אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נדחתה עתירה לבג"ץ נגד חוקיות הבחינה לקבלת רישיון לתחום הביטוח הפנסיוני צילום: shutterstock

נדחתה עתירה לבג"ץ נגד חוקיות הבחינה לקבלת רישיון לתחום הביטוח הפנסיוני

18 אנשים שנדרשו בעקבות רפורמת בכר לעמוד בבחינה מקצועית א' העוסקת בשוק ההון, הגישו עתירה בנימוק שהבחינה לא רלוונטית לתחום עיסוקם ומנוגדת לחוק יסוד חופש העיסוק. שופטי בג"ץ דחו את העתירה

12.10.2010, 17:42 | ענת רואה

הרכב של שלושה שופטי בג"ץ דחה היום (ג') עתירה שהגישו 18 אנשים העוסקים בתחום הייעוץ הפנסיוני, שבה טענו כי הדרישה בעקבות רפורמת בכר לעבור בחינה העוסקת בתחום שוק ההון כתנאי לקבלת רישיון פנסיוני היא לא חוקית ומנוגדת לחוק יסוד חופש העיסוק.

רפורמת בכר הסדירה בין היתר את ההכשרה שיש לעבור כדי לקבל רישיון פנסיוני. במסגרת ההמלצות נוצרו למעשה שלושה עיסוקים נפרדים: יועץ פנסיוני, סוכן שיווק פנסיוני וסוכן ביטוח פנסיוני. מי שמבקש לקבל רישיון לכל אחד משלושת הסוגים נדרש לעמוד בבחינות ביסודות ובבחינות הגמר, לרבות "בחינה מקצועית א'" שהיא בחינה בנושאים שונים בתחום שוק ההון, שאותה נדרשו לעבור עד לרפורמה רק אלו שביקשו לעסוק בייעוץ או בשיווק ניירות ערך.

אחד העותרים החל בתהליך הכשרה בתחום הביטוח הפנסיוני, והאחרים הם מפקחי רכישה בגופים מוסדיים. כולם נדרשו לעבור את הבחינה וטענו כי מדובר בדרישה לא מידתית ומנוגדת לחוק יסוד. לטענתם הבחינה היא מורכבת וקשה ועניינה בעיקר במכשירי השקעה מורכבים בשוק ההון, תחום אשר לעוסקים בשוק הפנסיוני אין נגיעה בו במהלך עבודתם השוטפת. עוד טענו כי במועד כניסתם לתחום, חלקם לפני שנים ארוכות, הם ראו לנגד עיניהם את המצב שקדם לרפורמה ואז לא נדרשו לעמוד במבחן מורכב זה.

המדינה ביקשה לדחות את העתירה בנימוק שמדובר בדרישה סבירה העומדת בתנאי ההגבלה של חוק היסוד. המדינה הדגישה בטיעונה את התכלית הצרכנית של הרפורמה, שנועדה להבטיח כי הציבור יקבל ייעוץ פנסיוני איכותי ומקצועי לצורך קבלת אחת ההחלטות הכלכליות החשובות ביותר בחייו של כל אזרח. כדי להבטיח את מקצועיותם של נותני השירות עליהם לעבור תהליך הכשרה מבוקר, טענה המדינה, הן תיאורטי והן מעשי, שכולל בחינות ותקופת התמחות. אין דרך מעשית אחרת מלבד בחינה מקצועית א', לוודא כי יועצים פנסיונים וסוכני ביטוח פנסיוני אכן בקיאים בשוק ההון.

השופטים מרים נאור, אסתר חיות ויצחק עמית, קבעו כי אכן חיוב לעמוד בבחינות כתנאי לקבלת רישיון מהווה פגיעה בחופש העיסוק, אך הרפורמה נועדה בין היתר להבטיח את מקצועיותם של העוסקים בענף כך שינתן שירות טוב לציבור הלקוחות. הם קבעו כי בחינה שמטרתה לוודא כי העוסקים בענף הפנסיוני בקיאים בשוק ההון היא חלופה הגיונית ודרך מקובלת כדי לוודא שאדם בקיא בחומר מקצועי ברמה מסוימת. בנוסף הם דחו את הטענה שהבחינה היא קשה מידי ולא ניתן לעבור אותה.

למרות דחיית העתירה, העותרים שיוצגו ע"י עורכי הדין גל גורודיסקי והדס ארנון לא חויבו בתשלום הוצאות. המדינה יוצגה על ידי עו"ד ענר הלמן.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
עליית מדרגה
אין כל ספק כי רמת הבחינות עלתה, סוכני הביטוח היום נידרשים לרמת יידע גבוהה מבעבר. יידע הוא כוח. עצם העובדה, וטוב עשה האוצר שהעלה את רף הדרישות מסוכני הביטוח, סוכן עם יידע מקיף יוכל לעזור טוב יותר לקהל המבוטחים, הנתקלים לא אחת בעמדות נוקשות של חברות הביטוח, ההתמודדות שלהם מול החברות תהה קלה יותר.
אמנון , תא  |  13.10.10
2.
עוד תרגיל של המדינה שקיבל אישור מבג"ץ .. בשביל זה אנשים בורחים לחיות כאן
אין קשר בין התחום הפנסיוני לבין דברים מורכבים בשוק ההון - הם לא אמורים להיות סוחרים בבורסה . בכל מקרה נראה שהמדינה מנסה עוד קצת להקשות על הפרנסה... בשביל זה אחר כך המדינה בוכה שחסר לה רופאים ומהנדסים ומנהלי השקעות מצויינים כול מי שיש לו שכל בורח מישראל .
אחד  |  13.10.10