אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אם לוויתן ייכשל - תהיה שחיטה של מניות האנרגיה" צילום: אלבטרוס

"אם לוויתן ייכשל - תהיה שחיטה של מניות האנרגיה"

בכנס אנרגיה ועסקים אמר האנליסט יואב בורגן: "תמונת המצב בעייתית, אנו ניזונים רק מסקרים ססמיים, וממתינים לקידוח האקספלורציה"

19.10.2010, 15:50 | חנן פייגנבאום

"אם קידוח לוויתן חלילה ייכשל, אנחנו צפוים לגשם שיפגע בכולם ותהיה פה שחיטה של מניות האנרגיה גם בכאלה שאין להם קשר ללוויתן". כך אמר האנליסט יואב בורגן, מנהל מחלקת sell side בפועלים סהר, במסגרת כנס "אנרגיה ועסקים", בפאנל בו סקרו אנליסטים בכירים את חברות האנרגיה הנסחרות בבורסה המקומית. בין המשתתפים בפאנל גיל בשן ממחלקת המחקר באי.בי.אי, ירון זר מכלל פיננסים, ערן יונגר ממגדל שוקי הון וליאת גלזר מאקסלנס.

בורגן הסביר את דבריו באומרו כי "מצבת המזומנים שלהם רק 200 מיליון שקל, תוריד את העלויות ובתרחיש של כישלון בלוויתן הם יגיעו למחיר של כמה אגורות בודדות. תמונת המצב כרגע היא בעייתית, אנו ניזונים רק מסקרים ססמיים וממתינים לקידוח האקספלורציה".

לתמרץ, לתמרץ, לתמרץ לוסקין: "צריך לתת תמריצים למחפשות גז ונפט, לא למסותן" הגיאולוג של גבעות עולם בכנס האנרגיה והעסקים: "אנחנו כיום תעשייה מתפתחת בתחום החיפושים. אין שום שאלה שהגידול במספר הפקות האנרגיה עוד יגיע" ליאור גוטמן, 3 תגובותלכתבה המלאה

עוד אמר בורגן: "ניתן להצדיק מחיר יעד של 1 שקל למניית רציו. אני לא חושב שהמחיר הנוכחי של רציו משקף. אנחנו נמצאים בשלב מאוד משמעותי. אני חושב שיש הסכמה שקידוח לוויתן הוא אירוע מכונן כמעט כמו תמר 1 שהיה ראשון ואני חושב שיש סיכוי יותר גדול שהמניה תגיע ל-1 שקל אבל אי אפשר לשלול את התרחיש שרציו תסחר ב-0 או יותר נכון כמעט ב-0".

בורגן התייחס לגבעות עולם ואמר כי "בשורה התחתונה במגד 5 יש פוטנציאל לסיפור מאוד מעניין, עד היום הבעיה היא סביב ההתנהלות ולא סביב תוכן הדברים. דבר נוסף שצריך לזכור זה שמדובר בפרויקט טכנולוגי מאוד מורכב".

ההמלצות אופטימיות מדי

טרם דבריו של בורגן, יו"ר הפאנל שמעון סרוסי, מנכ"ל משותף בחברת אנרג'י, פתח את הפאנל בהסבר קצר על תפקידם של האנליסטים בסיקור תחום האנרגיה בשוק ההון. ועבר לסקר את מהפכת האנרגיה שמתנהלת בשנים האחרונות בבורסה בתל אביב.

סרוסי הציג עבודת מחקר של בנק ישראל שבחנה את השפעת המלצותיהם של אנליסטים מבתי השקעות ובנקים שונים על שערי המניות שהם סוקרים. מסקנת המחקר הייתה שישנה השפעה גבוהה מאוד להמלצת האנליסטים על ביצועי המניה ובמקביל שההמלצות נוטות להיות אופטימיות יתר על המידה.

לדברי סרוסי, "בבורסה בתל אביב מתנהלת בשנה האחרונה מהפכת אנרגיה. עד לפני 4-3 שנים לא הייתם מוצאים אנליסטים בישראל שמתמחים בשוק האנרגיה וכמעט לא הייתם מוצאים מניות בולטות של חברות נפט או גז. כיום נסחרות בבורסה כ-21 חברות אנרגיה בשווי שוק של כ-70 מיליארד שקל. עליית שווי השוק נובעת לא מהנפקות אלא מעליות מחירים. שווי השוק של מניות הנפט והגז עלה פי 17 בשלוש השנים האחרונות והשאלה שאני מפנה לאנליסטים היא האם ישנה בועה המניות הנפט?".

"עדיף להשקיע בחברה עם יותר ממאגר אחד"

ערן יונגר התייחס לקושי שבסיקור חברות אנרגיה: "אני חושב שהאחריות העיקרית שלנו כאנליסטים היא לדעת שאנחנו שואלים את השאלות הנכונות. ניגע לדוגמה בשאלות הרבות שנותרו פתוחות בנוגע לקידוח לוויתן. כשבאים לבחון חברת אנרגיה צריך לבדוק את המתחרים בעולם, את הכיוון שאליו הולך משק הגז העולמי והמקומי ואם נרד נידבך אחד נוסף למטה נבדוק את החברה עצמה ונראה מה השוק הפוטנציאלי של החברה, מה פוטנציאל הגז בלוויתן, מה התמורה הפוטנציאלית לגז שימכר מלוויתן".

יונגר התייחס גם לסוגיית תמחור הגז הטבעי. "מתי נתחיל להפיק, מה מחיר הגז, כמה תמלוגים נשלם, מה מחיר הקמת אתר הקידוח. האם אננו מדברים על צינור גז שיחבר את לוויתן לדרום אירופה או על מתקן הנזלה. אם מדובר על צינור נוכל לייצא רק לאירופה. אם יחליטו להקים מתקן הנזלה בלוויתן נוכל לייצא גם למדינות אחרות ולקבל מחיר גבוה יותר. עדיין לא ברור מה שיעור התמלוגים שיקבע, האם יש נפט? ולכן יש כאן הרבה משתנים או יותר נכון נעלמים והאחריות שלנו כאנליסטים היא לבחון את הנעלמים האלה".

לשאלתו של סרוסי האם זו בועה, טען יונגר כי "הבועה נובעת בעיקר מלחץ של משקיעים. לדוגמה האסדה של נובל אנרג'י הגיעה ללויותן לפני מספר ימים. משקיע מוסדי וגם אנחנו צריכים להסתכל על הסיכון ולהבין שיש לנו אחריות לכסף של הציבור ולכן אני ממליץ להשקיע בחברות שיש להן יותר ממאגר אחד, עדיף מאגר מפיק, כמו ים תטיס".

כנס משקיעי גבעות עולם. "הבועה נובעת בעיקר מלחץ של משקיעים", צילום: חיים צח כנס משקיעי גבעות עולם. "הבועה נובעת בעיקר מלחץ של משקיעים" | צילום: חיים צח כנס משקיעי גבעות עולם. "הבועה נובעת בעיקר מלחץ של משקיעים", צילום: חיים צח

גיל בשן התייחס בדבריו לחברת דלק, שחקנית עיקרית בענף: "ערן דיבר על חשיבות הביזור של הסיכון וזה דבר שאפשר לראות אותו היטב בקבוצת דלק. ב-2005 חצי אחוז ממדד המעוף היה חברות אנרגיה והיום זה כבר עומד על 10.5%. כשמסתכלים על קבוצת דלק, מדובר על חברת אחזקות ולכן המודל לבחינת החברה הוא מודל השווי הנכסי.

"62% מהשווי הסחיר של החברה זה אנרגיה וזה עוד לפני המכירה של 14% מדלק רכב לגיל אגמון, ולכן אחרי המכירה תחום האנרגיה יגדל עוד עד ליותר מ-70% ולמעשה זו תהיה חברה ממוקדת אנרגיה וזה מגביר את פרופיל הסיכון".

"בקבוצת דלק יש נכסים שהם חלום"

בשן אמר, כי "בקבוצת דלק יש נכסים שהם חלום ויש נכסים שהם קיימים וממשיים שבהם נכללים גם תמר ודלית. מתוך הערכת השווי של תמר ודלית אנו יכולים לגזור את מחיר השותפיות. משק האנרגיה בישראל עוד נמצא בחיתוליו ומי שמאמין שאנחנו הולכים להיות מעצמת אנרגיה קבוצת דלק היא בהחלט חברה שיש לשקול בא החזקה. אני מעריך שהשווי הנוכחי של הקבוצה הוא השווי שלה".

ליאת גלזר מאקסלנס דיברה על קבוצת פז. "אנחנו רואים שגם פז וגם בז"ן מרחיבות את בתי הזיקוק שלהן כדי לגוון ולשנות את תמהיל המוצרים שלהן. אנחנו רואים מעבר של הזיקוק כמו בחברות פז לשווקים באירופה ובשאר העולם כדי לפתח לעצמן שווקים חדשים לאור המגבלות של השוק המקומי. ניתן לראות צמיחה עקבית בפעילות בתי הזיקוק של פז ובנוסף לפז יש את יתרון הראשוניות שאיפשר לה לבחור את המיקומים הכי טובים לתחנות שלה. פז מחפשת מקורות הכנסה נוספים בישראל ולכן הלכה על חנויות הנוחות".

"לא לקחת את ההמלצות כמובנות מאליהן"

לדברי ירון זר, שדיבר על ישראמקו ואבנר. "האנליסטים דווקא לא היו מספיק אופטימיים לגבי תחום האנרגיה ולא ניתן להאשים אותם באופטימיות יתר אני דווקא הייתי אופטימי".

זר מציע "לא לקחת את המלצות האנליסטים כמובנות מאליהן. השורה התחתונה פחות מעניינת, יותר מעניין לקרוא את הדו"חות והניתוח של האנליסטים ולהשתמש בהם".

זר התייחס להתפתחות הענף באומרו כי "תמר הוא הקידוח הכי גדול ב-2009, לוויתן - מקווים שתהיה התגלית הכי גדולה ב-2010. היקף הרשיונות עלה דרמטית. ב-2007 מי שרצה רישיון היו אומרים לו בוא קח. אני לא יודע אם תהיה עצמאות אנרגטית. ייתכן שב-2011 שמחצית מייצור החשמל תהיה בגז טבעי".

לסיום אמר זר כי  לדעתו "הסיכוי להצלחה בגבעות בטווח הקצר הוא נמוך. אנליסטים מחפשים עובדות ובזמן הנוכחי אין לנו עובדות להיאחז בהן. לפי הנתונים הקיימים כיום זה לא מצדיק את השווי ואנו ממתינים למבחני ההפקה שייערכו בקרוב".

תגיות