אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רונית קן: "הגברת התחרות במוסדות הפיננסיים לאו דווקא תפגע ביציבותם" צילום: אוראל כהן

רונית קן: "הגברת התחרות במוסדות הפיננסיים לאו דווקא תפגע ביציבותם"

הממונה על ההגבלים העסקיים עונה לרגולטורים שניסו להחריג עצמם מחוק קבוצות הריכוז החדש: "במקרים רבים תחרות גורמת ליציבות"

09.11.2010, 22:35 | נעמה סיקולר

"קיימים שווקים שבהם קיימת בעיה של תחרות. שווקים שבהם אנחנו מזהים פרקטיקות של השחקנים שפוגעות בתחרות, למשל פרקטיקות שמשמרות נתח שוק קיים, מונעות כניסה של שחקנים קטנים מחוללי תחרות לשוק ומקיימים ביניהם תיאום משתמע, אפילו לא מפורש של איתותים בין שחקנים". כך אמרה הערב (ג') הממונה על ההגבלים העסקיים רונית קן, במפגש מועדון המנכ"לים "ראשים חושבים". להב, הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל-אביב.

לדבריה, "הסתכלות מתמשכת על שורה של שווקים, גם כאלה שיש בהם רגולטור כמו שוק התקשורת, התשתיות והתחבורה וגם שווקים שאין בהם פיקוח רגולטורי, הבהירה לנו שאנחנו צריכים למצוא כלי שיאפשר לרשות ההגבלים לטפל בשווקים הללו.

הכלי עליו מדברת קן הוא חוק קבוצות ריכוז שעבר לאחרונה את אישור הממשלה ויגיע בקרוב לחקיקה בכנסת. החוק מקנה לממונה על ההגבלים העסקיים סמכות להכריז על קבוצות ריכוז ולתת להן הוראות שיגבירו את התחרות בעניינן. קבוצת ריכוז על פי החוק היא מספר חברות מועט השולט בלמעלה מ-50% מהשוק ואשר מתקיימים תנאים לתחרות מעטה ביניהן.

"אפשר לראות הגיון בכך שחברת החשמל תיוותר מונופול בתחום הובלת החשמל", צילום: בלומברג "אפשר לראות הגיון בכך שחברת החשמל תיוותר מונופול בתחום הובלת החשמל" | צילום: בלומברג "אפשר לראות הגיון בכך שחברת החשמל תיוותר מונופול בתחום הובלת החשמל", צילום: בלומברג

החוק עורר תחילה התנגדות רבה בקרב הרגולטורים המקבילים לקן דוגמת המפקח על הבנקים והמפקח על שוק ההון ולבסוף הוחלט כי בשני המקרים הללו - הכרזה הקשורה בבנקים או בגופים מוסדיים, תתייעץ הממונה עם הרגולטור הרלוונטי ולא תוכל לתת הוראות במקום שהן עשויות לפגוע ביציבות.

לדברי קן, "הכלי שגובש אומר שבמקום שיש שוק ממועט מתחרים והרשות יודעת לזהות אותם ואת חסמי הכניסה היא יכולה להכריז ואז לתת הוראות עשה ואל תעשה. הכוונה שלנו אינה להחליט במקום הרגולטור, למשל בשאלת של הלימות הון, אלא לתת רגולציה בתחומי התחרות ולטפל בחסמים בנושא הזה, למשל כאשר מתקיים סיכול ממוקד של מתחרים חדשים בשוק. הכוונה בשום מקרה איננה להיכנס בנעליו של הרגולטור, מה שאולי עורר את ההסתייגות מהחוק.

"הסכמנו להחיל הוראות שונות על המוסדות הפיננסיים מכיוון שבמקרה שלהם מתעוררים חששות שקשורים גם לכספי החוסכים ולא רק לכספי בעלי המניות. וצריך לזכור שהוראה שמייעלת תחרות לא בהכרח פוגעת ביציבות להיפך, לדעתי במקרים רבים תחרות גורמת ליציבות". לדבריה, "המשבר הכלכלי העצים את השאלה בסוגיות הקשורות בעיקר בתחרות של גופים בשוק ההון כמו בנקים וגופים מוסדיים.

חוק פורץ דרך

לדברי קן, חוק במתכונת הזו הוא פורץ דרך גם ביחס לעולם, הגם שבמקומות מסוימים דוגמת אנגליה קיימים מנגנונים דומים. "החוק אכן חדשני ואני מעריכה שיהיו כלכלות בעולם שילכו בעקבותינו. בין היתר אנחנו זקוקים לו מכיוון שהכלכלה הישראלית פועלת במודל של "כלכלת אי". בכל מדד השוואתי השוק הישראלי קטן, אם מבחינת מספר הצרכנים ואם מבחינת כמות התחרות הפוטנציאלית ממדינות שכנות. אנחנו גם שוק ייחודי בטעמים שלו, למשל בהקשר של כשרות, שפה ותרבות - כל הדברים האלה נותנים ייחודיות וסגירות למשק הישראלי.

"בנוסף, מכיוון שישראל הוקמה מאפס תוך זמן קצר, נוצרה מערכת שהרבה מאוד מרכיבים שלה הם גופים יחידים בבעלות ממשלתית כמו חברת חשמל ומקורות. בשנים וחצי העשורים האחרונים השתנתה המדיניות, בין היתר בגלל החשיפה לגלובליזציה והיה מפנה מאוד משמעותי בהתפתחות של מדינת ישראל ובמעבר מכלכלה שמנוהלת על ידי מונופולים ממשלתיים לחברות פרטיות. ראינו יותר ויותר תהליכים של הכנסת תחרות לצד הפרטה. הניסיון שנלמד לאורך השנים הוא שככל שתהליכי הפרטה מלווים בהכנסת תחרות והמדינה מרצונה מאפשרת הכנסת גורמים מחוללי תחרות עוד בשלבים הראשונים של ההפרטה, הרי שתהליכי הפרטה מביאים תועלות רבות יותר למשק".

אלא שלדברי קן, ייתכן ויהיו מקומות בהם יש הגיון בשוק שבו עדיין פועלת חברה מונופוליסטית אחת: "אפשר לראות למשל הגיון בכך שחברת החשמל תיוותר מונופול בתחום הובלת החשמל, כיוון שאנחנו לא רוצים הנחה כפולה של תשתיות מתח גבוה. יחד עם זאת, בתחומים אחרים שאינם קשורים לשדירת הפעילות של החברה, נרצה לראות תחרות. האם מתוך זה נגזר שתמיד טוב שיהיו מתחרים רבים ועשרה ספקי תקשורת שונים? ככל הנראה לא. השאלה היא עד כמה ואיפה כן יש הגיון תחרותי גם בהיבט הכלכלי וגם בהיבטים של אינטרס הציבור", סיכמה קן. 

תגיות