אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר אפסילון: "אני מחפש לקנות, לא להתמזג עם כלל פיננסים" צילום: אוראל כהן

יו"ר אפסילון: "אני מחפש לקנות, לא להתמזג עם כלל פיננסים"

שמואל פרנקל, מנכ"ל ויו"ר אפסילון, בטוח שפסגות היתה משתדרגת אם היה בה שותף אסטרטגי, משוכנע שמכירת הקרנות של מרכנתיל לאיילון פיננסים בוצעה במחיר גבוה מדי ולא חושב על פרישה. בינתיים הוא נלחם על זכות הקיום של בתי ההשקעות הקטנים

28.10.2010, 21:17 | רחלי בינדמן

שמואל פרנקל, מנכ"ל, יו"ר ובעל השליטה בבית ההשקעות אפסילון, מדבר בגאווה על ביצועי בית ההשקעות המנהל כ־8 מיליארד שקל, שאת השליטה בו הוא חולק עם חברת כור של נוחי דנקנר.

"הכפלנו בשנה וחצי האחרונות את היקף קרנות הנאמנות שאנחנו מנהלים מ־1.5 ל־3.2 מיליארד שקל". עוד הוא מספר כיצד מנכ"ל קרנות הנאמנות שלו, עידן אזולאי, מי שעתיד להתמנות בקרוב למנהל ההשקעות הראשי של אפסילון, השכיל לחזות את ההייפ בשוק האג"ח הקונצרניות, ולפני כחודש וחצי הקדים לזהות את הגל הבא בשוק המניות. אבל למרות ההערכה הרבה לאזולאי, פרנקל (63) רחוק מלסמן יורש למה שהוא קורא "מפעל חייו".

הקטנים מפסידים

 

"אני רחוק מפרישה", מצהיר פרנקל. "ככל שהתקדמתי בגיל, ההתלהבות והמרץ רק עלו. אני כל הזמן חושב איך לפעול ולפתח את העסק לכיוונים נוספים. אני נותן למנהלים שלי לנהל את היומיום, ועוסק יותר בפיתוח החברה. יש פה הנהלה מצוינת ששמתי לה למטרה להגיע לניהול נכסים בהיקף של 12–14 מיליארד שקל, ולשם אנחנו רצים".

רק באחרונה דווח כי בית ההשקעות אלטשולר שחם רכש את בית ההשקעות רמקו. האם הרגולציה המחמירה ומפת השוק הפיננסי מאפשרות היום זכות קיום לגופים הקטנים?

"בתי השקעות קטנים שמנהלים 1–2 מיליארד שקל מפסידים כסף וצפוים להיבלע. רחימי (רמי רחימי, המנכ"ל והבעלים של רמקו - ר"ב) לא מכר כי הוא רצה לצאת לפנסיה, אלא כי הוא הבין שאינו יכול להיות רווחי בהיקפים שנדרשים היום. הזהרתי בעבר ואני אומר גם היום: רפורמת בכר אמנם הצליחה מאוד בנושא הייעוץ הבנקאי, כשהפכה את הבנקים לגורם אובייקטיבי שמייעץ ביחס לקרנות לפי ביצועים, אך היא כשלה בניסיון לבזר את השוק".

"בפועל, הקופות והקרנות עברו מהבנקים לחברות הביטוח הגדולות, למעט שני גופים זרים - מרקסטון ויורק (שרכשו את פריזמה ופסגות בהתאמה – ר"ב). מדובר במשקיעים פיננסיים ולא אסטרטגיים. אני מאמין שפסגות היתה משתדרגת אם היה בה שותף אסטרטגי שהיה יכול להשפיע ברמת המקצועיות".

רף ההוצאות עולה

"רפורמת בכר גרמה לחברות הביטוח לבלוע את בתי ההשקעות. זה הוביל למצב שבו בתי ההשקעות הקטנים לא יכולים להתקיים. כל יום יש גזירה רגולטורית חדשה שמעלה את רף ההוצאות, כולל גם דברים כמו ביטוח אחריות מקצועית. פעם אפסילון היתה עושה ביטוח ב־200 אלף שקל בשנה, והיום הביטוח כבר עלה ליותר ממיליון שקל.

איך אפסילון מצליחה לשרוד?

"עברנו את המסה ההכרחית של 4־5 מיליארד שקל כדי להיות רווחיים. זהו רף אבסורדי, פעם בתי השקעות שניהלו חצי מיליארד שקל הרוויחו כסף".

אתה מנהל כמיליארד שקל בלבד בקופות הגמל. זה תחום רווחי?

"בקרנות ובתיקים אני מגייס כל חודש, ולשמחתי אני מרוויח. בקופות גמל אני מאוזן, אבל אני חייב להחזיק אותן כי אני לא יכול להרשות לעצמי מבחינה שיווקית שמישהו יבקש לנהל אצלי קרנות ואני אשלח אותו לנהל את הגמל במקום אחר. מעבר לכך, אני מחפש לגדול בגמל באמצעות רכישות".

וקרנות נאמנות אתה רוצה לקנות?

"אני מסתכל על ביצוע רכישות כל הזמן. אני לא ממהר, כי בגלל התוצאות שלי אני מגייס גם בתיקים וגם בקרנות בקצב כזה שעלות הגיוס שלי יותר נמוכה מקנייה. לאחרונה הושלמה עסקת מכירת קרנות הנאמנות של מרכנתיל לבית ההשקעות איילון פיננסים, ולדעתי שילמו שם מחיר גבוה מדי. צריך לזכור שהיו בתי השקעות שקנו מהבנקים קרנות שאחר כך התאדו. אני מעדיף להשקיע בפרסום ולקבל גידולים יפים בקרנות ובתיקים, ולא לרכוש במחיר של 3% על היקף הנכסים. אני מאמין שהמחירים יירדו ואז גם אקנה".

בית ההשקעות כלל פיננסים, אף הוא בשליטת נוחי דנקנר, בדרך למחיקה מן המסחר. בעבר התקיימו מגעים למיזוג בין אפסילון וכלל פיננסים שלא צלחו. האם עכשיו זה לא עיתוי טוב יותר למיזוג, העדיף על רכישות?

"חד־משמעית, לא. אין שום דיבורים ומגעים בעניין הזה. לכלל פיננסים יש מנכ"ל חדש, טל רז, שעושה עבודה טובה וחותך בהוצאות. מדובר בחברה טובה וגדולה שעובדת יפה. אני כרגע מחפש לקנות בתי השקעות קטנים ולא מחפש להתמזג עם כלל פיננסים".

איך בכל זאת גוף כמו אפסילון, שנחשב לבינוני, מתמודד עם הרגולציה המחמירה?

"אין לי בעיה עם רשות ני"ע, היא עושה את העבודה שלה. אני חושב שהבדיקות שהרשות מבצעת הן לטובת שוק ההון כי זה מגדיל את האמון בברוקרים. יש מי שמסתכל מלמעלה ודואג, ואם יש עשבים שוטים, קוטפים אותם".

מה דעתך על רמת היועצים בבנקים?

"היועצים בבנק עושים את עבודתם נאמנה. צריך לתת קרדיט לוועדת בכר על שהוציאה את הקופות והקרנות מהבנקים. עצם זה שלא הוציאו את ניהול התיקים מהבנקים זו טעות היסטורית. לקוחות שמגיעים אלינו מספרים שמנסים לשכנע אותם לעבור לניהול תיקים בבתי ההשקעות של הבנקים, שזה לדעתי לא ראוי. מעבר לזה, עמלות ההפצה שהבנקים גובים בקרנות גבוהות מדי, אבל סך הכל היועצים עושים עבודה נהדרת. רמת היועצים השתפרה, והם זהירים יותר ובעלי יותר ידע מבעבר".

תגיות