אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גייתנר לשרי האוצר של ה-G20: "יש להפחית את חוסר האיזון בחשבון השוטף" צילום: בלומברג

גייתנר לשרי האוצר של ה-G20: "יש להפחית את חוסר האיזון בחשבון השוטף"

שר האוצר האמריקאי: "מדינות ה-G20 צריכות להתחייב להימנע ממדיניות שערי חליפין שנועדת להשיג יתרון תחרותי על ידי החלשת המטבע או על ידי מניעת הייסוף של המטבע שמוערך מתחת לשווי שלו". שר האוצר היפני קרא להפגין אחדות נגד התנודות החדות בשוק המט"ח

22.10.2010, 14:54 | סוכנויות הידיעות

ארצות הברית מתקשה לזכות בתמיכה להצעתה להציב מספר יעדים לתיקון חוסר האיזונים החיצוני, על מנת להפעיל לחץ על מדינות שיש להן עודף, כגון סין, לאפשר למטבע שלהן להתייקר.

במכתב לעמיתיו שרי האוצר של מדינות ה-G20, שר האוצר האמריקאי טימותי גייתנר טען כי על המדינות ליישם מדיניות שתפחית את חוסר האיזון בחשבון השוטף שלהן מתחת לאחוז מוגדר מהתפוקה הלאומית.

מלחמת המטבעות שרי האוצר של ה-G20 לא הצליחו להגיע להסכמה שר האוצר האמריקאי: "צבירת יתרות מט"ח עודפות בהיקף גבוה מובילה לעיוותים במערכת המוניטרית והפיננסית הבינלאומית" סוכנויות הידיעות, 2 תגובותלכתבה המלאה

על פי ההערכות, גייתנר מציע להגביל את העודף והגירעון בחשבון השוטף - המדד הרחב ביותר של המסחר בסחורות ובשירותים - ל-4% מהתמ"ג.

לטענת גייתנר, מדינות ה-G20 "צריכות להתחייב להימנע ממדיניות שערי חליפין שנועדו להשיג יתרון תחרותי על ידי החלשת המטבע או על ידי מניעת הייסוף של המטבע שמוערך מתחת לשווי שלו".

אולם הצעתו של גייתנר לא התקבלה בהתלהבות רבה ביום הראשון של כינוס שרי האוצר של מדיניות ה-G20, לקראת הפסגה שתיערך בין ה-12-11 בנובמבר בסיאול.

שר האוצר הגרמני הזהיר מפני חזרה ל"חשיבה כלכלית מתוכננת", בעוד שסגן שר האוצר הרוסי דימיטרי פנקין טען כי טיוטת המפגש שתפורסם ביום שבת לא תכלול יעדים מספריים.

לעומת זאת, צרפת וקנדה הביעו תמיכה בהצעה. "יש רצון להגיע לקונצנזוס, לשתף פעולה, להתקדם לעבר תוכנית פעולה שנוכל להציג בפני המנהיגים שלנו כך שהן יוכלו לאמץ אותה כשייפגשו עוד כמה שבועות", אמר ג'ים פלהארטי, שר האוצר של קנדה.

יפן: להפגין אחדות נגד התנודות החדות בשוק המט"ח

שר האוצר היפני, יושיהיקו נודה, הביע תקווה שמנהיגי מדינות ה-G20 יחזרו על קריאותיהם למסחר גמיש יותר בשער החליפין בשווקים המתעוררים, ובנוסף יפגינו אחדות נגד התנודות החדות בשוק המט"ח.

במסיבת עיתונאים שערך נודה לקראת פגישת שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של מדינות ה-G20, שתחל היום (ו') ותימשך יומיים, ביטא נודה את התנגדותו להצעה האמריקאית לפיה המדינות צריכות לפעול להפחתת חוסר האיזון בחשבונות השוטפים במאמץ מרוכז לחזק את הכלכלה העולמית. לדבריו, הצבת יעדים מסוג זה "אינה מציאותית".

במהלך הכנס, המדינות העשירות יותר צפויות לדחוק בכלכלות המתעוררות לאפשר למטבעות שלהן להתחזק במהירות רבה יותר על מנת להפחית את חוסר האיזון במסחר העולמי.

שרי האוצר של ה-G20 בכינוס בקוריאה, צילום: בלומברג שרי האוצר של ה-G20 בכינוס בקוריאה | צילום: בלומברג שרי האוצר של ה-G20 בכינוס בקוריאה, צילום: בלומברג

הדולר נפל ביום רביעי לשפל של 15 שנים של 80.84 ין, קרוב לשפל של כל הזמנים של 79.75 ין. התחזקות הין הופכת את הייצוא היפני לפחות תחרותי בחו"ל, ומהווה מכה נוספת להתאוששות הכלכלית של המדינה שנתקעה בקיפאון. לפיכך, ליפן חשוב לקבל את הסכמת מדינות ה-G20 נגד עליות חדות בשערי המט"ח.

במקביל, נודה חיזק את ארצות הברית ואירופה, שמפעילות לחץ רב על סין לאפשר ליואן להתייקר בקצב מהיר יותר.

"לענות על חוסר האיזון העולמי"

נשיא קוריאה הדרומית לי מיונג-באק אמר כי מנהיגי מדינות ה-G20 חייבים למצוא דרך לענות על חוסר האיזון העולמי על מנת להבטיח צמיחה מתמשכת ובת קיימא של הכלכלה העולמית.

"לכל מדינה יש בוודאי תנאים כלכליים שונים, מאזנים שונים בחשבונות השוטפים ולוח זמנים שונה ליישום ההחלטות הקודמות של ה-G20, אך על החברים לקדם את ההחלטות", אמר לי בנאום שהעניק לקראת וועידת ה-G20 שתיערך בחודש הבא בסיאול.

תגיות