אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הראלי בשוקי המניות לא עצר את הבריחה לקרנות האג"ח צילום: shutterstock

הראלי בשוקי המניות לא עצר את הבריחה לקרנות האג"ח

הגיוסים האדירים בקרנות האג"ח והפדיונות העקביים בקרנות המנייתיות והכספיות מעידים כי המשקיעים בארה"ב ובאירופה עדיין רואים בשוק הנוכחי שוק מדשדש. בישראל גיוסים משמעותיים נרשמים דווקא בקרב הקרנות המעורבות

10.11.2010, 23:40 | אלינור ארבל וצוות IFO

רבות דובר על הנהירה העולמית להשקעות סולידיות באיגרות חוב מאז פרוץ המשבר הכלכלי האחרון. על פי מחקר של Morningstar, ברבעון הראשון של 2008 היוו קרנות נאמנות אמריקאיות המשקיעות באג"ח רק כ־15% מסך קרנות הנאמנות בארצות הברית, וכיום, בסוף הרבעון השלישי של 2010, הן כבר מהוות 23% משוק קרנות הנאמנות האמריקאי.

יחד עם העלייה באטרקטיביות של האג"ח, 2010 מתגלית גם כשנה חיובית עבור שוקי המניות בישראל ובארה"ב, וכן במרבית מדינות אירופה. זינוקים במדדי המניות העיקריים, המציגים בחלקם אף עלייה דו־ספרתית מתחילת השנה, מעידים על שובו של ביטחון המשקיעים גם באפיק המנייתי. אך מניתוח תזרימי המזומנים של קרנות הנאמנות ברבעונים האחרונים עולה כי על אף הצמיחה בסך הנכסים המנוהלים בקרנות המנייתיות, צמיחה שמקורה בעיקר בראלי המרשים, המשקיעים ממשיכים למשוך כספים מתוכן ולהזרימם אל תוך קרנות סולידיות יותר. בישראל גיוסים משמעותיים נרשמים דווקא בקרב הקרנות המעורבות, המשלבות רכיב מנייתי בתוך תיק אג"ח.

לחצו כאן לראות את סך הנכסים המנוהלים בקרנות הנאמנות השונות

הסיפור המרכזי בתום הרבעון השלישי של השנה ממשיך להיות גיוסים אדירים בקרנות האג"ח בעולם ופדיונות עקביים מתוך הקרנות המנייתיות.

השנאה לסיכון פוחתת

"הראלי בשוק המניות בספטמבר לא עצר את הפדיונות", כתב קווין מקדוויט, אנליסט ועורך ב־Morningstar, בדו"ח הרבעוני על תזרימי מזומנים בענף קרנות הנאמנות. "למרות חודש ספטמבר הטוב ביותר למניות ב־71 השנים האחרונות, משיכת המזומנים אל מחוץ לקרנות המנייתיות בארה"ב צברה תאוצה".

לעומת זאת, "קרנות האג"ח המשיכו את הזינוק חסר המעצורים שלהן בספטמבר", המשיך מקדוויט, "כנראה על חשבון הקרנות הכספיות. סכום משוער של 873 מיליארד דולר עזב את הקרנות הכספיות מאז תחילת 2009, כאשר תשואות רבות נפלו לרמה נמוכה".

עם זאת, נראה כי המשקיעים בארה"ב מרפים קצת מסלידתם מסיכון ומשקיעים בקרנות אג"ח בסיכון גבוה (High Yield). בעוד שקרנות האג"ח לטווחים בינוניים המשיכו להיות דומיננטיות ולגרוף בספטמבר 7.5 מיליארד דולר, האחזקה בקרנות אג"ח לתקופות קצרות הוחלפה בכל סוגי סיכוני האשראי. גם הקרנות האלטרנטיביות, קבוצה קטנה מאוד מבחינת נתח השוק, גייסה יותר מ־6 מיליארד דולר במהלך הרבעון השלישי של 2010 - הגיוס הגבוה ביותר מאז תחילת 2008, מה שמעיד כי המשקיעים עדיין רואים בשוק הנוכחי שוק מדשדש.

ברבעון הראשון של 2009, עם תחילת ההתאוששות מהמשבר, ניהלו הקרנות הכספיות בארה"ב 3.5 טריליון דולר והיוו כ־42% משוק קרנות הנאמנות. מאז פחת סך הנכסים המנוהלים על ידי הקרנות הכספיות בעקביות מדי רבעון, כך שהיום הן מהוות רק 26% מכלל הקרנות ומנהלות כ־2.7 טריליון דולר. הקרנות המנייתיות ירדו מנתח שוק של 49% בתחילת 2008 ל־42%, נכון לסוף הרבעון השלישי של 2010, ומנהלות נכסים בסכום של 4.36 טריליון דולר. קרנות האג"ח גייסו מתחילת השנה יותר מ־221 מיליארד דולר והן מנהלות היום 2.37 טריליון דולר לעומת 1.5 טריליון דולר בתחילת 2008.

עליית הקרנות המעורבות

באירופה נמשכת חגיגת קרנות האג"ח, עם עלייה עקבית בנתח השוק מ־19% בתחילת 2008 ל־24% ברבעון האחרון. קרנות האג"ח האירופיות רשמו פדיונות גדולים במהלך 2008 ותחילת 2009, אך מאז הן מגייסות בעקביות מדי רבעון, כאשר מתחילת השנה גייסו כ־92 מיליארד דולר.

מצב הקרנות המנייתיות באירופה יציב למדי, והן עדיין מחזיקות בנתח הגבוה ביותר - כ־35%. ניתן לזהות התעניינות בקבוצת הקרנות המעורבות, אשר צמחה בעקביות מתחילת 2008 לכ־10.5% ול־445 מיליארד דולר בנכסים מנוהלים. מצב הקרנות הכספיות, המהוות כיום 22% משוק הקרנות באירופה, פחות טוב, והן מאבדות מזומנים באופן קבוע זה יותר משנתיים.

בישראל הסיפור המעניין השנה הוא הקרנות המעורבות. בעוד שבארה"ב ובאירופה גודל נתח השוק של הקרנות המעורבות הנו 7% ו־10% בהתאמה, בישראל הקבוצה הזו צמחה לנתח שוק של לא פחות מ־26%, וכעת היא השנייה בגודלה אחרי קרנות האג"ח.

הקרנות המעורבות גייסו כ־1.6 מיליארד שקל ברבעון השלישי וכ־7.3 מיליארד שקל מתחילת השנה. קרנות אלו מסווגות ברובן על ידי רשות ני"ע כאג"ח כללי, אך על פי הגדרות Morningstar, קיומו של רכיב מנייתי כלשהו מכניס את הקרן לההגדרה של קרנות מעורבות.

הקרנות הכספיות בישראל, אשר בשלהי 2008 שלטו על כ־36% משוק הקרנות הישראלי, ראו פדיונות רבים מאז, במיוחד לאור הסביבה הנוכחית של ריביות נמוכות, ונכון לסוף הרבעון השלישי, מהוות רק כ־15% מהשוק ומנהלות כ־22 מיליארד שקל.

קרנות האג"ח, אשר חולשות על 50% מהשוק ומנהלות כ־74 מיליארד שקל, גייסו ברבעון האחרון כ־2.5 מיליארד שקל. הקרנות המנייתיות, המהוות קבוצה קטנה יחסית בשוק הישראלי, מנהלות כיום כ־10.5 מיליארד שקל ומהוות רק כ־7% מהשוק.

IFO מפיצי מוצרי Morningstar בישראל www.ifo.co.il

תגיות