אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר שמיר אופטיקה עוזי צור: "המפעל נשאר בישראל" צילום: אפי שריר

יו"ר שמיר אופטיקה עוזי צור: "המפעל נשאר בישראל"

לאחר שמכר 50% מהחברה לאסילור אומר צור: "עשינו עסקה טובה המבטיחה את עתידם של העובדים, החברה והקיבוץ. עם כל החוצפה שלנו, אנו חיים בעולם של מיזוגים. נכון שרק העתיד יוכיח, אבל כמו שזה נראה היום, לעסקה פוטנציאל מבטיח. ההסכם הוא סינרגי לשתי החברות"

17.10.2010, 17:40 | גולן חזני

חמש שנים לאחר שהונפקה בנאסד"ק לפי שווי של 225 מיליון דולר, חוזרת שמיר אופטיקה לידיים פרטיות. החברה שבשליטת קיבוץ שמיר דיווחה בסוף השבוע על מכירת 50% ממניותיה לענקית האופטיקה הצרפתית אסילור תמורת 130 מיליון דולר. על המשא ומתן בין הצדדים פורסם לראשונה ב"כלכליסט" בחודש יוני.

לפי העסקה, אסילור תגיש הצעה לרכישת מניות הציבור (37%) וכן תרכוש כ־13% ממניות קיבוץ שמיר. העסקה משקפת לשמיר שווי של 258 מיליון דולר, שהם 14.5 דולר למניה - פרמיה של כ־80% על שווי החברה ביוני. נוסף על כך יקבלו בעלי המניות דיבידנד של 80 סנט למניה עוד לפני השלמת העסקה כך שתג המחיר עומד על 15.3 דולר למניה.

לקופת הקיבוץ יזרמו 34 מיליון דולר שיתווספו לכ־56 מיליון דולר שקיבל הקיבוץ בעת ההנפקה ב־2005. מדיניות הקיבוץ היא להשקיע את הרווחים בפיתוח עסקי או בשיפור התשתיות כך שמדי שנה חולקו לחברים רק כ־15% מהרווחים הראויים לחלוקה. אם הקיבוץ יתמיד במדיניותו גם הפעם, יקבלו החברים כ־5 מיליון דולר. בקיבוץ שמיר יש כיום כ־150 משפחות.

ביום חמישי בערב אישרה אסיפת הקיבוץ את העסקה, והיא נחתמה בחמש לפנות בוקר במשרד עו"ד גרוס חודק קליינהנלדר שבמגדלי עזריאלי. עוד באותו יום טיפסה המניה ב־5% ובמחזור ענק; יום למחרת היא זינקה ב־16% נוספים. מי שהפסידה חלק ניכר מהזינוק האחרון במניית שמיר היא חברת ניהול הנכסים רויס, שדיווחה ב־7 באוקטובר על מכירת כמחצית אחזקותיה בחברת האופטיקה. רויס, שהחזיקה עד כה ב־9.7% משמיר, נותרה לאחר המכירה עם 4.5% בלבד מהחברה.

קיבוץ שמיר שוכן בקצה המזרחי של אצבע הגליל, קרוב לשיפולי המצוק המוביל לרמת הגולן. חברת שמיר אופטיקה הוקמה ב־1970 והיא עוסקת בפיתוח עדשות מולטיפוקליות. ערב ההנפקה החזיקו בחברה גם צדיק בינו (14.2%) וקיבוץ איל (3%).

גם לאחר העסקה ימשיך הקיבוץ למנות את היו"ר וכן ארבעה דירקטורים שיפעלו לצד ארבעה דירקטורים מטעם אסילור. "חשוב לנו להבהיר שהחברה נשארת שלנו", אומר יו"ר שמיר אופטיקה עוזי צור. "המפעל נשאר בישראל, ולפחות בטווח הנראה לעין, לא נראה לנו שנפחית את האחזקה שלנו. אנחנו מספקים עבודה לעשרות מהנדסים וטכנאים מיישובי הסביבה, מקריית שמונה ועד מעלות, ובמאמץ גדול הבטחנו את מקומנו כאן".

"עסקה טובה"

שמיר אופטיקה מעסיקה כיום כ־500 עובדים בישראל (ועוד כ־900 בעולם), רבע מהם חברי הקיבוץ. על המהלך אחרון אמר צור כי "עשינו עסקה טובה המבטיחה את עתידם של העובדים, החברה והקיבוץ. עם כל החוצפה שלנו, אנו חיים בעולם של מיזוגים. נכון שרק העתיד יוכיח, אבל כמו שזה נראה היום, לעסקה פוטנציאל מבטיח. ההסכם הוא סינרגי לשתי החברות".

בשנות השמונים עבר קיבוץ שמיר תקופה לא קלה אבל מאז התאושש במידה מרשימה. בעבר הוא החזיק בגרעין השליטה בחברת הבדים הלא ארוגים (מגבונים לחים) ספאנטק, אך ב־2006 הוא מכר את חלקו תמורת 27 מיליון דולר לשותפו יחזקאל ניסן. עם זאת, הקיבוץ עדיין מחזיק בשליטה בחברה הבורסאית שלא"ג תעשיות הפועלת אף היא בתחום הבדים הלא ארוגים.

החגיגה בקיבוץ איננה רק מהאקזיט המרשים, אלא בעיקר מהחבירה לגורם המוביל בשוק האופטיקה העולמי המגלגל 25 מיליארד דולר בשנה. מסכום זה, חלקה של אסילור עומד על כ־4.5 מיליארד דולר - לפני אויה היפנית וצייס הגרמנית. אסילור פעילה במאה מדינות ומעסיקה 34.7 אלף עובדים. היא נסחרת בפריז לפי שווי של 10.5 מיליארד יורו ומניבה למשיקיעים תשואה ממוצעת של 15% בשנה.

אסילור מרחיבה את פעילותה על ידי מיזוגים ורכישות ובשנה שעברה היא רכשה את FGX ואת סיגנט ארמורלייט האמריקאיות תמורת 549 ו־115 מיליון דולר בהתאמה. את החברה מנהל כיום הובר סאנייר אבל רכישת שמיר התבשלה עוד בימיו של היו"ר, דסאביה פונטאנה, ששימש אז גם מנכ"ל.

שמיר מדורגת בין החברות הבינוניות מבחינת מכירות ופעילה בעיקר במדינות המערב. אסילור פועלת גם בהודו, סין ודרום אמריקה.

"הגענו לעסקה במצב טוב, ולא מתוך מצוקה", אמר ל"כלכליסט" מנכ"ל שמיר אופטיקה עמוס נצר. "צמחנו, ואנחנו ממשיכים לצמוח גם בהכנסות וגם בשורת הרווח. לא רק שהעסקה לא תצמצם את הפעילות שלנו בישראל, אלא שהיא אפילו תרחיב אותה. שמיר שומרת על המותג שלה ותמשיך לפתח את העסקים שלה".

לשמיר אופטיקה ולאסילור מוצרים דומים, ונראה כי מה שמשך את הענקית מצרפת היתה הטכנולוגיה והפיתוחים של שמיר הנעשים בשני מפעלי החברה, בקיבוץ שמיר ובקיבוץ איל.

מה עניין את אסילור בשמיר?

 

צור: "כושר הפיתוח שלנו, הפריסה שלנו בעולם, אולי החוצפה, הדינמיות וקצב הגידול שלנו".

מאז ההנפקה , החברה עברה עליות ומורדות. במידה מסוימת היתה תחושה שבקיבוץ מתחרטים על הצעד.

צור: "החקיקה האמריקאית מהשנים האחרונות הופכת את חיי החברות הבורסאיות לכמעט בלתי אפשריים. אתה כל הזמן צריך להוכיח שאתה לא גנב ולא כולם מאדוף. כתוצאה מכך פעמים רבות מצאנו את עצמנו עסוקים בחשבונאות יותר מאשר בעשייה, בעסק האמיתי".

לסגירת העסקה - הצפויה במחצית הראשונה של 2011, נדרש גם אישור של אסיפת בעלי המניות. קיבוץ שמיר ובעלי מניות נוספים המחזיקים יחדיו ב־69% מהחברה כבר נתנו את הסכמתם. אם תבוטל העסקה, שמיר אופטיקה תחויב בקנס של 11 מיליון דולר.

נצר: "גם אנחנו וגם אסילור מאוד מאמינים בחיבור הזה. בין שתי החברות יש קשר רב־שנים וגם תחרות. בשנה האחרונה הקשר הזה התחמם לכדי אפשרות של שיתוף פעולה. לנו יש יתרון יחסי בתחום העדשות המיוחדות, ובשנים האחרונות היו רכישות הדדיות של מוצרים. שתי החברות נחשבות למאוד איכותיות ולבעלות יכולת פיתוח גבוהה".

למה המו"מ ארך זמן רב יחסית?

נצר: "במהלך המגעים ניסינו לבנות תוכנית עסקית משותפת שתתאים לשתי החברות גם בעידן שלאחר המיזוג. התהליך הזה לקח זמן. אנחנו מאוד אופטימיים ושמחים מהתוצאה".

תגיות