אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדקנו: סקייפ 5 - תוכנת שיחות טובה, רשת חברתית כושלת

בדקנו: סקייפ 5 - תוכנת שיחות טובה, רשת חברתית כושלת

סקייפ משחררת גרסה חדשה לתוכנת התקשורת שלה, שמאפשרת שיחות ועידה בוידיאו (יופי!), התממשקות עם פייסבוק (בסדר, אבל מה עם העברית?), ויכולות חברתיות שונות (נו, באמת). לקחנו את גרסה 5 לסיבוב

16.10.2010, 20:08 | אבנר קשתן
כשאפל השיקה את אייפון 4 עם שירות שיחות הוידאו פייסטיים, מישהו בסקייפ בטח חשב "היי, אנחנו היינו שם קודם!". מאז 2003 מפתחת החברה פתרונות תקשורת בקול, וידיאו וטקסט. היא התאימה את המוצרים שלה למחשבים אישיים ולטלפונים סלולריים, כולל לאייפון עצמו, ולאחרונה גם למכשירי אנדרואיד. השבוע יצאה סקייפ עם גרסה חדשה למחשבים אישיים, שבה היא מנסה להראות שגם שבע שנים אחרי, היא עדיין יכולה לחדש.

שיחות באינטרנט או רשת חברתית?

בגרסה 5 של תוכנת השיחות ניסתה סקייפ להעביר את ממשק המשתמש מתיחת פנים, ולהפוך אותו מכזה שמציג סתם תוכנת תקשורת ל"עמוד בית" של המשתמש במחשב. לצורך כך, לרשימת אנשי הקשר מצטרפת חלונית בשם Skype Home, המנסה להפוך את סקייפ לרשת חברתית בזכות עצמה.

בסקייפ לא רק משתפים פעולה עם פייסבוק בגרסה החדשה, אלא גם לוקחים את הרעיון הבסיסי של צוקרברג ועמיתיו ומיישמים אותו ב-Skype Home: ניתן לעדכן סטטוס ברשימת ה"חדשות וההתראות", ולראות שם עדכונים של אנשי קשר אחרים. בשלב הראשוני, כמובן, צפוי להיות שם די שומם.

אבל גם אחרי שיותר משתמשים יצטרפו לשירות, לא ברורה הצדקת קיומו. ניתן להבין את ההצדקה לקיום רשת חברתית של חברים, כמו פייסבוק, ושל חברים לעבודה, כמו לינקדאין. אבל "רשימת אנשי הקשר שלי בסקייפ" הוא מעגל חברתי מאוד מעורפל ולא ברור. מוסיפה לתמיהה העובדה שבמסך המאפשר צירוף וידאו לסטטוס, בחרו בסקייפ להוסיף קריקטורה של משתמש עירום.

Skype Home: בחירה מוזרה של מסך פתיחה, צילום מסך Skype Home: בחירה מוזרה של מסך פתיחה | צילום מסך Skype Home: בחירה מוזרה של מסך פתיחה, צילום מסך

למרות התכונה החדשה, נראה שסקייפ מודעים לעובדה שאין להם דרך להתחרות בשוק הרשתות החברתיות. על כן, התוכנה כוללת אינטגרציה עם פייסבוק, המאפשרת צפייה ברשימת החדשות והסטטוסים ישירות מתוך סקייפ, כולל כתיבת תגובות ולחיצה על "לייק". היתרון? ניתן לחייג או לשלוח SMS ישירות לכותב הסטטוס, בהנחה שהזין מספר טלפון בפרופיל.

אבל מבחינת המשתמש הישראלי, היתרון הקטן הזה הולך לאיבוד מהר מאוד: גם אם ממשק המשתמש בפייסבוק הוגדר לעברית, התצוגה בתוך סקייפ עדיין תהיה משמאל לימין, והתרגום של הכפתורים והקישורים ("הגב", וכו') אינם תואמים לחלוטין לאלה שבפייסבוק.

וזה המקום לציין נקודה כאובה במיוחד: הממשק העברי של סקייפ, כולו, הוא פשוט גרוע. הוא מותאם לטקסט שכתוב משמאל לימין, כמו באנגלית, אבל התפריטים דווקא קופצים מימין לשמאל. המילים "Skype" ו-"Skype Home נותרות באותיות אנגליות, כנראה משיקולי מותג, וגורמות לטקסט להראות עילג. והתרגום של עמוד הפייסבוק מכיל כפתורים כמו "השבתת הזנת חדשות", תרגום של "Pause News feed", שמבלבלים יותר מאשר עוזרים.

פייסבוק בסקייפ. ניתן לחייג ישירות לחברים פייסבוק בסקייפ. ניתן לחייג ישירות לחברים פייסבוק בסקייפ. ניתן לחייג ישירות לחברים

להיצמד ליכולות הליבה

אז הניסיון של סקייפ להיכנס לתחום הרשתות החברתיות קצת בוסרי, וממשק המשתמש קצת מסורבל, במיוחד למשתמש דובר העברית. אבל בסופו של דבר, סקייפ קמה על דבר אחד: היכולת לנהל שיחות קוליות ושיחות וידיאו דרך האינטרנט. טוב לדעת שלמרות הניסויים הצדדיים, הם ממשיכים להשקיע גם ביכולות הליבה.

השיפור הראשון שבו מתהדרת הגרסה החדשה הוא בקרה שוטפת של איכות התקשורת, כולל התרעות על הפרעות בקו וחיבור מחדש אם השיחה מתנתקת. מדובר בשיפור חשוב, אך מובן מאליו. היינו מצפים שהיכולת הזאת תוכנס לתוכנה מהיום הראשון. אבל, כמובן כל שיפור באיכות השיחה הוא מבורך.

השינוי הדרמטי יותר, שאותו הבטיחה החברה כבר זמן רב, הוא היכולת לנהל שיחות וידאו קבוצתיות עם עד 9 אנשים נוספים - תכונה שהוכנסה לסקייפ אף על פי שהיא נמצאת עדיין בשלב הבטא. על חיבור פס רחב סטנדרטי הצלחנו לחבר שלושה אנשים לשיחה באיכות קול ותמונה סבירות, גם אם לא מדובר באיכות HD. השימוש ביכולת הזאת אינטואיטיבי, ושינוי הרקע לשחור מקל מאוד. בשיחות קבוצתיות גדולות, התוכנה גם מסמלת בהבהוב את הדובר האחרון, כדי שנבין מי אמר כל דבר.

שיחות וידאו: כבר לא רק אחד על אחד, צילום מסך: Skype.com שיחות וידאו: כבר לא רק אחד על אחד | צילום מסך: Skype.com שיחות וידאו: כבר לא רק אחד על אחד, צילום מסך: Skype.com

למגינת ליבם של הצרכנים, התכונה הזאת לא ניתנת בחינם: למשך 28 יום מרגע ההתקנה, היא מאפשרת שיחות חינמיות בין משתמשים שהתקינו את גרסה 5. לאחר מכן תצטרכו לשלם.

לסיכום

סקייפ 5 מציגה שיפורים מרשימים ומתוכננים היטב ליכולות הליבה שלה, שיחות קוליות ושיחות וידיאו, אך בתחומים החדשים שהתוכנה מנסה להיכנס אליהם, כגון רשתות חברתיות, היכולות חלקיות ומגושמות, ולא ברור אם הערך המוסף שלהן גדול מספיק. מאכזב, כמובן, לגלות את שלל החסרונות של הגרסה העברית. ובכל זאת, למשתמשי חלונות כדאי לשדרג לגרסה החדשה, שצפויה בעתיד הקרוב להיתמך גם במחשבי מק.

תגיות