אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההימור של ברננקי

ההימור של ברננקי

התוכנית של הפד מראה על ייאוש, אך טומנת בחובה אפשרות לקאמבק של הדולר

08.11.2010, 07:42 | גדעון בן נון

בשבוע שעבר נגיד הפד ביצע צעד דרמטי למדי של הרחבה כמותית. בהיעדר יכולת להוריד עוד את הריבית ולהביא להאצה של הפעילות הכלכלית בארה"ב, הוא מגדיל עוד את רכישת האג"ח ומזרים נזילות פיננסית אל המערכת הכלכלית. על פניו נראה כאילו זה צעד של ייאוש אולם יש בו צדדים חיוביים וגם סיכויים סבירים להצלחה.

ראשית, הוא מגיע במקביל לנתונים כלכליים אשר רחוקים מלהיות האצה כלכלית אולם הם כן יכולים להתפרש כהתייצבות ברמה נמוכה, עם אופטימיות זהירה במגזרי המשק. גם שוק ההון העולה משקם את האמון של הציבור האמריקאי, הנותן משקל רב למגמות בשוקי ההון. כתוספת להתייצבות וסימנים חיובים, הצעד האחרון יכול להיות אפקטיבי, בבחינת דחיפה נוספת לעגלה שהחלה לנסוע ולצאת מהבוץ.

לא פחות מהיותו חשוב במונחים כלכליים, הצעד חשוב בצד הפסיכולוגי. הפד הודיע כי באמתחתו צעדים נוספים וכי יעשה בהם שימוש לפי הצורך. תחילה זה הזכיר שחקן פוקר אשר מהמר על קלפים שאינם בידו, אך הפעלת הצעדים מראה כי אכן הוא מתכוון לדבריו וכי אינו מפעיל מהלך סרק אלא מהלך המוערך על ידו כאפקטיבי במועדו.

נקודה אחרונה וחשובה לא פחות במהלך זה היא האחריות שהנגיד האמריקאי וקובעי המדיניות האמריקאים לוקחים על הכלכלה של עצמם, במנותק מהאינטרסים של הכלכלות המובילות האחרות. סין מתמקדת בניהול האינטרס שלה באופן בלתי משוכלל או מתואם עם ארה"ב, אירופה לוקחת כיוון אחר ואילו על ארה"ב לנהוג בדרך הטובה לה, כזו התואמת את אופי הכלכלה והציבור. נקיטת צעד כנגד כל העולם משדרת לכלכלת ארה"ב כי ניתן לסמוך על מובילי הכלכלה. יש בכך חשיבות רבה למוכנות של הכלכלה ושל האמון הציבור האמריקאי, בכלכלתו וביכולתה להשתקם.

ומה יהיה עם הדולר?

הצעד הוביל לתרעומת רבה בקרב בנקאים מרכזיים בעולם. תרעומת זו נולדה לא מכבר עקב הדרך הדרך בה ארה"ב מטפלת במשבר: הרחבה מוניטרית חסרת תקדים והחלשה של הדולר. לעומתה, אירופה בוחרת בדרך של הידוק חגורות.

ביכולתה של ההרחבה האחרונה להוסיף שמן לגלגלי העגלה התקועה בבוץ. אילו היה זה צעד שתכליתו לאתחל מהלך נוסף, הרי שלא היה מקום לאופטימיות. הנגיד ברננקי מאמין כי ביכולותה של ההרחבה האחרונה להאיץ את הכלכלה, תוך שהוא אינו מסתכן באינפלציה גבוהה.

האצה זו בשלב הנוכחי יכולה להוביל להתאוששות משמעותית של הדולר במהלך 2011, כאשר הכלכלה תחזור ותשפיע יותר על שוקי המט"ח. התאוששותו של הדולר לא תהיה האירוע אלא אחד הביטויים לו. האירוע האמיתי יהיה אותו מצב שבו כלכלתה של ארה"ב כולה תיכנס לתוואי של התאוששות ואף הובלה של הכלכלה העולמית, עקב הטיפול במשבר. לפי תגובתו של הדולר בסוף השבוע האחרון, גם השווקים סבורים כי הצעד של ברננקי יכול להביא לכך.

לעומת זאת, היורו המהווה משקל נגד עיקרי לדולר, עשוי להמשיך ולסבול מהיעדר מנועי צמיחה פנים אירופיים. כשאלו הם פני הדברים, הרי שדרכו של הדולר ב-2011 לא תופרע על ידי התנגדות גם מכיוון זה.

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

תגיות