אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא חבל לזרוק?

לא חבל לזרוק?

גם הברון רוטשילד לא אוהב להשליך יבול שלם של ענבים לפח. הסדרה העממית שהפיק - מוטון קאדה - פתחה ז'אנר של יינות צעירים וקלילים

31.10.2010, 18:58 | עמית יריב

שאטו מוטון רוטשילד, באזור פויאק במחוז או־מדוק בבורדו, הוא היום אחד מחמשת היקבים בבורדו ששייכים לדירוג פרמייר קרו - האיכות הגבוהה ביותר של יינות בורדו. לשדרוג זכה רק ב־1973, בתום מאבק בן 50 שנה עם ממשלת צרפת, סביב שלט האבירים של הברון פיליפ דה רוטשילד: "ראשון - אינני יכול להיות; שני - אינני רוצה להיות; מוטון אני". עם זאת, ליקב היה קהל מעריצים, ולא היתה כל מחלוקת על איכות היינות המצוינים שהוא מפיק.

אלא שב־1930 עמד היקב בפני אתגר. לאחר שנות הבציר המצוינות 1928 ו־1929, היה בציר 1930 בבורדו מאכזב, והברון פיליפ דה רוטשילד, הרוח החיה מאחורי היקב, הבין ששימוש בפרי שהתקבל לייצור יין שאטו מוטון רוטשילד יניב יינות בעלי פוטנציאל יישון מצומצם, ובאיכות שאינה תואמת את המוניטין של שאטו מוטון. ומצד שני, להשליך יבול של בציר שלם? הפתרון שמצא היה פשוט, אך מבריק: מוטון קאדה (Mouton Cadet). במקום לשווק יין מבציר בינוני כזנב לאריות בורדו, החליט הברון על צעד שיווקי חדשני: להוציא יין בסדרה נמוכה יותר, שיהיה מיועד לשתייה בעודו צעיר (להבדיל מיינות בורדו הגדולים שדורשים יישון ארוך).

במקום הראשון של הסדרה השנייה

 

הצלחתו של המוטון קאדה, שיצא לשוק ב־1932, היתה כה גדולה עד שהברון פיליפ החליט להפוך את הפקתו לעניין שבשגרה. אלא שתוצרת הכרמים של שאטו מוטון רוטשילד לא הספיקה לייצורן של שתי הסדרות, גם יינות הדגל וגם מוטון קאדה. לכן החל יקב רוטשילד לרכוש ענבים באזורים נוספים בבורדו, ולצד ענבי פויאק נרכשו גם ענבים בסנט אסטף, ולאחר מכן התרחב גם לאזור אנטרה דה־מר.

שאטו מוטון רוטשילד. אחד מחמשת היקבים המובילים בבורדו שאטו מוטון רוטשילד. אחד מחמשת היקבים המובילים בבורדו שאטו מוטון רוטשילד. אחד מחמשת היקבים המובילים בבורדו

מוטון קאדה הוא ממבשרי תופעת "התווית השנייה". אלה סדרות נמוכות שמשווקים יקבי היוקרה לצד יינות הדגל שלהם. לתופעה זו יש יתרונות הן ליקב, שיכול למצוא שימוש גם לענבים שאינם מתאימים באיכותם ליינות הדגל, אבל כן לייצור יינות איכותיים, והן לחובבי היין: בעוד יינות בורדו הקלאסיים מחייבים לרוב יישון ארוך, ומתאפיינים בצעירותם בטנינים חזקים ביותר, יינות התווית השנייה, דוגמת המוטון קאדה, הם נגישים יותר בצעירותם, פירותיים יותר ומתאימים לחובבי יין שמבקשים יין כבד פחות, בטעם ובמחיר: בעוד שאטו מוטון רוטשילד מבציר 2007 יעלה כ־3,500 שקל לבקבוק, מארז מיוחד של מוטון קאדה הכולל שני בקבוקים (אחד נושא תווית שהיא העתק של התווית מבציר 1930, ואחד נושא תווית רגילה של היין) נמכר במחיר מיוחד של 165 שקל לזוג.

כדאי לציין, אגב, שעם צירופו של יקב שאטו מוטון רוטשילד לקרו הראשון של יינות בורדו, שינה הברון פיליפ את המוטו המשפחתי: "ראשון - אני; שני - הייתי; מוטון - תמיד".

בקבוק אחד לשבוע

קאטי סארק 18 שנה קאטי סארק 18 שנה קאטי סארק 18 שנה
קאטי סארק 18 שנה. מותג הוויסקי קאטי סארק יוצג עד כה בישראל רק בגרסתו הבסיסית ביותר, וויסקי בלנדד פשוט ולא מעניין במיוחד. בימים אלה החלה חברת שקד לייבא ולשווק בישראל את גרסאות הוויסקי שיושנו 12 ו־18 שנה, שהן כבר סיפור אחר: קאטי סארק 18 שנה הוא וויסקי מעניין מאוד - הוא קל לשתייה וחלק, יחסית לוויסקי בן 18, עם טעמים מעושנים משהו, אבל לא מוגזמים, עם פירותיות מסוימת, אבל לא מופרזת, ומתאים למי שרוצה וויסקי טעים ולא מתחכם.

מחיר: כ־220 שקל לבקבוק, מה שהופך את הוויסקי הזה לרכישה משתלמת ביותר.

תגיות