אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרוש פיצוח פיננסי: לחממה אין יתרות נזילות והיא נסמכת על הבנקים צילום: בועז אופנהיים

דרוש פיצוח פיננסי: לחממה אין יתרות נזילות והיא נסמכת על הבנקים

מידרוג הורידה את הדירוג של חממה סחר ורומזת כי תיתכן הורדת דירוג נוספת בעתיד

24.10.2010, 13:39 | חנן פייגנבאום

חברת מידרוג הורידה את דירוג איגרות החוב מסדרות א' ו־ב' של חברת חממה סחר בדרגה אחת מ־Baa2 ל־Baa3 והותירה את אופק הדירוג שלילי. הורדת הדירוג נובעת מחולשה מתמשכת בתוצאות הכספיות, באיתנות הפיננסית ובמצב הנזילות של החברה.

שיפור צפוי בשולי הרווח

על פי הדו"ח של מידרוג, ענף יבוא ושיווק סחורות המזון הבסיסיות שבו עוסקת חממה מתאפיין "בחסמי כניסה נמוכים, נאמנות נמוכה של לקוחות ותחרות מבוססת מחירים", עובדה שהובילה במהלך השנים האחרונות להחרפת התחרות בענף. לדברי האנליסטים של מידרוג, הגברת התחרות גרמה לירידה במחירי המכירה של הסחורות, שתרמה לשחיקה של 11% בהכנסותיה של חממה במחצית הראשונה של 2010 (בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד), זאת לאחר שב־2009 כבר נשחקו הכנסות החברה בכ־10% לעומת התקופה המקבילה ב־2008.

לירידת מחיר המכירה היתה השפעה שלילית גם על הרווחיות הגולמית שהציגה חממה, שירדה באופן מתמשך מרמה של 11.2% בשנת 2007 לרמה של 1.6% בלבד ברבעון השני של 2010. לדברי מידרוג, סיבה נוספת לירידה בשיעור הרווחיות הגולמית היא התנודתיות והירידה במחירי הסחורות, שהובילה את חממה לרשום הפרשה לירידת ערך מלאי הסחורות של כ־7 מיליון שקל עד לסוף יוני 2010. עם זאת, מאז יוני נרשמו עליות חדות במחירי הסחורות, ובמידרוג מציינים כי חממה, שהגדילה את מלאי הסחורות שלה באופן מהותי כבר ברבעון הראשון מתוך כוונה לגדר עצמה כנגד עליית המחירים, צפויה לרשום שיפור בשולי הרווח ברבעונים הקרובים, בין היתר בשל עליית מחירי המכירה לנוכח המחסור בשווקים.

עלייה בהיקף החוב

על אף השיפור הצפוי ברווחיות, במידרוג מציינים כי "הצפי הוא כי התזרים מפעולות (FFO) והתזרים החופשי (תזרים מזומנים מפעילות שוטפת בניכוי השקעות הוניות ודיבידנדים) ייוותרו חלשים".

נכון לסוף הרבעון השני של השנה, הסתכם היקף החוב הפיננסי (ברוטו) של חממה בכ־178 מיליון שקל, מרביתו באשראי לזמן קצר מתאגידים בנקאיים, בהשוואה לחוב של 154 מיליון שקל בסוף 2009. הגידול בחוב, שנועד בעיקר למימון הגידול במלאי, בשילוב עם שחיקת הרווחיות, "הוביל להאטה נוספת ביחסי הכיסוי" של החברה, נכתב בדו"ח.

עוד מציין הדו"ח כי יחס ההון העצמי למאזן ירד לשיעור של 22.1%, לעומת 24.2% בסוף שנת 2009. לחממה אין יתרות נזילות, והיא מתבססת על מסגרות אשראי מתאגידים בנקאיים.

במידרוג מזהירים כי אם חממה לא תציג שיפור משמעותי ברווחיות וברמת הנזילות, או אם שיעור ההון העצמי יירד מתחת ל־20% מהמאזן, עלול הדבר להוביל להורדת דירוג נוספת. הורדה כזו תכניס את האג"ח לטווח רמות הדירוג המוגדרות על ידי מידרוג כספקולטיביות.

חברת חממה מאיר סחר שבשליטת משפחת חממה (74%) עוסקת ביבוא ושיווק בשוק של מזון יבש, הכולל כ־50 סוגי מוצרים, בעיקר שומשום ואורז.

ביוני 2007 הונפקו מניות חממה בבורסה בתל אביב, כשבנוסף הנפיקה החברה שתי סדרות אג"ח בהיקף כולל של 44.2 מיליון שקל ע"נ. נכון לסוף הרבעון השני, הסתכמו התחייבויות החברה למחזיקי האג"ח משתי הסדרות בכ־55.2 מיליון שקל.

תגיות