אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם ליגת האלופות משעממת? צילום: איי אף פי

האם ליגת האלופות משעממת?

אופ"א צריכה ללמוד מה־NFL איך להחיות את המותג המוביל שלה ולהפוך אותו לליגת הספורט המכניסה ביותר בעולם

03.11.2010, 17:01 | אוריאל דסקל

במטרה להפוך את אופ"א לארגון מסחרי ורווחי יותר, לקח הנשיא מישל פלאטיני  את המנהלים הבכירים של התאחדות הכדורגל של אירופה לארצות הברית כדי ללמוד משהו מתעשיית הספורט המפותחת ביותר בעולם. בשנים האחרונות ביקרו פלאטיני וחבריו לאופ"א פעמים רבות במשחקי ליגת הפוטבול של ארה"ב, ה־NFL.

אחת מהתוצאות של אותם ביקורים היא המעבר של גמר ליגת האלופות מיום רביעי ליום שבת. יום שבת הוא יום טוב בהרבה לגמר מאשר אמצע השבוע. המהלך הפשוט אמור להכניס לאופ"א הרבה יותר כסף ממפרסמים, מספונסרים ומחברות טלוויזיה שמעוניינות בזכויות השידור של ליגת האלופות.

עם זאת, נראה כי גם אם תאמץ ליגת האלופות עוד כמה דברים מה־NFL, היא לא תוכל להתחרות מולה כאחד מטורנירי הספורט המכניסים בעולם.

שחקני FC קופנהגן מול קהל משולהב ביוון. ולמרות הכל, ההכנסות של אופ"א מליגת האלופות עומדות על פחות מ־1.5 מיליארד דולר בשנה, בעוד שההכנסות של ה־NFL מזכויות שידור בארה"ב בלבד עומדות על בסך הכל 20.4 מיליארד דולר לשלוש שנים, צילום: רויטרס שחקני FC קופנהגן מול קהל משולהב ביוון. ולמרות הכל, ההכנסות של אופ"א מליגת האלופות עומדות על פחות מ־1.5 מיליארד דולר בשנה, בעוד שההכנסות של ה־NFL מזכויות שידור בארה"ב בלבד עומדות על בסך הכל 20.4 מיליארד דולר לשלוש שנים | צילום: רויטרס שחקני FC קופנהגן מול קהל משולהב ביוון. ולמרות הכל, ההכנסות של אופ"א מליגת האלופות עומדות על פחות מ־1.5 מיליארד דולר בשנה, בעוד שההכנסות של ה־NFL מזכויות שידור בארה"ב בלבד עומדות על בסך הכל 20.4 מיליארד דולר לשלוש שנים, צילום: רויטרס

מודל עבש ועייף

ליגת הפוטבול האמריקאי משוחקת בעיקר בארה"ב. היא פונה לשוק האמריקאי, ולמרות קיום משחק בשנה בלונדון, את רוב ההכנסות שלה משיגה מהשוק באמריקה. ועדיין, הליגה הזו מכניסה בערך פי 5 יותר מליגת האלופות, הפופולרית יותר ברחבי העולם; ליגה שמשחקת את המשחק הפופולרי בתבל - כדורגל; ליגה שאנשים בסין קמים באמצע הלילה כדי לראות את משחקיה. ליגה שהגמר שלה ב־2009 היה אירוע הספורט הנצפה ביותר - 109 מיליון איש ברחבי העולם, 3 מיליון יותר מאשר הסופרבול באותה שנה. עד אז הסופרבול נחשב למשחק הנצפה ביותר בעולם - אבל בזכות הפופולריות הגואה של הכדורגל, בעיקר בסין, עקף אותו גמר ליגת האלופות.

ולמרות הכל, ההכנסות של אופ"א מליגת האלופות עומדות על פחות מ־1.5 מיליארד דולר בשנה, בעוד שההכנסות של ה־NFL מזכויות שידור בארה"ב בלבד עומדות על בסך הכל 20.4 מיליארד דולר לשלוש שנים.

המספרים האלה עוד יותר מרשימים כשחושבים על כך שה־NFL עומדת בתחרות מול ליגת הבייסבול (MLB) והכדורסל (NBA). כן, הליגה נהנית מכך שהיא חיה במדינה שבה תרבות הספורט ותעשיית הספורט מפותחות ברמה גבוהה הרבה יותר מאשר באירופה. עם זאת, הצ'מפיונס ליג, עם הסטטוס הפאן־אירופי שלה, סוג המונופול שיש לה על מותגי הספורט המובילים בעולם והפופולריות שלה ברחבי העולם, צריכה להרוויח יותר כסף.

המודל האמריקאי של הספורט כלכלי יותר מהמודל האירופי. "אין בו ירידות לליגת המשנה, ישנה רגולציה נוקשה בכל הקשור לשכר בזכות תקרת שכר, ובהרבה מקומות מאמינים בחלוקת הכנסות בין מועדונים", מסביר דיוויד צ'יקטס, הבעלים של סט. לואיס בלוס מה־NHL וריאל סולט לייק מה־MLS.

עם זאת, נראה שהדבר שהכי פוגע באופ"א וברווחיות של ליגת האלופות הוא המודל של הליגה - שנראה עכשיו עבש ועייף. מודל שפג תוקפו בשנות התשעים.

רוברטו דה זרבי מקלוז רוברטו דה זרבי מקלוז' על רקע סמל הצ'מפיונס ליג. משחקי שלב הבתים של ליגת האלופות פשוט משעממים. צריך רק להביט על ההרכבים שמעלים מאמני הקבוצות הבכירות למשחקים כדי להבין שגם הן מחכות בשקט לשלב הנוק אאוט, שלב שמינית הגמר, אז האקשן האמיתי מתחיל | צילום: איי אף פי רוברטו דה זרבי מקלוז

גם האוהדים מצביעים ברגליים

משחקי שלב הבתים של ליגת האלופות פשוט משעממים. צריך רק להביט על ההרכבים שמעלים מאמני הקבוצות הבכירות למשחקים כדי להבין שגם הן מחכות בשקט לשלב הנוק אאוט, שלב שמינית הגמר, אז האקשן האמיתי מתחיל. גם האוהדים מצביעים ברגליים. אם פעם באנגליה היו ממלאים את האצטדיונים במשחקי שלב הבתים, כיום צ'לסי, ארסנל וגם מנצ'סטר יונייטד מתקשות למלא את האצטדיונים - למרות פעולות שיווק נמרצות ומחירים מוזלים.

התחושה הזו התחזקה עם כניסתן של אלופות מהליגות הנמוכות, מהתאחדויות שמישל פלאטיני, הנשיא, חייב להן בגלל בחירתו. ומה שנוצר מההתחייבות הפוליטית הזאת זה שלמועדונים החזקים באירופה קשה למכור משחקים נגד קבוצות כמו דברצ'ן, ז'ילנה והפועל תל אביב. זה נוטה לקרות, לא? מרחיבים ליגה בגלל עניינים פוליטיים ולא עסקיים/ספורטיביים והליגה מאבדת מהעניין שלה, מהמשמעות של כל משחק. כן, אין ספק שאבי לוזון בוגר בית הספר לפוליטיקת ספורט על שם פלאטיני.

ב־NFL כל משחק מעניין

ליגת האלופות חייבת לשנות את המודל שלה. למודל דומה לזה של ה־NFL, למען האמת. יש תחושה חזקה מאוד, בעיקר בקרב הקבוצות הגדולות, שזה מה שצריך לעשות זאת - פלורנטינו פרס, נשיא ריאל מדריד, פועל להשתלטות הקבוצות הגדולות על הצ'מפיונס ליג. גם קבוצות גדולות אחרות חושבות שאפשר להכניס פי כמה וכמה יותר מאשר אופ"א מצליחה להכניס.

זו תחושה שמחוזקת על ידי פרופסורים לכלכלה וכלכלת ספורט שתומכים במהלך כזה. "זו לא תהיה אמריקניזציה מגעילה או חמדנות, זו תהיה אירופיזציה של הכדורגל ביבשת", כתב ג'ון וורמאן, פרופסור לכלכלה, במאמר שבו הוא מסביר בעזרת נוסחאות מתמטיות, די מסובכות למען האמת, מדוע עדיף לשנות את מבנה הצ'מפיונס ליג.

לא מדובר בעזיבת הליגות המקומיות, אלא בהפיכת הצ'מפיונס ליג ל־NFL של אירופה. ליגה קצרה ומעניינת, שבנויה מ־30 או מ־32 קבוצות שייפגשו זו עם זו לפחות פעם בארבע שנים. השיבוץ המבריק של ה־NFL הפך את הליגה הזו לליגה שבה כמעט כל משחק מעניין. לקבוצת NFL יש שישה משחקים נגד יריבות אזוריות (דרבים); ארבעה נגד קבוצות מאזור קרוב; ארבעה נוספים נגד קבוצות בסדר משתנה מדי שנה, ושני משחקים אחרונים נגד קבוצות עם מאזן דומה לשלהן. לאחר שנלחמו על יתרון הביתיות בשלב הנוק אאוט, הן עולות לשלב רבע הגמר שבו משחק אחד (ולא משחקי בית וחוץ) קובע מי תעלה.

המשחקים האלה שוברים שיאי עניין ומביאים ליותר ויותר אוהדים לליגת ה־NFL מדי שנה.

המבנה של ה־NFL, מלבד הפיכת כל משחק למעניין, גורם לכך שישנו חוסר ודאות מוחלט בכל הקשור למי תזכה באליפות. המודל לא צריך להיות מועתק אחד לאחד. אבל הקמת סופרליג שבה כל קבוצה משחקת לפחות עשרה משחקים נגד עשר קבוצות שונות (חמישה בבית, חמישה בחוץ) תהפוך כל משחק למעניין. המבנה הזה יפגיש כל עונה את מנצ'סטר יונייטד, למשל, עם ארסנל, צ'לסי, ליברפול, סלטיק, אייאקס, ברצלונה, אינטר ויהיה מעניין יותר ממפגש בית־חוץ נגד בורספור.

הצ'מפיונס ליג כליגה סגורה (אותן קבוצות לפחות לחמש שנים) וליגת אירופה (סופרליג ב', אם תרצו) סגורה, שהמצטיינות בה ירוויחו את מקומן בליגה של הגדולות (והגדולות שכושלות יורדות), זה פשוט צעד הגיוני שגם אופ"א צריכה לשקול - כי הוא יביא להגדלת ההכנסות ולקידום הכדורגל, מה שיוביל גם לצמיחה בתשלומי הסולידריות (משהו שאמור להרגיע את ההתנגדויות הפוליטיות של ההתאחדויות הקטנות יותר).

הסופרליג לא אמורה להרוג את הליגות המקומיות. כמו שה־NFL לא הורגת את פוטבול המכללות. ההפך, בגלל העברת תשלומי סולידריות גבוהים, יהיה אפשר להשקיע יותר בהפיכת הליגות המקומיות לקהילתיות יותר, מוזלות יותר.

שחקני דאלאס קאובויז חוגגים. הסופרליג לא אמורה להרוג את הליגות המקומיות. כמו שה־NFL לא הורגת את פוטבול המכללות, צילום: MCT שחקני דאלאס קאובויז חוגגים. הסופרליג לא אמורה להרוג את הליגות המקומיות. כמו שה־NFL לא הורגת את פוטבול המכללות | צילום: MCT שחקני דאלאס קאובויז חוגגים. הסופרליג לא אמורה להרוג את הליגות המקומיות. כמו שה־NFL לא הורגת את פוטבול המכללות, צילום: MCT

שאלה של מתי ולא אם

זה גם לא יפגע בכדורגל בטווח הארוך. בטח שלא יותר מאשר המודל הנוכחי שלפיו קבוצה כמו הפועל תל אביב, שבכל סטנדרט אירופי מתנהלת בצורה חובבנית, יכולה להגיע לשחק בליגה של הגדולות אחרי ניצחונות על יריבות אומללות אחרות. הפועל תל אביב, בזכות הורדת האיכות של ליגת האלופות, הגיעה לטורניר הספורט הפופולרי בעולם. אם ליגת האלופות היתה באמת של הקבוצות המובחרות ביותר, הפועל היתה צריכה להתנהל בצורה אחרת לחלוטין, לאמץ מודלים נכונים יותר לכדורגל, ואחרי שהיא מוכיחה את עצמה במשך כמה שנים היא תוכל לדפוק על הדלת של התחרות שתפגיש אותה מול הקבוצות הטובות בעולם.

בכל מקרה, התחושה הכללית היא שסופרליג אירופית היא שאלה של מתי ולא אם. אופ"א לא צריכה לדאוג מכך — ההפך, היא צריכה ליזום, וכמו שעשתה עם הקמת ליגת האלופות בשנות התשעים, (וביחד עם הקבוצות) לבנות מחדש את ליגת האלופות, המותג המוביל שלה.

היא צריכה ללמוד מה־NFL איך אפשר להיות יותר מעניינת. ולהרוויח הרבה יותר כסף.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
מה שחסר לכדורגל היום זאת התשוקה
באמת נוצר מצב שבו מספר מועדונים גדולים שולטים. לפי דעתי צעד מסחרי כזה יהרוג לגמרי את הכדורגל! הוא יקח את התשוקה ויעלמו לנו מלא קבוצות ומלא אוהדים! בכדורגל בניגוד לספורט האמריקאי המקצועי (והוא באמת מקצועי) זת לא רק המקצוענות והרצינות זה גם הצבע של החולצה והסמל שיש עלייה! (מה שלצערי גם זה הולך ונעלם). ולכל החכמים שתומכים במהלך בואו נראה לדוגמא תסריט כזה: מכל ארבע הליגות הגדולות יקחו 6 קבוצות (כלומר מהספרדית איטלקית אנגלית וגרמנית) ויקימו להם ליגה משלהן בוא נראה כמה זמן יעבור עד שנוצף בשיעמום הזה. כדורגל זה משחק לכל הקבוצות! רק בכדורגל התשוקה יכולה לנצח את הכסף. לצערי כדי להצליח היום צריך כסף והרבה! לשחקנים אין נאמנות רק הכסף מדבר
04.11.10
12.
השוואה לא טובה
אם היינו רוצים ליצור דבר דומה לספורט האמריקאי אז היו רק כ30 מועדונים בכל היבשת (או לפחות במערב אירופה). עובדתית, למעלה מ50 אחוז מהשחקנים בליגת האלופות ניתנים להחלפה ע"י שחקנים אחרים המשחקים בקבוצות שלא במפעל (אלופת ישראל בקושי יכולה לשלוח שחקן אחד למועמדת לירידה באנגליה). אפשר לוודא שקבוצה כמו הפועל תל אביב (או כל קבוצה ישראלית שמגיעה למוקדומות), ז'לינה, בורסאספור, ואחרות לא תתקרבנה למפעל, ונוסיף את מנצ'סטר סיטי, יובנטוס, אטלתיקו מדריד, ועוד כמה קבוצות חביבות, ובכך נעלה את רמת העניין והכדורגל. זה לא המודל של הטורניר שבעייתי, אלא העובדה שבעוד שבארה"ב אין אלטרנטיבה, וישנם מעט משחקים ולכן הביקוש אדיר, באירופה ישנן קבוצות רבות אשר אוהדייהן לא יהנו יותר מדי לראות את יריבותיהן במפעל הנחשק. באנגליה למשל, ארבע הנציגות אחראיות לפחות משליש הקהל בליגה (צופים במגרשים), והרבה פחות מכלל הצופים. אף אחד לא באמת מצפה שאוהד של קבוצה לונדונית כמו ארסנל, ווסט-האם, צ'לסי, פולהאם ועוד, ירצה לראות את טוטנהאם משחקת מול אינטר או שאוהדי מנצ'סטר סיטי (בערך חצי מתושבי מנצ'סטר) ייצפו במשחקייה של יונייטד. בארה"ב, אין אופציה אחרת. אם אתה אוהב פוטבול אין ליגה מקבצוענית מחוץ לארה"ב או מחוץ לNFL, אין קבוצה נוספת בעיר, ולרבים אין אפילו קבוצה עירונית. מה עושים? צופים בטלביזיה. מעבר לזה, יש מעט מאוד משחקים בNFL, בעוד שבכדורגל ישנה הליגה וגביעים, ולפחות 19 משחקי בית בעונה (בספרד, אנגליה ואיטליה), בפוטבול רק שתי קבוצות יגיעו ל20 משחקים בכל העונה. המשחקים נמשכים כשלוש שעות ויותר, ומעט מאוד קורה על הדשא. התוצאה היא שבכדורגל זמן הפרסומת שבאמת תופס צופים (זמן המחצית) הינו רק כרבע שעה, ובפוטבול יש למעלה משעה של זמן פרסום. בנוסף, בפוטבול המשחקים משוחקים אחד אחרי השני ולא בו זמנית, מה שבאירופה לא ניתן לעשות מהסיבה הפשוטה שזה לא ספורטיבי וכמות המשחקים לא מאפשרת את זה. עובדתית, אם תחשבו כמה אנשים צופים בפוטבול מדי שבוע, וכמה אנשים צופים בכדורגל (רק בגמרניה אנגליה ספרד איטליה וצרפת שביחד יש להן אולוסיה קטנה מארה"ב) כל סופ"ש, תגלו שיותר אנשים צופים בכדורגל, ושההכנסות של הליגות האלו ביחד (בלי לקחת בחשבון את ליגת האולופות, גביע אירופה והגביעים השונים), דומות לNFL. בבדיקה זריזה, 20 המועדונים העשירים של אירופה (האחראים על חלק גדול אך רקחוק מכל ההכנסות) נהנים מהכנסות של כ4 מיליארד אירו בשנה. תוסיפו את שאר הקבוצות בליגות במערב אירופה, ואת הכסף שלוקחות התאחדויות המקומיות ומנהלות הליגה, תקבלו מודל עסקי מצליח לפחות כמו זה של הNFL, בעל צמיחה גדולה משל הNFL (תודות לשוק האסייתי).
מושון  |  04.11.10
11.
אכן כך אני חיי כאן בארה"ב ואין מה להשוות בין לבין..
אני אוהב את הספורט האמריקאי ואת הכדור רגל האירופאי. אם אני משווה בין הפוטבול לכודר רגל באירופה... באירופה הכל צפוי במיוחד בליגה הספרדית שם יש שתי אופציות לזחיה באליפות ברצלונה או מדריד משעמם לעקוב אחרי ליגה מהסוג הזה. אבל באנגליה המצב הרבה יותר טוב דומה לפוטבול NFL יש שם 3 קבוצות שרצות בוודאות לאליפות והן צ'לסי יונייטד וארסנל ועוד 3 קבוצות שתמיד נושמות להם בעורף שהם ליברפול טוטנהם והסיטי... ליגת האלופות אכן שלב הבתים לא מעניין אבל עם זאת יש מפגשים מעניינים כמו אינטר-טוטנהם או מדריד-מילאן ככה או ככה.. אין על הפוטבול אולי מכוון שאני חיי כאן בארה"ב ונושם את זה ביום יום..
דימה פורמן , ניו יורק  |  03.11.10
10.
זה לא מדויק
מה שאתה אומר למרות שאתה צודק תראה מודל של 8 בתים שבנוים מ4 שכל שנה נשארות 3 ורביעית יורדת ובא במקומה קבוצה חדשה זה נכון אבל אתה צריך להבין שככה יהיו כל הזמן אותם קבוצות מה שפיפ"א לא רוצה דבר שני אתה אומר איך זה שהפועל מגיעה ואתה צודק אבל למה לא ?? תראה איזה יריבות אוקטבה זלצבורג הפועל טובה מהם זה לא שתגיד הפועל הדיחה קבוצה אנגלית או ספרדית היא הדיחה קבוצה מקזחסטן ומאוסטריה שהליגה שלנו טובות משל שניהם וליגת העל הישראלית במקום 17 שמתחתיה אוסטריה ומעלינו שווייץ תבין שאם הקבוצות הישראליות קצת יצליחו והשווייצריות יכשלו ויעלה הדירוג של הליגה שלנו משהו שקורה מדי שנה אנחנו עלולים לשלוח שנה הבאה או מתי שזה יהיה 2 נציגות למוקדמות כי נהיה מ16 הליגות הטובות ביבשת ששולחות 2 בעניין של הכסף מזכויות שידור אתה צריך להבין ששמה הסכומים יותר גבוהים והתחרות בטלוויזיה יותר גדולה במיוחד שמדובר במדינה אחת ארצות הברית בשונה מפה שיש לך לפחות 20 מדינות כל שנה והכסף שם הרבה יותר יקר ולכן הם מרווחים יותר זה לא אומר שזה יותר נכון או יותר מעניין ועובדה שבליגת האלופות צופים יותר זה העובדה !
דניאל  |  03.11.10
9.
תגובה ל6
טוב בתור טמבל כנראה שאני באמת לא מבין מה זה דראפט. הליגות האמריקאיות ברובן מעניינות אך ורק את את האמריקאים. כמו שאמרתי וזה די מוכח בכדורגל לא כל דבר זה רק רווח והפסד. לא צריך פרסומות או שהסטונס יבואו במחצית לשיר או כל מעודדות וכל מיני שטויות שאין קשר בינם לבין הספורט. הזהות בכדורגל (דבר זר לאמריקאים) באירופה וגם בעולם כולו יש זהות לקבוצה למדים ללאום לשייכות רחבה הרבה יותר. בארה"ב אומרים לברון בא לעיר או קובי מגיע ולא הקבוצה באה או מי באמת תנצח שם הפרסום והדאווין עובדים שעות נוספות. לא פלא שה"כוכבים" לא ממש טורחים להגיע למשחקי נבחרת וזה ממש לא מעניין אותם. רק תחשוב על כל שחקן כדורגל בעולם עשיר ככל שיהיה (והם עשירים לא פחות ממקביליהם האמריקאים) יוותר על משחק נבחרתו אפילו אם רק ידידות. סתם אנקדוטה קטנה להבין את ההבדלים: לברון פעם נשאל למי תהיה הלויאליות שלו שייכת לנייקי או לקליבלנד הוא היסס וענה נייקי....היום אנחנו יודעים כמה זה נכון
רועי , חיפה  |  03.11.10
לכל התגובות