אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על טעם ועל ריח צילום: MCT

על טעם ועל ריח

אם אתם אוהבים וודקה וגם חידושים קולינריים, בוודאי הכרתם את הוודקות בטעמי פלפל חריף, אגס ואשכולית אדומה. האם תנסו סלמון מעושן?

24.10.2010, 11:56 | עמית יריב

בשנת 1986 השיקה חברת אבסולוט השבדית את אבסולוט פפר, וודקה בטעם פלפל חריף, שנועדה להקל על חייהם של הברמנים בשיאו של טרנד הבלאדי מרי. זו היתה, ככל הנראה, תחילתו של עידן הוודקה בטעמים.

מאז זרמה הרבה וודקה בברים האופנתיים בניו יורק, לונדון ותל אביב, אבסולוט הרחיבה את היצע הטעמים של הוודקה שלה, והצטרפו אליה כמעט כל יצרניות הוודקה האחרות. היום אפשר למצוא טעמים סטנדרטיים - לימון ותפוז, למשל, שנועדו להקל על הכנת קוקטיילים, ולצדם טעמים מיוחדים יותר: אגס (גריי גוס ואבסולוט), קפה (ון גוך), אשכולית אדומה (אבסולוט) או תפוח (סמירנוף). אבל יש מי שלוקח גם את הטרנד הזה עד הקצה.

וודקות בטעמי דג ובשר

מזקקת אלסקה (Alaska Distillery) היא מזקקת בוטיק קטנה בעיר וואסילה (Wasilla), שנודעה בעיקר בזכות ראש העיר שלה בקדנציה קודמת, אחת, שרה פיילין. המזקקה מתגאה עד מאוד בתהליך זיקוק ייחודי, שבו משתמשים במי קרחונים מאלסקה. היא מייצרת וודקה נקייה בשלוש דרגות, ג'ין וגם וודקה בטעמים. בין אלה תוכלו למצוא וודקה בטעם אוכמניות, וודקה פטל, וודקה חמוציות וגם... וודקה בטעם סלמון מעושן. "אנחנו מקפידים על שימוש בחומרים מקומיים, ומנסים להעביר בוודקה שלנו את הטעמים והריחות של אלסקה", אומר סקוטי מקדונלד, מבעלי המזקקה. "ויום אחד חשבנו לעצמנו, 'מה יותר אלסקאי מסלמון מעושן?'". המזקקה משתמשת בתמצית סלמון מעושן שאת תהליך ייצורה המדויק נחסוך מכם, אך נציין רק שהוא מבוסס על הדבר האמיתי - כלומר, סלמון מעושן. "זה נשמע כמו בדיחה", אומר מקדונלד, "אבל הוודקה הזו היא בסיס לבלאדי מרי קטלני".

וודקה בייקון. גם לשומרי הכשרות וודקה בייקון. גם לשומרי הכשרות וודקה בייקון. גם לשומרי הכשרות

אם וודקה בטעם סלמון מעושן נשמעת לכם כסטייה קולינרית, חכו עד שתשמעו על הטעם הבא. "הוודקה שלנו צמחונית לחלוטין", מספר סוון ליידן, אחד השותפים בחברת בלאק רוק ספיריטס. "עדיין אין לנו תעודת כשרות, אבל אנחנו עובדים על זה במרץ". הכשרות והצמחונות משמעותיות במיוחד, מאחר שבלאק רוק ספיריטס היא החברה המייצרת את Bakon (כך במקור), וודקה בטעם בייקון. "בתחילת הדרך השתמשנו בבייקון אמיתי לייצור הוודקה", מסביר ליידן, "אבל התהליך היה מורכב ויקר. היום אנחנו משתמשים בשמנים טבעיים שנותנים לוודקה את הטעם הבייקוני המעושן".

איך מגיעים לרעיון לייצר וודקה בטעם בייקון? ליידן מסביר: "בארה"ב יש לא מעט 'חולי בייקון', כאלה שאוכלים בייקון לארוחת בוקר, צהריים וערב. אחד החברים שלנו שייך לזן הזה - הוא מסוג האנשים שמביאים 10 ק"ג בייקון לטיול מחנאות. באחד הטיולים המשותפים שלנו, אחרי שאכלנו יותר מדי בייקון, עלה הרעיון לנסות ליצור וודקה בטעם בייקון. אחרי הכל, יש כל כך הרבה טעמים של וודקה; למה לא בייקון?".

טובי פוסטר, מבעלי מזקקת אלסקה. וודקה בטעם סלמון מעושן נהדרת לבלאדי מרי, צילום: MCT טובי פוסטר, מבעלי מזקקת אלסקה. וודקה בטעם סלמון מעושן נהדרת לבלאדי מרי | צילום: MCT טובי פוסטר, מבעלי מזקקת אלסקה. וודקה בטעם סלמון מעושן נהדרת לבלאדי מרי, צילום: MCT

בסופו של תהליך ארוך של ניסוי וטעייה ("אשתי חשבה שירדתי מהפסים", מודה ליידן) הגיע המתכון המנצח: בייקון מפולפל מושרה בוודקה מבוססת תפוח אדמה. "ייצרנו אצווה ראשונה של 1,600 בקבוקים, וכשהמלאי אזל תוך שלושה שבועות הבנו שיש לנו ביד משהו טוב".

חבורת הבייקון החלה לשווק את הוודקה במדינת וושינגטון לפני כשנה, ועד סוף 2010 עתידה להגיע ל־20 מדינות נוספות בארה"ב. "אסור לנו למכור ישירות לצרכנים", פונה ליידן לחובבי הוודקה והבייקון שבכם, "לכן אנחנו מחפשים יבואנים שיביאו את המשקה שלנו לכל העולם, כולל לישראל". מישהו מרים את הכפפה?

? מהו יין סינגל ויניארד?

יין שיוצר מענבים שנבצרו בכרם אחד מסוים. לרוב, כאשר יקב מוציא יין וממתג אותו כיין "סינגל ויניארד" (כרם יחידני), הוא מצהיר בכך שהכרם מניב ענבים שהם באיכות גבוהה במיוחד, ובעלי ייחוד. לרוב נושאים היינות את שם הכרם כחלק משמם, לדוגמה - "ירדן סירה כרם אורטל".

יקב הפנר, Eiswein, גרונר ולטליינר, 2002 יקב הפנר, Eiswein, גרונר ולטליינר, 2002 יקב הפנר, Eiswein, גרונר ולטליינר, 2002

בקבוק אחד לשבוע

יקב הפנר, Eiswein, גרונר ולטליינר, 2002. יקב הפנר הוא יקב ייחודי בעולם היין: זהו יקב אוסטרי שורשי, המייצר אך ורק יינות כשרים ואורגניים, אף על פי שבעליו אינם יהודים. התמחותו של היקב היא ביינות קינוח וביינות מבעבעים, אם כי הוא מייצר גם יינות אדומים טובים.

האייסוויין של היקב מופק מענבים שקפאו על הגפן. הקיפאון מפריד בין המים שבעינב לבין חומרי הטעם, ומאפשר להפיק יינות בעלי טעם עז ועשיר, ומתוק הרבה יתר מהרגיל. ב"גרובי" (גרונר ולטליינר) הזה תמצאו ארומות עשירות של דבש ומשמש מיובש, והוא יתאים לצד מנת קינוח או כתחליף קינוח, עם מגש גבינות חריפות. לא זול, אבל מוצלח. (180 שקל, כשר, להשיג בדומו)

יש לכם שאלה?

כתבו ל־wine@calcalist.co.il.

תגיות