אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נציג לאומי בארה"ב מסכם קדנציה: "למרות המשבר, אפשר ורצוי להתרחב בארה"ב" צילום: שחר עזרן

נציג לאומי בארה"ב מסכם קדנציה: "למרות המשבר, אפשר ורצוי להתרחב בארה"ב"

ב־2004 נכנס עוזי רוזן לתפקיד מנכ"ל בנק לאומי ארה"ב, ובאחרונה פרש כשהסביבה הכלכלית שמסביבו שונה לחלוטין. "לא ישנתי בלילה במהלך המשבר", הוא נזכר ומשדר זהירות לגבי עתיד השוק האמריקאי: "צפויות עוד ארבע שנים לא קלות"

18.10.2010, 21:55 | תומר זלצר, ניו יורק

יום ראשון, 16 באוקטובר שנת 2008, השדרה החמישית בניו יורק. מנכ"ל בנק לאומי ארצות הברית (BLUSA) עוזי רוזן ואשתו יוצאים מאירוע צדקה כשהטלפון הנייד שלו מצלצל. על הקו מנהל ההשקעות של הבנק, ובפיו חדשות מרעישות: בנק ההשקעות בר סטרנס נרכש זה עתה על ידי ג'יי. פי. מורגן צ'ייס במחיר של 2 דולר למניה בלבד - פחות מ־7% ממחיר המניה יומיים קודם לכן.

"הבטתי כמה עשרות מטרים ממני אל עבר בניין בר סטרנס הסמוך - שרק השווי שלו גבוה יותר מהשווי שלפיו נמכר כל הבנק. באותו רגע הבנתי שהצונאמי הגדול החל, והשאלה היתה איפה הוא ייעצר ומי יהיה המוסד הבא שייפול", אומר רוזן בראיון מיוחד ל"כלכליסט" לרגל פרישתו מהתפקיד אחרי שש שנים. המשבר, שפרץ בארצות הברית והתפשט במהרה לכל כלכלות העולם, נהפך ללא ספק לאירוע המשפיע ביותר על הקדנציה של רוזן - האיש שאחראי על השלוחה הזרה הגדולה ביותר של הבנק הגדול בישראל. "באותם ימים לא ישנתי בשקט בלילה", הוא נזכר, "אבל בסופו של דבר עברנו את המשבר בהצלחה".

"מכרנו אג"ח של ליהמן ברדרס רגע לפני שקרס"

רוזן (66), שהצטרף לבנק לאומיב־1982 לאחר שכיהן בתפקידים שונים במשרד האוצר, יחזור בשבועות הקרובים

לישראל לאחר תשע שנים בחו"ל בשליחות הבנק. ב־2001 הוא מונה למנכ"ל בנק לאומי בריטניה, ובנובמבר 2004 עבר לניו יורק לנהל את BLUSA. השלוחה האמריקאית של לאומי הוקמה ב־1968, וכיום היא מתפרסת על פני ארבעה מרכזים בארה"ב - ניו יורק, אילינוי, קליפורניה ופלורידה - ומועסקים בה כ־470 עובדים. השלוחה מתמקדת בשלושה תחומים: בנקאות מסחרית לעסקים בינוניים, בנקאות פרטית בינלאומית (90% מלקוחות תחום זה הם יהודים אמידים) ובנקאות פרטית מקומית. ההון העצמי של הבנק עמד בסוף יוני 2010 על כחצי מיליארד דולר, והיקף הנכסים שהוא מנהל מסתכם ביותר מ־7 מיליארד דולר.

את הרגע המכונן של אותו משבר - קריסתו של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס באמצע ספטמבר 2008 — הוא זוכר היטב. כמה ימים לפני הקריסה הקדים רוזן תרופה למכה. "הגענו למסקנה שליהמן ברדרס עומד ליפול, והחלטנו למכור את איגרות החוב שלו שבהן החזקנו בתיק ניירות הערך. מכרנו בהפסד של 20%. שנה קודם לכן מכרנו את איגרות החוב מגובות המשכנתאות (MBS) שהיו לנו בתיק ניירות הערך ושדורגו AAA. ליהמן ברדרס ומריל לינץ' ניסו לשכנע אותנו לא למכור, אבל הרגשנו שזה לא תואם את תיאבון הסיכון שלנו. יצאנו מהמשבר בצורה יחסית טובה, ועדיין, זו היתה תקופה מאוד לא נעימה והייתי מוכן למחוק אותה מהזיכרון".

באיזו נקודה על תוואי התפתחות המשבר נמצאת היום להערכתך הכלכלה האמריקאית?

"ארצות הברית עדיין במצב קשה. המשבר בהחלט לא נגמר. אנחנו בשנה השלישית של המשבר וצפויות לנו עוד ארבע שנים לא קלות. מדברים הרבה על 'תחתית כפולה' של המשבר (Double Dip): גם אם אין 'תחתית כפולה', יש קו שטוח למטה, ונקווה שבאיזושהי נקודה הוא יתחיל לעלות".

27% מתיק האשראי של הבנק הוא בנדל"ן. איך אתה רואה את מצב השוק הזה בארה"ב?

"המושג נדל"ן הוא מאוד רחב. אנחנו לא עוסקים במימון בתים, התחום שחווה את המשבר הגדול. היו לנו הפסדים פה ושם, אבל הם בהחלט לא היו משמעותיים. בתחום הנדל"ן הגענו די לתחתית. זה לא אומר שמחירי הנדל"ן בארה"ב יעלו מחר, אבל אני לא רואה ירידות משמעותיות בהמשך".

עוזי רוזן. "הנדל"ן האמריקאי הגיע לתחתית", צילום: שחר עזרן עוזי רוזן. "הנדל"ן האמריקאי הגיע לתחתית" | צילום: שחר עזרן עוזי רוזן. "הנדל"ן האמריקאי הגיע לתחתית", צילום: שחר עזרן

 

"ייקח זמן לחזור לרווחיות של לפני המשבר"

בשנת המשבר, 2008, הציג BLUSA רווח נקי של 19 מיליון דולר. אבל דווקא את 2009, שהיתה שנה טובה יותר בארה"ב, סיים הבנק עם רווח נקי של 6.3 מיליון דולר בלבד. לדברי רוזן, "העובדה שצלחנו את המשבר כפי שצלחנו אותו היא הודות למדיניות הזהירה שלנו. לא עשינו השקעות גדולות וממונפות בשוק ההון, וזו מדיניות שמטבעה מביאה לרווחיות נמוכה יותר. במחצית הראשונה של 2010 כבר ראינו שיפור ברווח הנקי, אבל ייקח לנו זמן לעלות לרמת הרווחיות שלפני המשבר".

למה לא ניצלתם את ההזדמנות להתרחב דרך קניית בנקים אמריקאיים?

"בהחלט בחנו ואנחנו ממשיכים לבחון את הנושא. הרשות לביטוח פיקדונות (FDIC) היתה מודיעה לנו שבנק מסוים עומד ליפול ומבקשת שנשתלט עליו. הגענו למסקנה שזה לא מתאים לנו, רצינו זמן לבדוק. אבל רכישת בנקים בהחלט עדיין עומדת על הפרק".

האם התרחבות לארה"ב כיום היא צעד נכון לדעתך?

"בהחלט כן. לאומי הוא הבנק הגדול בישראל והוא מוגבל באפשרויות הצמיחה שלו בישראל. האפשרות של הבנק לגדול היא רק בחו"ל. למרות המשבר, אפשר לגדול ולהתרחב בשוק האמריקאי - ואפילו רצוי לעשות את זה".

מה הלאה? "גליה מאור ואני כבר דיברנו על משהו"

מלבד ההתמודדות עם המשבר של 2008, הספיק רוזן במהלך הקדנציה שלו להרחיב את פעילות הבנק בתחום הבנקאות המסחרית. "בעבר BLUSA היה נוהג לתת לחברות אשראי של 2–7 מיליון דולר, ובשנים האחרונות פתחנו

דלת גם לחברות יותר גדולות עם אשראי של עד 20 מיליון דולר", הוא אומר. בפן של הבנקאות הפרטית הבינלאומית הקים רוזן מרכז ייעודי באוונטורה, פלורידה, שמרכז את הטיפול בלקוחות.

לכיסא הריק שישאיר רוזן בלשכת מנכ"ל BLUSA ייכנס איציק אייל, מנכ"ל בנק ערבי ישראלי. "אייל בא עם ניסיון בינלאומי בקנדה ובצרפת. זה יסייע לו בתפקיד החדש", מפרגן רוזן.

מה התוכניות שלך אחרי הפרישה?

"להיות קרוב למשפחה. אני מניח שיישאר קשר עם לאומי, המנכ"לית גליה מאור ואני כבר דיברנו על משהו".

הכותב היה אורח בנק לאומי בניו יורק

תגיות