אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה זינק הכסף ב-39% בעוד הזהב עלה ב-24%? צילום: shutterstock

למה זינק הכסף ב-39% בעוד הזהב עלה ב-24%?

הסיבה: פעילות ספקולטיבית ולא מחסור ממשי בסחורה. באילו דרכים אפשר להיחשף לסחורה החמה

18.10.2010, 13:26 | אריה גורן

הכסף, אותה מתכת אצילה לבנה, נחשבת משחר הימים ליסוד מסתורי. בני האינקה כינו אותה "דמעות הירח" ורחשו יראת כבוד לברק המיוחד שלה. במשך יותר מ־4,000 שנה שימש הכסף אמצעי תשלום: עוד ביוון העתיקה הטביעו מטבעות מכסף, ובארצות הברית הופסק השימוש בכסף למטבעות רק ב־1965.

 

למתכת הכסף - שהיא הנפוצה והזולה מבין המתכות האצילות - שימושים רבים. מבין כל המתכות, הכסף הוא המוליך הטוב ביותר של חשמל וחום - תכונה המנוצלת היטב בתחומי האלקטרוניקה והאנרגיה הסולארית. מלבד זאת, החזר האור של הכסף, שהוא החזק ביותר מבין כל המתכות, מנוצל להכנת מראות, ומלחי הכסף הרגישים לאור משמשים להכנת סרטי צילום. בגלל צבעו הלבן הזוהר ועמידותו הגבוהה משמש הכסף גם לייצור תכשיטים.

בשנים האחרונות חל שינוי בולט בשימושים השונים בכסף. בשעה שהשימוש בכסף לתעשייה גדל מ־40.7% מכלל הצריכה ב־2003 ל־45.3% ב־2009, השימוש בכסף לייצור תכשיטים וכלי כסף ירד באותה עת מ־31.6% ל־23.8%.

אבל השינוי הדרמטי ביותר חל בשימוש בכסף לסרטי צילום - שירד בגלל מהפכת הצילום הדיגיטלי מ־23.4% ב־2003 ל־12% בלבד ב־2009. גורם משמעותי נוסף שנכנס לתמונה היה רכישת כסף ממשי על ידי קרנות סל, שהחלה רק ב־2006 והגיעה ל־12.7% מכלל הצריכה ב־2009. כמו כן, השימוש בכסף למטבעות ומדליונים גדל מ־4.3% ב־2003 ל־6.1% ב־2009.  

בשנה שעברה עמדה האספקה העולמית של כסף על 26,750 טונות (לעומת 3,985 טונות זהב באותה שנה). מקורות האספקה היו הפקה ממכרות (79.8%), מיחזור גרוטאות כסף (18.7%) ומכירת כסף מצד ממשלות (1.5%).

המפיקות העיקריות של כסף הן פרו, סין, מקסיקו, צ'ילה ואוסטרליה. לפי מחלקת המחקר הגיאולוגי בארה"ב, רזרבות הכסף הנמצאות במכרות פעילים מסתכמות ב־395 אלף טונות, כמות שתספיק רק ל־18 שנה בקצב התפוקה הנוכחי. ואולם גילוי של מכרות חדשים או ניצול מכרות שאינם כדאיים להפעלה במחיר הכסף הנוכחי יגדילו כמובן את רזרבות הכסף בעולם.

סתימות בשמים

שוק הכסף הוא שוק קטן יחסית לשוק הזהב: סך המכירות השנתיות של הכסף בעולם הגיע אשתקד ל־18.7 מיליארד דולר לעומת 169 מיליארד הדולר שגלגל המסחר העולמי בזהב. לפיכך, שינוי פתאומי בביקוש לכסף או פעילות של ספקולנטים עלולים לטלטל בחדות את המתכת.

דוגמה טובה לפעילות ספקולטיבית שהזניקה את מחיר הכסף אירעה בשנות השבעים של המאה הקודמת, עת ניסו האחים האנט להשתלט על כל מלאי הכסף בעולם.

וויליאם ובנקר האנט היו היורשים של איל הנפט ה.ל. האנט מטקסס, האיש שנחשב בזמנו לאדם העשיר בעולם. בתחילת שנות השבעים החליטה המשפחה לרכוש כסף בכמויות גדולות כהגנה מפני אינפלציה. בסתיו 1979 קנו האחים האנט וכמה אילי נפט סעודים 200 מיליון אונקיות כסף - כמות השקולה לחצי מאספקת הכסף בעולם באותה תקופה.

ב־1973 עמד מחיר אונקיית כסף על 2 דולרים אך בתחילת 1979 הוא כבר זינק ל־5 דולרים. הרכישות המסיביות של האחים האנט והסעודים גרמו לכך שמחיר אונקייית כסף למכירה מיידית האמיר בתחילת 1980 ל־54 דולר (שהם 150 דולר במונחים של ימינו).

בני התקופה אולי זוכרים את הבהלה לכסף שהתעוררה ב־1980: כדי לנצל את מחיר הכסף הגבוה אנשים מיהרו למכור כלי כסף שהיו ברשותם שנים רבות, ומחיר סתימה אצל רופא שיניים הרקיע שחקים (מאחר שהכסף שימש מרכיב עיקרי בחומר למילוי סתימות).

במרץ 1980 התעורר הבנק הפדרלי המרכזי בארה"ב והגדיל את הדרישות לביטחונות במסחר בחוזים עתידיים על כסף. מכיוון שהרכישות של האחים האנט היו ממונפות מאוד, הם לא עמדו בדרישה לביטחונות ונאלצו למכור כסף במחיר נמוך. התוצאה לא איחרה לבוא וב־27 במרץ 1980 צנח מחיר הכסף ב־50% - מ־21.6 דולר ל־10.8 דולר לאונקיה. האחים האנט נאלצו להכריז על פשיטת רגל ולאחר מכן אף הורשעו בדין.

לא חסר כסף

בעת האחרונה שוב חלה עלייה חדה במחיר הכסף ומתחילת השנה עלה מחירו ב־39% ל־23.4 דולר לאונקיה - המחיר הגבוה ביותר ב־30 השנים האחרונות. לשם השוואה, באותה עת עלה מחיר הזהב רק ב־23.7%. מהשפל שאליו צנח מחיר הכסף, 8.53 דולרים לאונקיה במרץ 2008, כבר עלה מחירו ב־175%. מחיר הזהב טיפס מנקודת השפל שלו ב־99%.

מחיר הכסף עלה בחדות אף שאין מחסור באספקת המתכת, והפקת הכסף (ממכרות ובאמצעות מיחזור) עונה על כל הביקושים - ויותר מכך. הסיבה שמחיר הכסף מטפס נעוצה ברכישת כסף לצורכי השקעה על ידי גורמים ספקולטיביים ומשקיעים פרטיים.

לאורך השנים נע מחיר הכסף בדפוס דומה למחיר הזהב, אך בגלל הבדלי הגודל בין שני השווקים, מחיר הכסף תנודתי הרבה יותר. היחס בין מחיר הזהב לכסף עומד כיום על 1:58 - קרוב ליחס ההיסטורי הממוצע בין מחירי שתי המתכות.

מי שמעוניין להשקיע בכסף יוכל לעשות זאת באמצעות קרן הסל iShares Silver Trust, הנסחרת בבורסת ניו יורק תחת הסימול SLV. הקרן, שהיא הסחירה ביותר לכסף, רוכשת ומוכרת כסף ממשי כך שביצועיה דומים לביצועי הסחורה. מדובר, כאמור, במכשיר השקעה סחיר מאוד, ודמי הניהול שהוא גובה אינם גבוהים ועומדים על 0.5% לשנה. לקרן ישנן גם אופציותCall ו־Put סחירות.

אפשרות נוספת להיחשף לכסף היא באמצעות השקעה במניה של החברה הקנדית סילבר וויטון (Silver Wheaton) הנסחרת בבורסת ניו יורק תחת הסימול SLW. לחברה חוזים ארוכי טווח לרכישת כסף במחיר נמוך של 4 דולרים לאונקיה ממכרות במקסיקו, שבדיה, פרו, ארה"ב ומקומות נוספים שבהם הכסף מופק כתוצר לוואי.

סילבר וויטון רוכשת את הכסף במחיר נמוך ומוכרת אותו במחיר השוק. מכיוון שהרווח שלה נובע מההפרש שבין מחיר הרכישה למחיר המכירה, הרי שההשקעה במניה שלה היא תנודתית יותר לעומת ההשקעה בקרן הסל SLV. במילים אחרות, כשמחיר הכסף עולה, התשואה של המניה צפויה להיות גבוהה יותר מהשקעה ישירה בסחורה, ואולם במקרה של ירידת מחירים, גם ההפסד יהיה גבוה יותר. מתחילת השנה עלתה מניית סילבר וויטון ב־78%.

מה צפוי השבוע?

ביום רביעי, 20 באוקטובר, יפרסם משרד האנרגיה האמריקאי את הדו"ח השבועי על מצב המלאים של הנפט והתזקיקים. מאחר שארה"ב אחראית לכרבע מצריכת הנפט העולמי, הרי שלמצב המלאים במדינה זו השפעה מיידית על מחיר הנפט.

למחרת, 21 באוקטובר, יפרסם משרד החקלאות האמריקאי את הדו"ח השבועי על יצוא הסחורות החקלאיות מארה"ב. גם בתחום הסחורות החקלאיות ממלאת ארה"ב תפקיד חשוב מאחר שהיא אחראית על 61% מיצוא התירס העולמי, 38% מיצוא הסויה ו־20% מיצוא החיטה בעולם. לדו"ח הזה השפעה ניכרת על מחירי הסחורות החקלאיות.

הכותב הוא אנליסט גלובלי בכלל פיננסים. האמור אינו מהווה בגדר ייעוץ השקעות. הכותב עשוי להחזיק בניירות הערך המוזכרים

תגיות