אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת פלד-גבעוני: בית המשפט המחוזי בת"א דחה תביעה נגזרת בגובה 144 מיליון שקל צילום: מיכאל קרמר

פרשת פלד-גבעוני: בית המשפט המחוזי בת"א דחה תביעה נגזרת בגובה 144 מיליון שקל

התביעה הוגשה על ידי בעלי מניות המיעוט בחברת פסגות מימון ופקטורינג כנגד תשעה נושאי משרה ודירקטורים, בהם רפי פלד ואריה גבעוני; השופט פרגו: "לא הובאה בפני ראיה על התנהגות בלתי זהירה"

04.11.2010, 15:46 | מארק שון
בית המשפט המחוזי בתל-אביב דחה היום (ה') תביעה נגזרת בגובה של כ-144 מיליון שקל בפרשת פלד-גבעוני. מדובר על תביעה שהגישו בעלי מניות המיעוט בחברת פסגות מימון ופקטורינג (לשעבר יסקל אחזקות, מקבוצת פלד-גבעוני) שביקשו לנהל תביעה בשם החברה נגד הדירקטורים לשעבר.

בעלי המניות הגישו את התביעה ביוני 2007, בטענה כי שורה של פעולות רשלניות הביאה להתמוטטות החברה ולחובות של כ-182 מיליון שקל. התביעה היתה נגד החברה ותשעה נושאי משרה ודירקטורים, בהם רפי פלד ואריה גבעוני.

פרשת פלד-גבעוני החלה לאחר השתלטות של קבוצת פלד-גבעוני, בראשות המפכ"ל לשעבר רפי פלד, איש העסקים אריה גבעוני והיועץ הפיננסי טל יגרמן, על כמה חברות בורסאיות באוגוסט 2001. בעקבות שורה של עסקאות מורכבות קרסה הקבוצה כולה בתוך כמה חודשים.

אך לא מדובר בתביעה היחידה בפרשה. בימים אלה מתבררת בבית המשפט המחוזי בפתח-תקווה תביעה בגובה 75 מיליון שקל בגין רשלנות של נושאי המשרה של פויכטונגר תעשיות, גם היא מהקבוצה של פלד גבעוני.

במקרה המסויים של חברת יסקל, החברה התקשרה בשנים 2001-2002 בשורה של עסקאות לרכישת השליטה בחברת פורמולה מערכות, שמניותיה באותה העת היו מאוד אטרקטיביות. לימים נקלעה החברה לקשיים כלכליים אשר הביאו להתמוטטותה הכלכלית. בשנת 2002 החברה נכנסה להקפאת הליכים ועורכי הדין עדי בראטנשטיין ושלמה נס מונו כנאמניה.

במהלך המשפט שנוהל בשנה שעברה, העיד עורך הדין שלמה נס, שהתייחס בעדותו לראשונה למצב שבו הוא מצא את הקבוצה כאשר הגיע כנאמן. "כל הקבוצה שכונתה פלד־גבעוני נכנסה למצוקה כתוצאה מחקירת רשות ניירות ערך", סיפר נס בעדות, "הרשות אסרה על המנהלים לדבר זה עם זה וקבוצה של תשע־עשר חברות נכנסה לשיתוק והדירקטורים נכנסו לפאניקה. למזלנו, רגע לפני הם עוד הספיקו להכין ייפוי כוח והחברה הראשונה שפנתה לבית המשפט היתה פויכטונגר תעשיות, שנקראת היום אפקון. כל הקבוצה נכנסה להקפאת הליכים ויסקל היתה אחת האחרונות שבהן".

לאחר הסדר הנושים חברת יסקל נמכרה כשלד בורסאי (במסגרתה רוכשים את החברה ללא כל פעילות) לאיש העסקים אביחי סטולרו, שהעיד בחודש מאי בשנה שעברה כי "ייתכן שלא הייתי רוכש את השלד אם הייתי מודע לכך שהתביעה קיימת, או שהמחיר שלה היה שונה". הנושה העיקרית של חברת יסקל היתה חברה נוספת מאותה קבוצה, פויכטונגר השקעות, ונס היה הנאמן של שתי החברות במסגרת הליכי הקפאת ההליכים שהחלו בשנת 2002.

"מחומר הראיות עולה כי קריסתה הכלכלית של החברה הינה תוצאת אירועים שלא היתה יכולת לצפות ולשלוט בהם", קובע השופט יהודה פרגו בהחלטה, "לא הובאה בפני שום ראיה, ולו לכאורה, על התנהגות בלתי זהירה או רלשנית, ובוודאי שום ראיה היכולה להצביע על רשלנות רבתי, או פזיזות".

לגבי הערכת הנזק בגובה 144 מיליון שקל, אמר השופט כי מדובר ב"הערכה היפותטית, המעלה השערה מה היה יכול להיות שווי מניית החברה אלמלא בוצעו עסקאות רכישת מניות פורמולה. בכך הוא מתעלם ממצבה של החברה ומניותיה, מהירדות והנפילות בבורסה בעקבות אירועי 11 בספטמבר 2001, שהביאו לפגיעה וירידה בשוק התעשייה עתירת המידע וחברות ההזנק". השופט הוסיף, כי "אין כל סיבה ואין אפשרות מעשית להחזיר את הגלגל שבע שנים אחורה".

מעורך הדין רונן עדיני שייצג את התובעים טרם נמסרה תגובה.

רפי פלד ואריה גבעוני יוצגו על ידי משרד עורכי הדין ארליך רוזן. שאר הדירקטורים ונושאי המשרה יוצגו בידי שורה של עורכי דין, ביניהם עופר מוטולה וירון רוסמן ממשרד נשיץ ברנדס, עמית פינס ממשרד וקסלר ברגמן, צבי חוברס ממשרד גלוזמן, רמי בן נתן ונטע שגיא ממשרד ארדינסט בן נתן ושות'.

תגיות