אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ון-אמדן: "יורי גיא־רון מעביר רפורמה שלא בסמכותו" צילום: עטא עוויסאת

ון-אמדן: "יורי גיא־רון מעביר רפורמה שלא בסמכותו"

סערה בלשכת עורכי הדין סביב אישור יוזמת גיא־רון להפוך את משרת ראש הלשכה למשרה בשכר של עשרות אלפי שקלים בחודש

12.10.2010, 07:55 | ענת רואה

לאחר ספירת הקולות שארכה 24 שעות, התברר כי אושרה הצעתו של ראש הלשכה, יורי גיא־רון, להפוך את תפקיד ראש הלשכה, אשר כיום נעשה בהתנדבות, לתפקיד בשכר של עשרות אלפי שקלים לחודש. כמו כן בהצעה איסור לעסוק בפרקטיקה פרטית במקביל, והתחייבות של ראש הלשכה להקדיש את כל זמנו לתפקיד זה.

ההצבעה שאמורה היתה להתקיים במתכונת הצבעה טלפונית בקרב 17 חברי הוועד, נפתחה ביום רביעי שעבר והסתיימה ביום ראשון. בלשכה הסבירו שהרפורמה כללה 27 סעיפים שונים שעליהם התבקשו חברי הוועד להביע את עמדתם, ובשל כך מלאכת ספירת הקולות היתה מורכבת וארכה זמן רב.

ההחלטה מבוססת על מסמך שהובא בשבוע שעבר לעיון חברי הוועד, ובו נטען כי בשל אופיו התובעני של התפקיד וכדי למנוע מצב שבו יוכלו למלאו רק אנשים המסוגלים לממן את עצמם, סבור הצוות כי יש לתגמל את ראש הלשכה בתשלום.

בנוסף, הוצע לשנות את מבנה הוועד המרכזי שכיום 17 מחבריו חברים במועצה הארצית ונבחרים על ידיה לכהן בוועד המרכזי. לפי ההצעה, ראש הלשכה הוא שיבחר את חברי הוועד - 11 מבין חברי המועצה הארצית, חמישה נציגים מהמחוזות והוא עצמו החבר ה־17. בכך למעשה יובטח כי הוועד המרכזי יהיה בעל רוב קואליציוני מוחלט.

"גלש לסמכות הארצית"

גורמים בלשכה תקפו אתמול בחריפות את עריכת ההצבעה בוועד, ואמרו כי להחלטה אין תוקף, שכן הוועד הוא גוף ביצועי וכלל אינו מוסמך לקבל החלטות מסוג זה. יו"ר המועצה הארצית בלשכה, עו"ד עמוס ון־אמדן, כתב מכתב לגיא־רון בנושא והפנה אותו לסעיף 109 לחוק לשכת עורכי הדין הקובע כי המועצה הארצית רשאית באישור שר המשפטים להתקין כללים "בכל עניין הנוגע לארגון הלשכה ופעולותיה".

ון-אמדן. "אין משמעות לקבלת החלטה היום" ון-אמדן. "אין משמעות לקבלת החלטה היום" ון-אמדן. "אין משמעות לקבלת החלטה היום"

חוק הלשכה קובע כי הוועד הוא "המוסד המבצע של הלשכה, ובידו כל סמכויות הלשכה שלא יוחדו בחיקוק למוסד אחר ממוסדותיה". לדברי עו"ד ון־אמדן, מהדברים עולה בצורה ברורה כי הסמכות לדון ולאשר רפורמה במבנה הלשכה שייכת למועצה הארצית ולא לוועד המרכזי, שהוא הגוף הביצועי.

עו"ד ון־אמדן מסביר כי קיימות כמה אפשרויות לדון ברפורמה. לדבריו, אם מדובר בתיקון לחוק לשכת עורכי הדין, הרי שהדבר צריך להיעשות דרך המועצה ובמסגרת ההליכים המקובלים לתיקון החוק. אפשרות נוספת היא שהשינוי ייעשה באמצעות כללים, לפי סמכות המועצה בחוק, ואז נדרשים החלטת מועצה ואישור שר המשפטים, שספק אם יינתן. אפשרות שלישית נוגעת להצעה להפוך את תפקיד ראש הלשכה למשרה בשכר, ואז מדובר בעניין תקציבי, שאמור להיות נידון במועצה במסגרת ישיבות התקציב השנתיות.

"זו הנצחת הבינוניות"

"ספק אם ניתן לקבל כיום החלטה תקציבית שידוע מראש שהיא תהיה בעלת תוקף רק לשנות התקציב הבאות, שכן לפי ההצעה היא תחול רק מהקדנציה הבאה והצעת התקציב לשנת 2011 של הלשכה לא כוללת כל סעיף תקציבי המיועד לשכר ראש הלשכה", אומר ון־אמדן. לפיכך, אין משמעות לקבלת החלטה בנושא, לא על ידי המועצה הארצית ובוודאי שלא על ידי גוף אחר בלשכה.

עו"ד אפי נוה, חבר בוועד המרכזי שהיה בין המתנגדים להחלטה, אמר אתמול כי "נראה שגיא־רון מושפע יתר על המידה מהמצעדים בצפון קוריאה לכבוד יורש העצר שם והוא מבקש יחס דומה. למרבה המזל אין סיכוי שהכנסת תאשר הצעה הזויה זו, שהנה בלתי חוקית ובלתי דמוקרטית בעליל. חשוב לציין שהצעת גיא־רון אף מסכלת כל אפשרות שעורכי דין מהשורה הראשונה ייאותו להציג מועמדות לראשות הלשכה, לאור הדרישה כי לא תהא להם פרקטיקה עצמאית, ותחת זאת כל עסקן שאינו מצליח להתפרנס מעיסוקו כעו"ד יעוט על התפקיד והשכר הגלום בו. יש לתהות שמא גיא־רון דווקא מעוניין להנציח את הבינוניות בראשות הלשכה ולחסוך מעצמו יריבים ראויים".

תגובת גיא־רון: "הוועד המרכזי עסק בנושא באורח מובנה ומסודר למעלה משנה. מדובר בעבודה עקרונית מקיפה שסוף סוף נעשית בלשכה ועניינה קביעת מדיניות לגבי ייעול ושיפור עבודתה של הלשכה בכל רבדי פעילותה. מה שהתאים בשנות השישים והשבעים כבר אינו מתאים לפניו של הארגון בשנות האלפיים. עם סיום עבודה זו יועברו הנושאים הרלבנטיים, שיישומם נמצא בסמכות גופים אחרים, לרבות המועצה הארצית, אם יוחלט עליהם, לדיונים מעשיים באותם גופים".

תגובת ד"ר משה וינברג, שערך את מסמך ההצעה לטענות עו"ד ון־אמדן ולשאלת היקף השינויים בחקיקה: "מדובר בהחלטה של מדיניות, כאשר הוועד המרכזי התבקש לאשר המלצות של דו"ח שנערך על ידי צוות שהוקם על פי החלטתו. עם אישור ההמלצות על ידי הוועד המרכזי יועברו אלה לגופים הרלבנטיים ליישום חקיקתי. אשר לשכר ראש הלשכה, כבר נאמר מספר פעמים שאין בכוונת יורי גיא־רון לקבל שכר כל עוד הוא מכהן כראש הלשכה. אם ההצעה תתקבל, תדון בכך מן הסתם המועצה במסגרת דיוני התקציב מדי שנה".

תגיות