אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לנדאו: עשינו ממחפשי הגז טייקונים; גם ליזמים צריך לתת להרוויח צילום: אורי פורת

לנדאו: עשינו ממחפשי הגז טייקונים; גם ליזמים צריך לתת להרוויח

שר התשתיות: "מי שמצאו את הגז הם מקצוענים ואנחנו רוצים שהם יבואו. נעשה זאת אם נשאיר את ישראל מדינה אטרקטיבית ולכן אסור לשנות כללי משחק". מנכ"ל אקו אנרג'י: "מי שחושב שההכנסות ממכירת הנפט והגז הישראלי יניבו הררי כסף - יתבדה"

18.10.2010, 10:02 | ליאור גוטמן

"הסכמים יש לכבד. מה שמצאו אסור לגעת בו ומה שימצאו ניתן לשנות. מי שמצא את הגז הם מקצוענים ואנחנו רוצים שהם יבואו. נעשה זאת אם נשאיר את ישראל מדינה אטרקטיבית ולכן אסור לשנות כללי משחק". כך אומר היום (ב') שר התשתיות הלאומיות ד"ר עוזי לנדאו בוועידת האנרגיה והעסקים שנערכת בכפר המכביה ברמת גן בחסות חברת אקו אנרג'י, בהתייחסו לוויכוח על העלאת תמלוגי הגז.

עוד בוועידה

לנדאו מוסיף: "יש ועדה מקצועית שמה שמלווה אותה זה ויכוח ציבורי. צריך להיזהר מזה - עשינו ממחפשי הגז טייקונים. גם ליזמים צריך לתת להרוויח, אחרת יש עוד מקומות בעולם שגם אליהם אפשר ללכת. אני אומר זאת מתוך ציפייה למסקנות מאוזנות שיקבלו במסגרת ועדת ששינסקי".

לדבריו של שר התשתיות, בעוד שנתיים ייפול עלינו משבר חשמל. לדבריו, יש תקלה קשה בה יש יותר מרגולטור אחד על משק החשמל. יש קשיים בכניסה של אנרגיות מתחדשות וגם את מאגר תמר עוד לא חיברנו. "אדם רוצה לקום בבוקר להדליק את האור ולקבל חשמל", אומר לנדאו, מצבה הפיננסי של חברת החשמל קשה ולא מתאפשר לה לפתח את משק החשמל ביחס לביקוש".

יצוין שהדו"ח הפיננסי האחרון של חברת החשמל מאשש את טענתו של לנדאו - בחציון הראשון של 2010 רשמה חברת החשמל הפסד של מעל למיליארד שקל ומחיקת רכוש בהיקף של כ-600 מיליון שקל.

קידוח תמר. "המאגר יספיק ל-30 שנה, אבל זה לא מספיק", צילום: אלבטרוס קידוח תמר. "המאגר יספיק ל-30 שנה, אבל זה לא מספיק" | צילום: אלבטרוס קידוח תמר. "המאגר יספיק ל-30 שנה, אבל זה לא מספיק", צילום: אלבטרוס

בהתייחסו לביקוש הצפוי לגז טבעי אמר לנדאו שצריך לוודא שהמשק יכין לעצמו גיבוי לשימוש בגז טבעי. "מצאנו גז וצריך טיפה להנמיך ציפיות. מאגר תמר יספיק ל-30 שנה אבל זה לא מספיק. מאגר לוויתן טרם הוכח ויש לנו רק 50 אחוז מהמאגר ביד. אם יתברר שיש מרבצים גדולים, ועל כך מרחף סימן שאלה, ומדינת ישראל תוכל לייצא גז, נוכל להוות גורם יציב שיאפשר למדינות אירופה לקבל גז מאיתנו ולא רק מלוב או מאלג'יר", אמר. עם זאת, לדבריו יש ליצור גיבוי אנרגטי ויש לוודא שקיים מקור אנרגיה נוסף לישראל. "מה יקרה אם צינור גז יתקלקל, מבעיה או מרעידת אדמה? אי אפשר להקים מערכות מקבילות לכל דבר. עד שנטשנו את המזוט נחזור אליו?".

 

לדבריו של שר התשתיות, באוצר יש אנשים מוכשרים אבל חסרי פרספקטיבה ומבט רחב והמדידה היא לפי תזרים המזומנים של המדינה ולא מתוך חזון. "נוצר מצב שאין בידי השרים יכולת לגייס מטה כי הרשויות העצמאיות - חשמל ומים - מושפעות מהאוצר כי הוא מאשר את התקציב שלהן והוא שולט בהם. לא נותרה יכולת מקצועית להתמודד עם הנושאים שעל הפרק . זו תקלה קשה ביותר"  

"השימוש בגז לייצור חשמל יעלה ל-70%"

מי שחשב שההכנסות ממכירת הנפט והגז הישראלי יניבו הררי כסף - יתבדה - בשנת 2020 היקף המכירות של האנרגיה למקורות חיצוניים יגיע למיליארד עד מיליארד וחצי דולר בלבד. התוספת הכספית למשק, בניכוי העלויות והמיסוים, לא תחולל מהפכה בחינוך או בתרבות או ברווחה, כיוון שהתוספת לתמ"ג תסתכם בכמה אחוזים בודדים, וגם העלאת המיסוי והתמלוגים תסתכם בתוספת נטו של כמה מאות מיליוני שקלים לשנה. כך טוען היום (ב') דר' עמית מור, מנכ"ל משותף בחברת אקו אנרג'י, בוועידת העסקים והאנרגיה שמתקיימת בכפר המכביה ברמת גן.

לטענת מור, עד סוף העשור יעלה השימוש בגז טבעי לייצור חשמל לרמה של 60%-70%. השימוש בגז טבעי לייצור חשמל ניצב כיום על רמה של 45%. לטענתו של מור היקף הצריכה בישראל יגיע ל-12 BCM גז טבעי (מיליארד מ"ק) בשנה, זאת לעומת כארבעה BCM כיום.

מור מסביר שעם כל השמחה שיש על גילויי הגז, כדאי שהממשלה תיצור גיבוי אנרגטי להפעלת תחנות הכוח - פחם או סולר - כדי למנוע מצב של הפסקות חשמל יזומות במצבים של בעיות אספקה במעבר הגז לישראל.

מסקר שערכה חברת אקו אנרג'י, שבוצע על ידי מכון סמית, עולה כי 78% מהציבור הישראלי מוכן לשלם יותר כסף על ייצור חשמל כדי לצמצם את רמות זיהום האוויר. 41% מהנשאלים הסכימו להוסיף 40 אגורות על מחיר הקוט"ש הנוכחי על מנת שהוא ייוצר באנרגיות מתחדשות. מדובר בהכפלת המחיר הנוכחי אותו גובה חברת החשמל מצרכנים פרטיים.

בנושא המיסוי והתמלוגים על גז טבעי, נושא שנידון כיום במסגרת ועדת ששינסקי, עולה מהסקר ש-39% מהציבור מרוצים מאחוז המיסוי והתמלוגים שנגבה כיום מחברות שפועלות בענף. שיעור זה הוא כ-33% ממהכנסות. לעומתם, 45% מהציבור חושבים שצריך להעלות את חלקה של הממשלה (מיסוי ותמלוגים), לרמה של 50% עד 80%. עוד עולה מהסקר, שקרוב ל-50% מהציבור מרוצים מתפקודה של חברת החשמל.

תגיות