאור גוטמן ותומר אביטל

הרפורמה שמתכנן משרד התשתיות בכללי הדיווח לחברות חיפוש הגז והנפט תגדיר כללי עבודה ודיווח שונים לקידוחים ימיים ולקידוחים יבשתיים, כך נודע ל"כלכליסט". הלכה למעשה, ההבחנה מפרידה בין חיפושי נפט, שרובם נעשים ביבשה, לבין חיפושי גז, שרובם ימיים.

עקרונות נוספים ברפורמה הם הפרדה בין מסגרות האישורים לקידוחים במים עמוקים לבין קידוח במדף היבשת ועריכת מכרזים באמצעות מועצת הנפט .

התכנית, שתתפרסם עד סוף 2010, מושלמת בימים אלו על ידי צוות בכירים במשרד התשתיות, וצפויה לעלות לדיון ואישור בפני השר עוזי לנדאו, שהוביל את המהלך כבר לפני כמה חודשים.

מועצת הנפט תשמור על כוחה

הצעת חוק חברות החיפושים ידווחו למשקיעים לפני התקשורת ח"כ נחמן שי פועל להעברת חוק חדש שיגן על משקיעים בינוניים וקטנים וימנע קפיצה מלאכותית ובלתי הגיונית במחירי המניות תומר אביטל, 5 תגובותלכתבה המלאה

על פי המסתמן, הרפורמה תנהיג כללי עבודה שונים בהתאם לאופי הקידוח, בהתייחס לשאלה אם הוא מבוצע בים או ביבשה: קידוח ימי יקבל היתר לתקופה ארוכה יותר מקידוח יבשתי, בשל מורכבות החיפוש. גם בתוך תחום החיפושים הימי תעשה הבחנה בין קידוח במים עמוקים לעומת קידוח במדף היבשת, ולוחות זמנים רלוונטיים ייקבעו לכל הליך.

שינוי נוסף נוגע להענקת היתרי חיפוש, שעל פי הרפורמה יתבצעו בשיטת המכרז. במאי האחרון דווח בתקשורת כי משרד התשתיות מתכוון להעניק היתרי חיפוש באמצעות הליך מכרזי. ביולי דווח כי משרד האוצר מנסה להעביר העניין לטיפולו במסגרת ועדת ששינסקי, אבל על פי המסתמן כעת, משרד התשתיות ידגיש כי החוק הקיים מאפשר למועצת הנפט לקיים הליכים כאלה, כך שהפיקוח על ההליך יישאר בידי משרד התשתיות.

יצוין שעל פי חוק ההסדרים שיאושר בקרוב, משרד האוצר צפוי לשלוח למועצת הנפט שני נציגים (אחד מאגף החשב הכללי ואחת מאגף התקציבים) שיסייעו בהליך המכרז. יחד עם זאת, לא כל רישיון צפוי לעבור אוטומטית להליך מכרזי, וככל הנראה ייערך סינון איכותי טרם ההחלטה בנידון.

מרכיב חשוב נוסף ברפורמה נוגע למבנה הבעלות בחברת החיפושים, בין אם זו מחפשת נפט או גז: לאחר תחילת העבודות, כל מעבר או מסחר ברישיון יאושר רק לאחר שהגורמים המתאימים ישוכנעו שיש הצדקה למהלך.

ממשרד התשתיות נמסר: "הנושא נמצא בדיונים במשרד. כאשר יתקבלו החלטות נפרסם אותן".

רשות ני"ע נועצה בלנגוצקי

לאחרונה נודע כי גם רשות ניירות ערך תפרסם בתוך מספר שבועות כללי דיווח חדשים לחברות הנפט והגז. בניגוד למשרד התשתיות, ברשות לא מתכוונים להבדיל בין כללי הדיווח של חברות חיפושי הנפט ובין אלו של חברות בתחום הגז.

ל"כלכליסט" נודע שלאחרונה נפגש יו"ר הרשות, זהר גושן, עם הגיאולוג יוסי לנגוצקי, אבי גילוי מאגר הגז "תמר", כדי לשמוע ממקור ראשון אילו תהליכים עוברת חברה מקבלת ההיתר ועד למציאת מאגר אנרגיה. לנגוצקי המליץ לגושן על קביעת אבני דרך לדיווח כגון תחילת וסיום עבודה, ועל איסורים לדיווח, ובהם מציאת חומרי אנרגיה שאינם ניתנים לתיאור מדויק. גושן צפוי להתחשב בדברים, אולם אינו חייב לאמץ את המסקנות, כולן או מקצתן.

הרשות אישרה את הכנתה של "עבודת מטה" לגיבוש כללי הדיווח הייחודיים, ומסרה: "כחלק מעבודה זו נפגשים חברי הסגל עם הגורמים הרלוונטיים לתחום, לרבות רגולטורים בארץ ובחו"ל, נציגי חברות ועוד. לכשתושלם העבודה היא תפורסם לעיון הציבור ולקבלת תגובותיו".

תגיות