אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: כשגנבים עושים ריסטרט צילום: shutterstock

דו"ח טכנולוגי: כשגנבים עושים ריסטרט

לראשונה חברות מפסידות יותר כסף מגניבה דיגיטלית מאשר מגניבה פיזית, גניבת זהות גורמת גם היא לנזק כלכלי ממשי, והאיסלאם הקיצוני בסומליה מאיים על ההתפתחות הטכנולוגית באחת המדינות האומללות בעולם

19.10.2010, 13:03 | יוסי גורביץ

היי, לאן נעלם הכונן הקשיח שלי?

גניבה מצד עובדים תמיד היתה בעיה שמעסיקים נאלצו להתמודד איתה. בדרך כלל היה מדובר בדברים זניחים , ציוד משרדי וכדומה. מדי פעם כמה נוכלים היו יוזמים תרגיל עוקץ או מעילה רצינית יותר. אבל עד לאחרונה, כמעט תמיד הנזק נגרם על ידי העלמת חפצים בעולם האמיתי, מסיכות שדכן ועד שטרות מהקופה.

לא עוד, אומרים בחברת קרול להערכת סיכונים, שהוציאה אתמול (ב') את הדו"ח השנתי שלה. לפי המסמך, הגניבה הדיגיטלית, זו שמתבססת על פרצות טכנולוגיות ואחרות, עקפה בפער קטן את הגניבה הפיזית כגורמת המרכזית לאובדן הכנסות לחברות – 27.3% לעומת 27.2%. על פי ההערכות של קרול, ההפסדים של חברות כתוצאה מהונאה עלו מ-1.4 מיליארד דולר אשתקד ל-1.7 מיליארד השנה.

כמה חברות נפגעות מכך? תלוי היכן הן נמצאות: בסין 98%(!) מהחברות דיווחו על היפגעות מגניבה דיגיטלית. על סין, כידוע, עדיין חלה האמרה הנושנה על מדינות קומוניסטיות, שלפיה "הם מעמידים פנים שהם משלמים לנו, ואנחנו מעמידים פנים שאנחנו עובדים". בקולומביה, שממשיכה להעמיד פנים שהיא מדינה, שיעור החברות הנפגעות עומד על 94%, ובברזיל על 90%.

מהנתונים של קרול עולה נקודה מעניינת: יש שני סוגי עובדים שהסבירות שיגנבו מידע מהחברה גבוהה במיוחד: עובדים זוטרים ומנהלים בכירים. במקביל לעליה בגניבות המקוונות, ראוי לציין, נרשמת ירידה ניכרת בהתעניינות של החברות במערכות חדשות לאבטחת מידע. כן, קראתם נכון. המשבר הכלכלי וכל זה. רצוי להזכיר שקרול היא חברת העוסקת באבטחת מידע, כך שיש להתייחס בזהירות לנתון הזה.

הם גונבים גם אנשים

תחום הונאה אחר שעולה כפורח הוא גניבת זהות, ובבריטניה מודאגים מכך במיוחד. יש שיאמרו שהדבר קשור למשבר הזהות של הממלכה המאוחדת מאז סוף ימי האימפריה, ומכך שהמדינה לא מצליחה למצוא את עצמה ויוצאת מדי פעם בקמפיינים טפשיים כמו Cool Britannia, אבל לא זה הנושא כרגע.

ה-NFA, רשות ההונאה הלאומית של בריטניה (תודו שזה שם נהדר), מעריכה שהנזק הנגרם כתוצאה מגניבת זהות מדי שנה עומד על 1.92 מיליארד ליש"ט. כ-1.8 מיליון בריטים נפגעו בשנה שעברה מגניבת זהות, ובממוצע הנזק שנגרם להם הוא אלף ליש"ט, שזה חתיכת סכום. האנשים שנעשה שימוש בזהותם נאלצו לבזבז בשל כך כ-200 שעות עבודה, שזה קצת יותר מחודש עבודה ממוצע.

גניבת זהות לא משמשת רק לפשעים שגרתיים כמו הונאה, אלא גם להימלטות מהמשטרה ולפעולות מפוקפקות אחרות, כמו סחר בבני אדם ואפילו פיגועי טרור. מסתבר שהטרוריסטים לא הקשיבו למומחי המדיה החברתית ומתעקשים לנהל את הקמפיינים שלהם לא רק בפייסבוק אלא גם בעולם האמיתי, מתוך תפיסה מיושנת שכך ישיגו יותר קהל.

ואם בטרור עסקינן...

סומליה כבר לא תוביל את הרשת, כנראה

אחד המקומות האומללים ביותר על פני כדור הארץ היא סומליה, מדינה מדברית די נידחת בקרן אפריקה. לפני כ-19 שנה, הדיקטטור האחרון ששלט שם, סיידי בארה, שם לב שהוא מפסיד במלחמת האזרחים, ספורט מקומי מקובל, ועל כן עשה הכל כדי להחריב את תשתיות השלטון. בכך, בניגוד לכל דבר אחר שהוא עשה, הוא דווקא הצליח. סומליה היא היום מדינה ללא שלטון. כלומר, יש ממשלה רשמית, אבל אף אחד לא מתייחס אליה, ובצדק. לא במקרה שני ענפי הייצוא העיקריים של סומליה הם סומלים ופיראטיות.

מאוד במפתיע, על כן, הפכה סומליה למדינה המובילה באפריקה בתחום הרשת. כפי שדיווחנו במארס, היא החזיקה בתואר "המדינה עם הפס הרחב המהיר ביותר". זה קרה מסיבה מאד פשוטה: שליש מהסומלים עזבו את המדינה בלי שום כוונות לחזור. החברה הסומלית עדיין שבטית מאוד, ואנשים רוצים לעמוד בקשר צמוד עם בני משפחתם, שהאינטרנט מאפשר. מעבר לכך, סומליה הפכה גם לאחת המובילות העולמיות בתחום הבנקאות הסלולרית, בין השאר משום שאף אחד לא יהיה מספיק מטומטם בשביל לפתוח שם בנק אמיתי.

על כל זה מאיימת עכשיו סכנה חדשה. מיליציה ג'יהאדיסטית מקומית, אל שבאב, שנראית קצת מטורללת אפילו יחסית לתקן המקובל בקרב גופים כאלה, הודיעה שהיא אוסרת על העברת כספים סלולרית. הנימוקים המלומדים: קידום ערכי המערב בסומליה ועבירה על חוקי הבנקאות המוסלמיים.

נגד הבנקאות ברשת. תומכי אל שבאב, צילום: אי פי אי נגד הבנקאות ברשת. תומכי אל שבאב | צילום: אי פי אי נגד הבנקאות ברשת. תומכי אל שבאב, צילום: אי פי אי

עבדכם הנאמן לא מכיר את חוקי הבנקאות המוסלמיים, אם כי הוא משוכנע שהם יתקשו לדפוק את הלקוח יותר מחוקי הבנקאות הישראליים, אבל גם אם אל שבאב צודקים בנקודה הזו - הפסקת העברת הכספים פשוט תמוטט את סומליה, כיוון שחלק ניכר מהתקציב של התושבים מגיע מהעברות כספים מסומלים שברחו לחו"ל. יתר על כן, כשהיא משתמשת בנקאות סלולרית סומליה לא מאמצת את ערכי המערב, אלא תורמת לו ערכים משלה. הממשלה מחתה גם היא, אבל, נו, ממשלת סומליה. השרים בקונגו מרגישים יעילים לידה.

יש לקוות שההחלטה המטומטמת הזו תגרור את מה שקרה כאשר המיליציה המוסלמית הקודמת ששלטה במוגדישו ניסתה לאסור על המקומיים ללעוס גת: מרד זועם, אם כי מעורפל משהו, ובעיטתה של המיליציה מכל עמדת כוח. המשך יבוא.

לצנזור תמיד אנחנו

הטור הזה עקב במרץ אחרי נסיונותיה של ממשלת אוסטרליה להקים מערכת צנזורה משלה, ששואבת השראה מזו של סין ושעל כן זכתה לכינוי "חומת האלמוגים הגדולה", על משקל חומת האש הגדולה. לפני כמה חודשים התקבל הרושם שלממשלה נמאס סופית מהנושא, אבל השמחה היתה כמסתבר מוקדמת.

ראש הממשלה הטריה של אוסטרליה, ג'וליה גילארד, הקפידה לא לדבר על הנושא במהלך מערכת הבחירות, משום שהרעיון של צנזורת רשת נראה, בצדק, ככלי אידיאלי להרחקת בוחרים, כמעט ברמה של הצגת אהוד ברק כמועמד. עכשיו כשהבחירות מאחוריה, היא דווקא חוזרת לנושא.

גילארד טוענת שכפי שיש דברים שהאוסטרלים לא מוכנים שיוצגו בקולנוע, אין סיבה להציג אותם ברשת. כלומר, אנחנו מדברים פה על מסע צלב מוסרי, שכהרגלם של מסעות כאלה מתעלם בגסות מההבדל החד בין פרהסיה לבין מקום פרטי.

גילארד רמזה לפורנוגרפיית ילדים, התירוץ האהוב על צנזורים ברחבי העולם, מסין והלאה. אלא שבדיקה של הרשימה השחורה של ממשלת אוסטרליה, הכוללת כתובות שספקיות הרשת שם אמורות לחסום, מעלה שרק שליש מהאתרים אכן קשורים לפדופיליה. בשלושה מקרים אחרים, חסמה הרשימה השחורה או הזהירה מפני ביקור באתרים שתיארו את הריגתה של מפגינה איראנית בידי כוחות הדיכוי שם, כנראה משום שהם הכילו תמונות קשות.

במהלך השערוריה הגדולה בנושא לפני כשנה, אף הסתבר שלרשימה השתרבב איכשהו אתר של רופא שיניים. מעטים יחלקו על כך שחדריהם של רופאי שיניים הם חדרי עינויים לכל דבר ועניין, אבל ההחלטה הזו בכל זאת עוררה תהיות – עד כדי כך ששר התקשורת, סטיבן קונרוי, האשים את המאפיה (!) בכך שדחפה את האתר לרשימה. יש לקוות שהתוכנית של גילארד תזכה לאותה התנגדות נמרצת מצד תושבי אוסטרליה.

קצרצרים

גוגל הודיעה במפתיע, ומבלי לנמק, על הפסקת פעילותה מול שבע חברות פרסום סיניות גדולות החל מה-27 בחודש. לא ברור מה בדיוק קרה שם, אבל קרדיט סוויס מעריכים ששבע החברות הללו היו אחראיות ל-40% מהכנסותיה של גוגל סין ב-2009, והצעד הזה יחזק עוד יותר את מעמדה של באידו, חברת החיפוש הסינית המובילה. קשה להניח שגוגל לא יודעת את זה. האם היא מתחילה לצאת מהשוק הסיני?

סופית בדרך החוצה? מטה גוגל בסין, צילום: בלומברג סופית בדרך החוצה? מטה גוגל בסין | צילום: בלומברג סופית בדרך החוצה? מטה גוגל בסין, צילום: בלומברג
 

מסתבר שבכל זאת, עם כל עלייתה של המדיה החדשה,  אין תחליף לעיתון כבד, רציני וישן. הוול סטריט ג'רנל חשף אתמול (ב') פרצת אבטחה מוכרת מאד בפייסבוק, שבלוגרים התלוננו עליה במשך שנים – ורק אז התחילה פייסבוק בתמרון הידוע כמחול התרנגולת הערופה. בקצרה, האפליקציות הנפוצות ביותר בפייסבוק מוכרות את המידע האישי שלכם למפרסמים. יש רק דרך אחת להימנע מכך: לאסור על חשבון הפייסבוק שלכם להשתמש באפליקציות, ולאסור עליו לדווח לאפליקציות של חברים שלכם על מה שאתם עושים. כאן מסבירים איך לבצע את הצעד הדרסטי הזה.

בתוך כך, מארק צוקרברג ממשיך לנסות ולבלום נזקים, וטען לאחרונה בפני סטודנטים בסטנפורד שהוא בפייסבוק לא בגלל הכסף, הכוח והתהילה, אלא בגלל שהוא פשוט אוהב לבנות דברים. בטח, מארק, בטח: כל מי שאוהב דברים גונב (סליחה, לוקח) רעיונות מהמתחרים שלו, פורץ למיילים של עורכי העיתון המקומי וכפי שנחשף לאחרונה, גם פורץ לרשת החברתית המתחרה. אין לזה שום קשר לכסף, כמובן. גם כרטיס הביקור הידוע לשמצה של צוקרברג – I'm CEO, Bitch – מעיד רק על אהבת האדם שלו.

הגרסה הנוכחית של מערכת ההפעלה לאייפד מאפשרת להפוך את הגרוטאה, שמכירותיה מאכזבות עד כדי ירידה במניות של אפל, למודם רשת נייד. כלומר - לתת חיבור לרשת לשלל מכשירים שנמצאים בקרבת האייפד. הטריק הזה נקרא tethering וחברות סלולר מאוד לא אוהבות אותו. אז הגרסה הבאה של מערכת ההפעלה, כך נראה, כבר לא תאפשר את זה. אפל: משפרים אחרת.

הארגון האחראי על רישום כתובות האינטרנט (כתובות ה-IP, לא מה שאתם רואים בשורת הכתובת למעלה) שב ומתריע שהכתובות בשיטה הנוכחית, IPV4, הולכות ואוזלות. על פי החישובים, נותרו רק 5% מהם, והעולם לא עובר לשיטה החדשה, IPV6, במהירות המספקת. הטענה הזו חוזרת על עצמה בכל פעם מחדש, אבל כמו שהדברים נראים - לקראת אמצע השנה הבאה יהיה משבר בתחום. קנו את כתובת ה-IP שלכם עכשיו, לפני שמחירי הנדל"ן הדיגיטלי יאמירו!

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
הנה, קצת אור על התחזיות
http://www.reghardware.com/2010/10/19/apple_ipad_sales_vs_guesswork/ אבל מה אפשר לצפות מהטור הזה ? צחוק הגורל הוא שהחבר של ג'ורג' כותב טור שדומה לחדשות ממיניסטריון האמת, רק במיניסטריון האמת יורדת מניית אפל באופן קבוע. לפחות כמות השוקולד והקול אייד גדלה מחודש לחודש. ובבניין אוקיאניה ננוחם.
אח גדול  |  20.10.10
12.
על האיסלם להיות בפרהסיה כמו שהחרדים מפרשים את המילה
ועל הצנזורה להיות בפרהסיה כמו שהחילונים מפרשים את המילה. אפל כן ולא מספקים את הסחורה והתחזיות וחוסמים ולא מרשים להראות פיטמה נשית או גברית, אבל מה שמעצבן אותי באייפון הוא חוסר האפשרות לסנכרן מטלות וnotes מול שרת ה exchange. זה מה שאני כותב בכל תגובה וזה הדבר היחיד שמעצבן אותי באייפון, ולא שום דבר אחר. האיסלם קיצוני בעולם כמו מחירי הדירות בארץ ואנשים מתייחסים אל האיסלם הלא קיצוני כמו אל דירה בדימונה; עדיף לחברים באפריקה לזנוח את המוחמד ולחזור לפסלים האהובים. לגוגל היה עוד מקרה חסוי של פריצה (פריצות) לנתונים אישיים וכדי לא להסתבך עם שאר העולם עושה לסין את מה ששאר העולם מתחיל לעשות לאירן.
לוכד נמרים , המחנה הבריטי, גבעתיים  |  19.10.10
לכל התגובות