אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שטייניץ: "זו עזות מצח בעיני לטעון שאזרחי ישראל אינם אמורים ליהנות מאוצרות הטבע" צילום: משרד התמ"ת

שטייניץ: "זו עזות מצח בעיני לטעון שאזרחי ישראל אינם אמורים ליהנות מאוצרות הטבע"

שר האוצר בכנס האנרגיה והעסקים: "אין שום סיבה לגזול מאזרחי המדינה את מה שמגיע להם. המדינה נהגה עד כה בשלומיאליות בנושא האנרגיה, לא צריך להמשיך בכך. צריך למצוא את האיזון הנכון, מה שלא היה קיים עד כה"

19.10.2010, 15:39 | ליאור גוטמן

"אם המדינה נהגה בשלומיאליות בנושא האנרגיה, אין סיבה שימשיכו בכך גם בהמשך. בנושא החשוב הזה לא ניכנע לאיומים ולחצים". כך אמר היום (ג') שר האוצר יובל שטייניץ בכנס האנרגיה והעסקים, בהתייחסו לדיון הציבורי על העלאת התמלוגים לחברות הגז..

"אמרתי לנציג אחד החברות שאני כמו עו"ד", הוסיף ואמר שר האוצר. יש לי חובת נאמנות של 100% ללקוח, והלקוח שלי זאת מדינת ישראל. עם כל הכבוד, נאמנות מוחלטת לעם ישראל היא למצוא את האיזון בין הרווח מפעילות הגז לבין הנתח שמגיע לממשלה ולציבור". 

עוד אמר שטייניץ, כי "כשנכנסתי לתפקידי הסבו את תשומת ליבי לחוק הנפט המיושן שכבר 60 שנה לא שונה. בינואר דלף שאני שוקל להקים ועדה בנושא התמלוגים ומאז יש דיון ציבורי. ועדת שישינסקי מורכבת מנציגים מאוד בכירים לרבות משרד רה"מ והתשתיות, ובעוד כחודש היא תציג את דו"ח הביניים", אמר.

שטייניץ סירב להתייחס למסקנות הביניים של הוועדה שיוצגו בעוד כחודש, ואמר שהאוצר בעד המשק הפרטי והיזמות. "מקובל עלי שמי שהשקיע וחיפש צריך לקבל רווח ראוי וסביר בצידו.. אין לי כוונה לסטות מכך. אבל גם אזרחי מדינת ישראל צריכים ליהנות מאוצרות הטבע של הגז והנפט, ואין שום סיבה לגזול מהם את מה שמגיע להם", אמר. הוא הוסיף כי "צריך למצוא את האיזון הנכון, מה שלא היה קיים עד היום".

שטייניץ התייחס להיקף המיסוי שיכנס לקופת המדינה כמו גם למיסוי הרטרואקטיבי שנמצא על השולחן. "זו עזות מצח בעיני לטעון שאזרחי ישראל אינם אמורים ליהנות מאוצרות הטבע כמו אזרחי ארה"ב, בריטניה, הולנד ונורבגיה. נשאר רק לראות מהי המידה הנכונה. אבל הטענה שהשתמעה פה ושם כאילו אי אפשר לחשוב שאזרחי ישראל יהנו מאותם סטנדרטים מאלו שיש לאזרחי המערב, זו טענה שעדיף היה שלא תאמר".

לגבי טענת הרטרואקטיביות ציין שר האוצר כמה מדינות, לרבות אלסקה ובריטניה, שבהן שינו את מערכת המיסוי כמה פעמים. "אין שום סיבה לטעון שמדינת ישראל לא יכולה לפעול כמוהם. שום בית משפט בארץ ובעולם לא יוכל לטעון שאסור לישראל לדון בזה. הרי כשהורידו את מס החברות אף אחד לא התלונן. אף אחד לא אמר שמס חברות חדש יוטל רק על חברות חדשות ואילו בטבע אסור לגעת כי כבר הושקע בה כסף".

בהתייחסו לאופי הדיון הציבורי, אמר שטייניץ: "היו התקפות בלתי הוגנות ומתחת לחגורה על פרופ' שישנסקי - גז ערבי, גז מצרי ומה עושה אשתו. לשמחתי מאז שהופעתי בעניין המינון ירד וההצקה לחברי הוועדה פסקה. אנחנו שומרים יותר מדי טונים מאיימים שהם מעבר לדיון הענייני. למשל בעניין הלחצים האמריקאים. היו כאלה והדפנו אותם", אמר.

נושא נוסף שציין שר האוצר הוא הניסיון לטעון שהאיראנים והלבנונים ישיגו אותנו במכירת גז, טענה שאותה העלה יצחק תשובה, בעלי חברת דלק ששותפה בחיפושי הגז, שנמצאים לדבריו "שנות דור מאחורינו" בתחום חיפושי הגז. לדבריו, אם ישראל תהפוך ליצואנית גז יש ללמוד ממדינות אחרות, ובראשן הולנד, איך למנוע פגיעה במשק הישראלי. 

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
שטייניץ אם הגז שייך רק לטייקונים-שיתגייסו הם להגן עליו
לי ולילדי אין ולא תהיה כל כוונה להגן בנפשנו על משאבי מדינה ששייכים ומניבים רק למספר מצומצם של מיליונרים. כשחיזבאללה יתחיל לאיים על אסדות הקידוח זו המדינה שתוציא כספים דרך משרד הביטחון כדי להגן עליהן. רווחים סבירים למשקיעים זה מוצדק והכרחי אבל מגיע לנו לא פחות תמלוגים מלאזרחי מדינות אחרות.
צחי  |  19.10.10
5.
כל עוד הגז באדמה אין רטרואקטיביות
הטיעון שהגז נמצא ולכן יש רטרואקטיביות זה שטויות. אם כך היה הדבר התמלוגים צריכים להיות משולמים *עכשיו* ברגע הגילוי. מה לא? אה הבנתי....כשמעלים תמלוגים אז תאריך הגילוי קובע את הרטרואקטיביות אבל כשצריך לשלם תמלוגים זה רק כאשר הגז עולה לפני השטח...עכשיו המוסר הכפול ברור.
דירקטור וולט  |  19.10.10
לכל התגובות