אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מפקד האוכלוסין הגדול בעולם: איך סופרים 1.5 מיליארד סינים צילום: רחל בית אריה

מפקד האוכלוסין הגדול בעולם: איך סופרים 1.5 מיליארד סינים

6.5 מיליון סוקרים פוקדים 400 מיליון בתי אב בסין כדי לנסות ולבדוק כמה סינים יש בעצם. מאז שנערך המפקד האחרון נדדו לערים כ־200 מיליון מהגרי עבודה. עכשיו ינסו הרשויות לגלות כמה ילדים לא חוקיים הם הולידו

08.11.2010, 13:12 | רחל בית־אריה, בייג'ינג

לי־ג'יה בת השש עזבה לפני שבועיים את בייג'ינג ועברה לגור עם סבתה בכפר שי יאן שבמחוז חביי, כשבע שעות נסיעה מהעיר. היא נולדה בבייג'ינג וגדלה שם אך בכל זאת אינה מוכרת כתושבת העיר. הוריה, שניהם מהגרי עבודה, הבריחו אותה אל הכפר שבו גדלו כדי שלא תתגלה על ידי השלטונות העורכים כעת מפקד אוכלוסין. לי־ג'יה היא ילדה שלישית במשפחתה ולכן בלתי חוקית לפי מדיניות הילד האחד של סין. הסיפור שלה הוא רק אחד ממיליונים שמלווים את מפקד האוכלוסין הגדול בהיסטוריה.

ב־10 בנובמבר יסתיים בסין מבצע כמעט צבאי ברמת ההכנות אליו, שבו משתתפים 6.5 מיליון אשה ואיש. עדיין לא מדובר ביציאה למלחמה אלא בסך הכל במפקד אוכלוסין, אבל היות שבסין עסקינן, גם המבצע הזה נעשה בהיקף ובסדר גודל שהעולם טרם ראה כמותם. המטרה: לעדכן את מרשם התושבים של המדינה המאוכלסת בעולם, ולקבוע סוף סוף כמה סינים בעצם יש. לפי הפרסומים הרשמיים, הפוקדים יבקרו ב־400 מיליון בתי אב, והמבצע כולו יעלה למדינה כ־700 מיליון יואן (103 מיליון דולר).

זוהי משימה עצומה בהיקפה, והפעם הראשונה שבה סין מתנסה במפקד מסוג זה. המפקד האחרון נערך בשנת 2000, אך התייחס רק לרישומים הממשלתיים ומיפה את האוכלוסייה לפני מקום המגורים הרשמי במרשם התושבים - ולא לפי מקום המגורים בפועל. כתוצאה מכך, עשרות מיליוני מהגרי העבודה שעברו מהכפרים לערים לא נספרו כתושבי הערים, וחלקם לא נספרו כלל.

בעשור שחלף מאז התרחשה בסין מה שכמה מומחים לשוק העבודה מכנים "ההגירה הגדולה בהיסטוריה בימי שלום", זרם העוברים מהכפר לעיר בחיפוש אחר עבודה התעצם לכדי נחשול שמוערך ב־200 מיליון בני אדם. לחלקם נולדים בזמן השהייה בעיר ילדים שאינם רשומים במקום המגורים האמיתי שלהם, או אינם רשומים כלל, כיוון שההולדה שלהם מהווה הפרה של מדיניות הגבלת הילודה ותגרור קנסות. המפקד הנוכחי יצליב את הנתונים שיאספו הסוקרים עם נתוני מרשם התושבים הקיימים בתקווה להגיע למספר מדויק ככל האפשר. אך אפילו עורכי המפקד עצמם מודים שגם בסיום הספירה עדיין תיתכן טעות דגימה של כ־1.8% למעלה או למטה - כך על פי פאנג נאילין, סגן מנהל המבצע. טווח טעות כזה בסין, פירושו טעות בספירה של כ־25 מיליון איש - פי שלושה מאוכלוסיית מדינת ישראל.

אם וילדיה בכפר בסין , צילום: רחל בית אריה אם וילדיה בכפר בסין | צילום: רחל בית אריה אם וילדיה בכפר בסין , צילום: רחל בית אריה

כיום, איש לא יודע באמת מה גודל האוכלוסייה בסין. המפקד שנערך לפני עשור העריך את מספר אזרחי הרפובליקה העממית ב־1.295 מיליארד, אבל כבר אז העריכו מומחים רבים שהמספר אינו מדויק, וכמה מהעוסקים בדמוגרפיה בסין מעריכים כיום כי מספר התושבים במדינה מתקרב למיליארד וחצי.

סין אימצה את הקפיטליזם, אבל עדיין שומרת על שרידים מעברה הקומוניסטי הנוקשה. אחד מהם הוא שיטת ה"חו־קואו", או רישום בתי האב. לפי שיטה זו, תושבי סין מחולקים לתושבים עירוניים ולתושבים כפריים, ואינם מורשים לעזוב את מקום מגוריהם ולהשתקע במקום אחר ללא אישור. בשנות החמישים והשישים נאכפה המדיניות בנוקשות, ומסיבה זו המפקדים שנערכו אז נחשבים למדויקים ביותר.

אף שרשמית שיטת ה"חו־קואו" עדיין קיימת, בפועל הצמיחה האדירה של סין התבססה יותר מכל על אותם תושבים כפריים המהגרים לערים בחיפוש אחר פרנסה וחיים טובים יותר - האוכלוסייה הצפה של סין. הם אלה המאיישים את עמדות הייצור במפעלים, מרכיבים מחשבים, טלפונים סלולריים, צעצועים, תופרות בגדים ונעליים, שמיוצאים אחר כך לכל העולם ובונים את מתחמי המגורים ובנייני המשרדים הצצים כפטריות בערים הגדולות של סין.

גם הנשיא השתתף

 

המהגרים חיים באזור אפור מבחינת החוק, מנועים מגישה לשירותי בריאות, חינוך ורווחה, ובאופן כללי משתדלים לחסוך כסף ולהימנע ממגע עם הרשויות. רבים ממהגרי העבודה עוברים דירה לעתים קרובות. ב"כפרי המהגרים", שכונות עוני סביב בייג'ינג שבהן העובדים שוכרים דירות זעירות או צריפים ישנים תמורת סכומים מגוחכים, אפילו בעלי הדירות אינם יודעים כמה דיירים מתגוררים בהן. הסוקרים אמורים להגיע גם אל השכונות האלה, אך ספק אם יתקבלו שם בברכה ואם יצליחו לקבל תשובות אמת.

שיטת ה"חו־קואו" זוכה לביקורת רבה, ובשנה האחרונה נשמעו קריאות רבות לביטולה, כשאפילו בכירי הממשל מודים כי מדובר במערכת מפלה שמנציחה את הפערים בין הערים לכפרים. הבעיה צפויה להחמיר עוד יותר, כיוון שב־15 השנים הבאות עוד 400 מיליון בני אדם לפחות צפויים לעבור לערים.

מכונת הפרופגנדה הסינית נכנסה לפעולה כבר לפני כמה חודשים כדי להסביר לאזרחים הספקנים למה הם צריכים לענות לשאלות אישיות. הרשויות מסבירות שנתונים מדויקים על מצב האוכלוסייה חיוניים לצרוך תכנון והקצאת משאבים, כמו הקמת כיתות לימוד או בתי חולים. בשבוע שעבר הטלוויזיה והעיתונים בסין אף שידרו ביקור של הסוקרים בג'ונגנאנחאי - המתחם במרכז בייג'ינג שבו מתגוררים הנשיא, ראש הממשלה ושאר המנהיגים הבכירים - ודיווחו על ההשתתפות במפקד של המנהיגים ובני משפחותיהם. אך הסינים מחוץ למתחם האקסקלוסיבי עדיין מביעים ספקנות. מנהלי המפקד הודיעו שכל הנתונים שייאספו יישמרו בסודיות מלאה ויושמדו מיד לאחר סיום עיבוד הנתונים, אבל ההצהרות האלה מתקבלות גם הן בחוסר אמון. המפקד מכיל שאלות בנושאי בריאות, ויש מי שחוששים, לדוגמה, כי מידע על נשאי HIV או צהבת יועבר למעסיקים ויפגע בסיכויי העסקתם.

עברו משכנועים לאיומים

 

בעיר הדרומית גואנגג'ואו, שם החל המפקד מוקדם יותר, סוקרים מדווחים על קושי גדול להשלים את המשימה. טאן ביחואה, עובדת המפקד, סיפרה ל"צ'יינה דיילי" כי כל סוקר אמור לבקר ביותר מ־120 דירות, וכי בכמה מקרים היא נאלצה לחזור לדירות יותר משמונה פעמים כיוון שלא הצליחה למצוא את הדיירים, כולם מהגרי עבודה. בימים האחרונים נראה כי אנשי הפרופגנדה עברו משכנועים בלשון רכה לאיומים, והתקשורת המגויסת בסין מבהירה כעת לתושבים כי אי־שיתוף פעולה הוא עבירה פלילית.

יאנג, סבתה של הילדה לי־ג'יה, שמארחת אותה בכפר בזמן המפקד, כלל לא יודעת אם הסוקרים יטרחו להגיע עד לביתה הנידח. "אם הם יבואו, נגיד להם שהיא הבת של השכנים או שלא נהיה בבית", היא פותרת בפשטות את הבעיה. הפרה של מדיניות הגבלת הילודה עלולה לגרור קנס גבוה, הרבה מעבר להישג ידה של משפחת איכרים.

המפקד יכלול בפעם הראשונה גם תושבים זרים שמספרם תפח במאות אחוזים בעשור האחרון, עם הקמת מטות של חברות בינלאומיות וזרימה של אנשי עסקים לארץ ההזדמנויות החדשה.

תגיות