אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוקוס פוקוס צילום: יואב אטד

הוקוס פוקוס

מה משותף לפרוטוקולים של בנק ישראל ולהיעלמות של 250 מיליון דולר? מעשי קסמים

11.10.2010, 08:02 | אמנון אטד

"לו מבקרינו היו מקדישים לפחות רבע שעה לקרוא את הפרוטוקולים מדיוני הריבית שלנו, הם היו נוכחים לדעת עד כמה הדיונים רציניים, מעמיקים ומביאים בחשבון את כל הגורמים ואת כל ההשלכות. מיוצג בהם מגוון רחב של דעות. אנחנו שוקלים, מתלבטים, מקשיבים ורק אז מחליטים". כך צוטט נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר, בראיון שפורסם אתמול (א') ב"ידיעות אחרונות".

סביר להניח שדיוני הריבית הם אכן רציניים ומעמיקים, אבל קשה מאוד לקרוא למסמך שמפרסם בנק ישראל בעקבות אותם דיונים בשם המחייב: פרוטוקול. אותו עמוד וחצי אינו מפרט כלל "מגוון רחב של דעות", והוא בוודאי אינו פרוטוקול.

כפי שנחשף לפני יותר משנה ב"כלכליסט", תיאור מהלך דיוני הריבית באותו "פרוטוקול" שונה לחלוטין מהדרך שבה הם מתקיימים בפועל. הבנק אינו מפרסם את ההמלצות המקוריות של חברי הפורום, אלא את העמדות שהם אימצו במהלך הדיונים.

לפישר זה לא הפריע להכריז בטקס מינויו לכהונה שנייה כי "עברנו דרך ארוכה בהגברת השקיפות, בין היתר באמצעות פרסום הפרוטוקולים של דיוני הריבית". אז כבר ראינו שזה לא פרוטוקול, וגם שקיפות אינה בדיוק המילה המתאימה. בירושלים נהוג יותר לקרוא למסמך כזה בשם פשקוויל, אותה כרזת קיר פופולרית ברחוב החרדי, שעל פי ויקיפדיה, "כתובה לרוב בעברית ארכאית, מליצית ודרמטית מאוד".

אתמול קיבלנו תזכורת נוספת למידת הגמישות שמייחסים אנשי בנק ישראל למונח שקיפות. אי שם במעמקי ההודעה על שוק מטבע החוץ ציין הבנק כי "במהלך חודש ספטמבר רכש בנק ישראל 949 מיליון דולר". רק שלושה ימים קודם לכן, בהודעה רשמית אחרת, ציין הבנק כי רכישות המט"ח הסתכמו ב־699 מיליון דולר. ההסבר לפער מתגלה רק בהערת שוליים זעירה: "ההפרש נובע מרכישות מט"ח בסכום של 250 מיליון דולר שבוצעו בימים האחרונים של ספטמבר, אך תאריך הערך שלהן חל באוקטובר".

בנק ישראל ידע, כמובן, את כל הנתונים כבר במועד פרסום ההודעה הראשונה, אבל העיתוי היה מציג את הבנק באור פחות נוח. רכישה של מיליארד דולר בחודש אחד מזמינה כותרות גדולות, ומה יותר נוח מפיצול הנתון הלא מחמיא לשתי הודעות נפרדות?

מכל הסיפור הזה צצה שאלה מעניינת: את 250 מיליון הדולרים שעל קיומם נודע לנו רק אתמול רכש בנק ישראל בשני ימי המסחר האחרונים של חול המועד, מיד לאחר העלאת הריבית האחרונה. אם אחרי רכישה זו בימי המסחר הדלילים יורד שער הדולר ב־0.4%, ואם בשבוע מסחר רגיל, אחרי רכישה של 650 מיליון דולר יורד המטבע האמריקאי ב־0.3% - כמה מיליארדי דולרים נוספים ייאלץ פישר לקנות כדי למנוע קריסה מוחלטת של המטבע האמריקאי?

תגיות