אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"למה לא לעצב את בתי הספר והגנים?" צילום: עמית גרון

"למה לא לעצב את בתי הספר והגנים?"

לא חייבים לרכוש פריטים בעשרות אלפי שקלים כדי ליהנות מהעיצובים עתירי הדמיון של שרית שני־חי. המעצבת שהתמחתה בחדרי ילדים מתקדמת לחללים ציבוריים כמו גני ילדים, מלונות, בתי חולים וספריות

03.11.2010, 11:54 | דקל גודוביץ

שרית שני־חי, שהתפרסמה בזכות עיצוב רהיטים וחדרי ילדים, הרחיבה את עיסוקיה בשנה האחרונה גם לעיצוב חללים ציבוריים: אחרי שתכננה עם משרד האדריכלים לב־גרגיר גן ילדים ברמת השרון שזכה לחשיפה במגזיני עיצוב מכובדים בעולם, בשנה הקרובה עומדת להיפתח ספרייה לילדים ונוער במידעטק בנהריה בעיצובה. בספרייה אזור ישיבה עשוי כשורת בתים עם גג רעפים אדום, ובמרכזה רובץ אי מפלט טרופי עם עצי קוקוס, קרוקודילים, סירת קאנו ותיבת אוצרות. ב־2011 ייפתחו חללים ציבוריים נוספים בתכנונה: חלל ילדים ונוער במחלקה ההמטואונקולוגית בבית החולים לילדים דנה בתל אביב, ומשחקייה במלון מצודת דוד בירושלים שתכלול מוטיבים ירושלמיים, כמו טחנת רוח, מערה ואריות.

בימים אלה נפתח גן ילדים ששני־חי עיצבה בחווה החקלאית ברמת גן. בגן החדש היא מפגינה שפה עיצובית מגובשת המשלבת גם רהיטים שעיצבה בעבר.

שרית שני- חי. לא מתנצלת, צילום: רוני כנעני שרית שני- חי. לא מתנצלת | צילום: רוני כנעני שרית שני- חי. לא מתנצלת, צילום: רוני כנעני

 

גם בעיצוב לחללים גדולים, לא עזבת את עולם הילדים.

"אני לא מתנצלת על זה. כאן נמצאים הכוח שלי והיכולת שלי לחדש ולהביא בשורות. בעיצוב למתבגרים, למשל, יש המון מה לעשות. ולמה שבתי הספר והגנים, המקום שבו הילד מבלה את רוב יומו, לא יהיו מעוצבים, מושקעים וידידותיים? זו שאלה של שינוי תפיסת עולם, ולא שאלה של תקציב".

עיצוב עם הומור

אלמנט מרכזי בגן החדש הוא חלוקתו לשני חללים עיקריים, שביניהם ארונות עם דלתות סתרים למעבר בין החללים. "אני לא רק יוצרת עיצוב שהוא יפה, אלא משלבת פונקציונליות", מסבירה שני־חי את התכנון, שמשלב הומור, צבע וסקרנות בקווים פשוטים. "זה גן שהילדים ישנים בו, ולכן צריך ארון קיר גדול לאחסון מזרנים, והפכתי אותו לרהיט מעוצב עם דמויות ילדים".

במרכז חלל המשחקים ניצבת פטרייה גדולה בנויה משלד ברזל ועליו סקאי מרופד, שהילדים נכנסים אליה ויוצאים ממנה כמו היתה בית גדול. הריצוף עשוי כולו מפי.וי.סי ירקרק וכחול לכל חדר. שני־חי משתמשת בחומרים זולים כמו פורמייקה, סקאי ופי.וי.סי בשל עמידותם וקלות התחזוקה שלהם. אבל נדמה שהבחירה הזו, לעצב דווקא בעזרת החומרים הפשוטים והזנוחים ביותר, היא גם חלק משפתה העיצובית ותפיסת עולמה.

יש שיטענו שהעיצוב סטרילי מדי ולכן פחות מתאים לילדים.

"אני מציגה עולם מסודר ותמציתי בתמונות כי זו אני וזה המסר שאני מעבירה. אני מקפידה על סקאלת צבעים מצומצמת, אחרת אני מקבלת בחילה".

הילדה השחורה והילד הפיליפיני יזכו ללמוד בגן מעוצב שכזה?

"שני הגנים שעיצבתי הם גנים פרטיים שהגננות בהם החליטו, אחרי הרבה שנים במקצוע, שהן רוצות שיהיה להן גן יפה ומעוצב".

גן הילדים  בחווה החלקאית ברמת גן. עולם מסודר ותמציתי, צילום: עמית גרון גן הילדים בחווה החלקאית ברמת גן. עולם מסודר ותמציתי | צילום: עמית גרון גן הילדים  בחווה החלקאית ברמת גן. עולם מסודר ותמציתי, צילום: עמית גרון

חיות מסקאי

שני־חי זכתה לפרסום כמעצבת לפני 17 שנה, כשעיצבה את חדרה של בתה התינוקת וזכתה על כך בתחרות שארגן מגזין העיצוב "בניין ודיור".

"אז היו רהיטים, אבל לא היה כזה דבר לעצב חדר ילדים שלם מא' ועד ת', ואותו דבר קורה היום עם גני ילדים", היא מספרת. "אנשים שואלים את עצמם אם זה לא מעוצב מדי, ואם בכלל צריך לעצב לילדים וזה לא מוגזם. אבל אני חושבת שסביבה זה חינוך, וילד, בדומה למבוגר, ירגיש טוב יותר בסביבה מעוצבת שמעודדת את החופש והיצירה ומוציאה ממנו את המיטב".

ואכן, הילדים בגן ברמת גן קופצים על הפטרייה שעיצבה וממציאים תחבולות בעזרת הרהיט הייחודי. רהיטים אחרים שלה מפגינים את אותה שפה משחקית בין הילד לרהיט - למשל סדרת לווייתנים שהילדים ישנים עליהם כמו מיטה, או סדרת פופים שחורים מסקאי שכוללת חיות, סלעים ואפילו מיטת בנים. לעולם החיות המעוצבות מצטרף השנה גם קרוקודיל בשלושה גדלים (הקטן ביותר, שאורכו 1.80 מ', עולה 4,500 שקל).

בכל העיצובים שלה, מפריט בודד ועד גנים וספריות, שני־חי מקפידה על איזון בין משחקיות לקו עיצובי נקי וחסכוני. "צריך להיזהר מעיצוב יתר שלא משאיר מקום לדמיון", היא מסבירה. "כי בשביל ילד, כל רהיט בנאלי הוא החפץ המיוחד ביותר שסוחף לעולמות מופלאים".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
אופנה ולא תוכן
דיברתי לפני שנים עם פסיכולוג ילדים והוא אמר שהצבעים הפסטלים הרכים, שכה אהודים על המעצבים של חנויות הילדים הנחשבות באזורי היאפים (כגון נוה צדק) אינם אפקטיביים כלל ולמעשה פונים אל ההורים ולא אל הילדים. מחקרים הראו שאצל ילדים בגיל הרך הראייה אינה מפותחת דיה ולכן כלל אינם מסוגלים להבחין בהבדלים בין הגוונים הרכים ! זו הסיבה שחברות הצעצועים "המסורתיות" (לגו, הסברו וכו') מייצרות צעצועים בגוונים חזקים ומודגשים. הן חקרו וגילו שילדים בגין הרך מסוגלים להבחין רק בצבעים חזקים אלה והם מגיבים רק לצבעים אלה. מבחינת הילדים, הגוונים הרכים הם גוונים של אפור.
משה פ.  |  03.11.10