אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדריך לבעל העסק: איך לחשב את שכר העובד צילום: עטא עיווסאת

מדריך לבעל העסק: איך לחשב את שכר העובד

עסקים קטנים ובינוניים אינם יודעים לעתים לתמחר באופן נכון את עלויות העובד וכתוצאה מכך עלולים להיקלע לקשיים פיננסיים. "כלכליסט" מגיש: אילו הוצאות אסור לשכוח בעת תמחור עלות העובד - מהמחשב הנייד ועד המתנות לחגים

21.10.2010, 20:12 | רימונה פרקש ברוך

בעל עסק שמבקש להעסיק עובדים חייב לחשב את ההיקף הכולל של העלויות שלו כדי לדעת איך לתמחר בצורה נכונה את השכר לעובד, זאת מבלי שהעסק ייקלע להפסדים.

כדי לבצע חישוב מדויק, על בעל העסק להביא בחשבון כמה גורמים ולהיערך לכך מראש. החישוב המקובל שעושים מעסיקים רבים הוא להכפיל את הברוטו פי 1.3 (ראו חישוב). כלומר, היקף ההוצאות הכולל עלול להגיע לכ־30%.

"30% זה אמנם מספר קוד של חלק גדול מהמעסיקים, אולם זה עדיין לא נותן את התמונה המלאה", מסביר זאב הרשקוביץ, מנכ"ל משותף ב"ניהול נטו". לדבריו, כדי לקבל תמונה מלאה יותר יש לכלול מרכיבים נוספים אשר לעתים "נשכחים".

כמו כן, כדי לא להיקלע להפסדים בלתי צפויים, "רצוי להיערך לגיוס מראש באמצעות בניית תקציב מסודר לעסק לפחות לשנה קדימה", אומר הרשקוביץ.

לדבריו, "היערכות מראש תאפשר למעסיק לערוך חישוב מדויק של היקף ההוצאות, וכך הוא יוכל לתכנן מראש את הוצאותיו הכספיות ולא להיקלע להפתעות".

כדי לתמחר את העלויות יש לחלקן לפי עלויות שוטפות חודשיות, עלויות שנתיות ועלויות חד־פעמיות. את העלויות השנתיות יש לחלק ל־12 כדי להוסיף אותן לעלות המעביד החודשית.

כמו כן, בעסקים שבהם העובדים יוצאים לעבוד אצל לקוחות בקבלנות משנה או אאוטסורסינג, יש להוסיף כמה עלויות "נחבאות".

נתון נוסף שצריך להכניס לחישוב הוא המס. על כל הטבה שהעובד מקבל יש מס שהעובד יכול לשלם או שהמעסיק נותן אותו כחלק מהתנאים. כאשר המעסיק מחליט לגלם את המס, הכוונה היא שהמעסיק נוטל על עצמו את תשלום המס ומוסיף את עלות המס לשכר העובד.

מה כדאי שהמעביד יביא בחשבון בחישוב העלויות מעבר למרכיבים שצוינו במכפיל 1.3?

עלויות מעביד שנתיות

 

1. דמי הבראה: הוצאות דמי הבראה עשויות להגיע לאלפי שקלים (החל מהשנה השנייה להעסקה). הסכומים יכולים להשתנות בהתאם למעמדו של העובד (האם הוא עובד מדינה, עובד בהסכם קיבוצי, עובד בשוק הפרטי וכדומה) ולוותק שלו במקום העבודה.

2. מתנות לחגים וימי הולדת: עלות המתנות לעובד יכולה להגיע למאות עד אלפי שקלים בשנה בהתאם לנהוג במקום העבודה (אם המעסיק מגלם לעובד את המס, יש להביא גם אותו בחשבון).

עלויות מעביד חד־פעמיות

 

"אחד הדברים שלעתים בעלי עסקים שוכחים להביא בחשבון הוא הרכוש הקבוע שבא עם העובד, אם יש רכוש כזה. למשל, מחשב נייח, מחשב נייד, שולחן, כיסא, טלפון נייד, טלפון שולחני, ארגז כלים או כל ציוד אחר שדרוש לצורך העבודה. יש לגלם זאת בחישוב העלויות", אומר הרשקוביץ. כדי להגיע לחישוב החודשי של עלויות הציוד צריך להעריך את "אורך החיים" של אותו רכוש ולחלק את עלויות הרכוש במספר החודשים. לדוגמה, אורך החיים של כיסא ושולחן עומד על חמש שנים בממוצע, ואורך החיים של מחשב עומד על שלוש שנים בממוצע. לכן, כדי לחשב את העלות של רכישת שולחן או כיסא יש לחלק את העלות הכוללת ב־60 חודשים וכדי לחשב את עלותו החודשית של מחשב יש לחלק את עלותו ב־36 חודשים.

עלויות מעביד חודשיות

 

1. ארוחות: אם המעביד מסבסד לעובד את הארוחות, ואם הוא גם מגלם לעובד את המס, יש להביא זאת גם בחשבון בתוך עלות המעביד.

2. טלפון: אם העלות על חשבון המעביד והמעביד מגלם לעובד את המס, יש להתחשב גם בעלות זו.

3. רכב: אם המעביד מעמיד לרשות העובד רכב כהטבה יש להכניס לעלות המעביד את עלויות הרכב כולל צריכת הדלק החודשית הצפויה. אם המעסיק שוכר את הרכב בעסקת ליסינג, יש להוסיף למחיר השכירות החודשית גם הוצאות חניה, דלק וחריגת קילומטרים מהעסקה. זאת נוסף על כ־14% מע"מ שאינו מוכר לצורך קיזוז הוצאות. אם הרכב נרכש, העלות הכוללת דומה לעלות הרכב בליסינג (לפחות במכוניות הסטנדרטיות). אם המעביד מגלם לעובד את המס, יש להביא גם עלות זו בחשבון.

אאוטסורסינג: על מי חל התשלום

 

לעתים העובד מייצר הכנסות למעביד הן בעבודה בקבלנות או באאוטסורסינג אצל לקוח (חברה המעסיקה עובדים בשיטה זו מאפשרת למעשה הצבה של עובדים מקצועיים שהיא בחרה במקומות עבודה שונים. שיטת העסקה זו נפוצה מאוד בעולם המחשוב, השמירה והניקיון). "במקרים כאלה כאשר המעביד מתמחר עבודה לצורך הכנת הצעת מחיר, ההסתכלות של בעל העסק לצורך חישוב עלות צריכה להיות יותר נרחבת", אומר הרשקוביץ. לדבריו, "שאלת המפתח היא מה ההסכם שאותו מעסיק חתם מול הלקוח שאיש האאוטסורסינג מוצב אצלו. כדי לדעת אם להעמיס על הלקוח עלויות או לא, צריך להתייחס לשאלה על מי חל התשלום על הוצאות שונות כמו למשל: מי משלם לעובד על ימי חופשה וחג? מי משלם על ימי מחלה? האם הלקוח משלם לעובד על ארוחות?

לדברי הרשקוביץ, "אם הלקוח משלם לפי שעות למעביד הרי שהוא לא ישלם למעביד בגין חופשות, ימי מחלה או ימי חג שבהם העובד לא פרודוקטיבי מחד אך מקבל משכורת מאידך". במקרה זה יש להוסיף את עלות ימים אלו לפי היקף ימי ההיעדרות הצפויים לעובד. חגים לפי הכמות הקבועה בחוק (אם יש הסדרים נוספים בנוגע לחגים במקום העבודה הספציפי יש להוסיפם), ימי חופשה לפי הכמות הקבועה בהסכם העבודה וימי מחלה לפי כמות הימים החזויה שעובד ממוצע בגיל הספציפי ייעדר ממקום העבודה בממוצע חודשי. לעומת זאת, אם הלקוח מממן למעביד בעבור העובד ארוחות צהריים, טלפון נייד לפי צורך, או מחשב - יש לקזז את עלותם מעלות המעביד לצורך התמחור.

נוסף על כך, אף שמדובר בעובדים שמועסקים מחוץ לחברה, התפעול שלהם דורש עדיין עלויות נוספות. לכן הרשקוביץ סבור כי לעלות המעביד לצורך הכנת הצעת מחיר יש להוסיף גם הוצאות קבועות כמו: השכרת משרד, החזקת מנקה, חשמל, ציוד משרדי, עלויות מזכירה וכדומה ולחלק את העלויות הללו בין כל הלקוחות של אותו עסק לפי מפתחות העמסה מקובלים. מפתח העמסה הוא הכלל שלפיו מחלקים (מעמיסים) את ההוצאות הקבועות והעקיפות (שכירות, מזכירה, חשמל במשרד, שיווק וכדומה) למוצרים, שירותים או עובדים שונים.

שיטה נוספת: העובד מרכיב את השכר

"מעסיק שרוצה לדאוג לרווחתו ובמקביל להיות בסדר עם העובד יכול להציע למועמד למשרה סכום עלות שכר כוללת, בניגוד למודל הברוטו והנלוות שלרוב מוצע. העובד יהיה זכאי להרכיב את השכר שלו בעצמו לפי רשימת מרכיבים שהמעסיק יציע לו", אומר הרשקוביץ. מעסיק שכזה יכול לומר לעובד מה סכום "החבילה" העומדת לרשותו. העובד יוכל להחליט בעצמו אם הוא רוצה קרן השתלמות, רכב, סבסוד ארוחות וכדומה. הוא יוכל "לשחק" במרכיבי החבילה ולקבוע בעצמו את המרכיבים החשובים לו. "כך גם המעסיק שומר על מסגרת העלויות שהוא יכול לעמוד בהן וגם העובד מקבל את האפשרות לבחור במרכיבי שכר שמתאימים לו".

תגיות