אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נסרדישי מגן על המלצות הגז: "כל בעל עסק היה נכנס לפרויקט" צילום: חיים צח

נסרדישי מגן על המלצות הגז: "כל בעל עסק היה נכנס לפרויקט"

מנהל רשות המסים: "אנחנו מציעים למשקיע רווח של שליש מהפרויקט"; חברת הקונגרס האמריקאי שלי ברקלי, שתמכה ביצחק תשובה בפרויקט פלאזה: "הסכמים יש לכבד"

14.11.2010, 06:56 | הדר קנה ורויטל חובל

"ועדת ששינסקי היא ועדה מקצועית. ההמלצות שלנו לגבי העלאת מסים שמו את ישראל במקום טוב באמצע בעולם מבחינת גביית מס על הפרויקטים - זאת לאחר שהיינו באחד המקומות הנמוכים", כך אמר ל"כלכליסט" יהודה נסרדישי, מנהל רשות המסים ואחד מחברי ועדת ששינסקי.

ביום רביעי האחרון הגישה הוועדה את מסקנות הביניים, ובהן הטלת מס פרוגרסיבי של 20%–60% על רווחי הנפט והגז, וביטול ניכוי האזילה שממנו נהנו שותפויות הגז. הוועדה החליטה כי המס על הרווחים ייגבה רק לאחר שההשקעה של חברות הגז תוחזר במלואה, בתוספת 50%, ולפני מס חברות.

המטרה הבאה? ששינסקי: "אפשר להחיל את מסקנות הוועדה גם על כיל" ראש הוועדה לבחינת המדיניות הפיסקאלית בנושא משאבי נפט וגז מבהיר: "עיני אינה צרה באנשים עשירים" רויטל חובל, 22 תגובותלכתבה המלאה

בניגוד לדעות מומחי מס רבים, שסברו כי תהיה זו טעות להשתמש במערכת המס כדי להגדיל את רווחי המדינה מגז, נסרדישי דווקא מסביר את ההיגיון העומד מאחורי הטלת מס מיוחד על תגליות הגז: "בדקנו מה עושים במקומות אחרים בעולם מבחינת מס וחיפשנו מודל הוגן יותר ונכון יותר. אנחנו אומרים למשקיע - תחפש פה נפט וגז, ואנחנו לא נגבה ממך היטל עד שלא תחזיר את כל ההשקעה שלך פלוס 50% תשואה. מה שאנחנו בעצם אומרים למשקיע הוא: 'קח את ההשקעה שלך, שני שלישים מהרווח ילכו למדינה, ועוד שליש לך'. כל בעל עסק היה נכנס לפרויקט כזה".

חברות הגז השמיעו ביקורת גם על ביטול ניכוי מס האזילה, וטענו כי הביטול יפגע במימון הפרויקטים. נסרדישי סבור כי הביטול הוא צודק: "הגז הוא אוצר של המדינה. יש מדינות הדורשות תשלום עבור המשאב הזה, ואילו בישראל לא משלמים עבור המשאב, אלא רק עבור הרישיון. אם פה לא משלמים עבור המשאב - אין צורך לאפשר לחברות הגז את הניכוי החריג והמפליג הזה. על פי המודל שבנינו, אני לא חושב שיש פגיעה בתשתית המימונית של הפרויקטים".

"פתוח לביקורת"

 

נסרדישי מסביר כי כעת, משהוגשו המלצות הביניים, הדו"ח פתוח לביקורת ציבורית: "הודענו אתמול שאנחנו פותחים את הטיוטה לכלל הציבור. אנחנו נשמע כל טענה שתעלה מחברות הגז או מהציבור. הוועדה פתוחה לשימוע, ואנחנו גם יכולים להשתכנע שצריך לעשות אחרת עד להגשת הדו"ח הסופי בדצמבר".

יצחק תשובה פונה לעם "ההמלצות עשו לי עוול" בעל השליטה בקבוצת דלק התראיין לערוץ 2 ואמר כי לא זומן לוועדת ששניסקי אך "אין לי ספק שכשנבהיר את הצד המקצועי, הוועדה תשנה את עמדתה" כתב כלכליסט, 64 תגובותלכתבה המלאה

"עבדנו שבעה חודשים עם לו"ז צפוף מאוד והשקענו הרבה אנרגיות", מסכם נסרדישי את עבודת הוועדה מאז שהודיע שר האוצר על מינויה באפריל 2010. "ניסינו לעשות את הדבר הטוב ביותר כאנשי מקצוע. שמענו מומחים רבים גם פנים אל פנים וגם בחוות דעת שהגישו, ואפילו שוחחנו עם אנשים בווידיאו קונפרנס. הדו"ח הסופי עבר פה אחד - כולל את אנשי משרד התשתיות והאנרגיה. אני רק אחד מאנשי הוועדה, אבל אני מבטיח שאני עוד פתוח לשימועים עד שיוגש הדו"ח הסופי שיועבר לממשלה ולכנסת".

"המסים מכבידים, כולם מפסידים"

"מדינת ישראל יכולה להגדיל את חלקה מההכנסות ממשאבי הטבע, אבל צריך לזכור שהסכמים יש לכבד. חשוב שממשלת ישראל תחשוב גם על צורכי האזרחים לטווח הארוך וגם על כך ששדות הגז יפותחו" - כך אמרה בסוף השבוע ל"כלכליסט" שלי ברקלי, חברת הקונגרס האמריקאי המייצגת את מחוז נבאדה בבית הנבחרים מטעם המפלגה הדמוקרטית. ברקלי התבטאה בסוף השבוע נגד המלצות ועדת ששינסקי והביעה את דאגתה מההשלכות של המלצות הוועדה על פיתוח שדות הגז שהתגלו.

"אני מאוד שמחה שבישראל התגלו מרבצי גז גדולים כדי לספק את צורכי האנרגיה של אזרחי ישראל למשך דורות", אמרה ברקלי, המבקרת בישראל בימים אלה בפעם ה־18. "אני מקווה שהמאגרים האלה יפותחו, וצריך לדאוג שחברות הגז גם ירוויחו מהם מספיק כדי להמשיך ולפתח אותם".

"צריך לדאוג לאיזון"

 

ברקלי נחשבת לאוהדת גדולה של ישראל ופעילה פוליטית בעדה. במהלך מבצע "עופרת יצוקה" שהתה ברקלי בישראל כדי להביע תמיכה בתושבי שדרות, וריכזה את הנושא בבית הנבחרים האמריקאי. לברקלי היכרות מוקדמת גם עם חברות הגז. במדינת נבאדה פועלת חברת נובל אנרג'י, השותפה הדומיננטית ביותר בשותפות קידוח תמר, ובה נמאצת גם העיר לאס וגאס, שבה מקים בעל השליטה בקבוצת דלק יצחק תשובה את פרויקט מלון פלאזה עם קבוצת אי.די.בי.

"אני חוששת ששדות הגז לא יפותחו בסופו של דבר כי לא יתקבל רווח. צריך לדאוג שהמסים יהיו נמוכים מספיק כדי להרוויח ולפתח את שדות הגז, וגבוהים דיים כדי שמדינת ישראל גם תקבל את חלקה. ממה שאני מבינה, כרגע המסים מכבידים מדי מכדי שהחברות ירוויחו. במצב הזה כולם מפסידים".

שלי ברקלי. חשש כי שדות הגז לא יפותחו, צילום: אי אף פי שלי ברקלי. חשש כי שדות הגז לא יפותחו | צילום: אי אף פי שלי ברקלי. חשש כי שדות הגז לא יפותחו, צילום: אי אף פי

ברקלי פנתה כבר לנציגים בממשל האמריקאי והביעה את דאגתה בפניהם. היא מתכוונת לעקוב אחר הנושא ולנסות להשפיע, אך אין בכוונתה לפגוש את שר האוצר יובל שטייניץ בעניין זה.

בשותפויות הגז מעריכים כי בשגרירות ארה"ב בישראל מתכוונים לפעול מאחורי הקלעים עד לפרסום דו"ח ששינסקי הסופי, ולנסות להשפיע על ראש הממשלה בנימין נתניהו כדי שזה יתערב. "אני לא יכולה להגיד להם מה לעשות, אבל זה צריך להיות הגיוני ומציאותי. אני מאוד מעורבת בענייני ישראל ואני דואגת. בעיניי, צריך לדאוג שיהיה איזון בין האפשרות להקים פרויקט רווחי למשקיעים לבין חלקה של המדינה", הוסיפה.

"לוועדה אין סמכות"

 

למרות דבריה של ברקלי, מנכ"ל נובל אנרג'י צארלס דיווידסון אינו חושש שדו"ח הביניים של ועדת ששינסקי הוא סוף לסיפור. דיווידסון התייחס ביום שישי להמלצות ועדת ששינסקי במצגת שהעביר למשקיעים בכנס האנרגיה הגלובלי של הבנק אוף אמריקה, והדגיש כי לוועדת ששינסקי אין סמכות וכי מדובר בהמלצות בלבד. "מכאן מדובר בתהליך פוליטי שיימשך זמן. ייתכן שזה יעכב את הפיתוח".

למרות אי־הוודאות לגבי שיעורי המס והתמלוגים, נובל תישאר בתמונה, אמר דיווידסון. "בדבר אחד אני בטוח", אמר, "המשאבים בישראל יפותחו בסופו של דבר. זה אולי ייקח יותר זמן ועוד הוצאות מצדנו, אבל אני חושב שבסופו של דבר - ישראל תתעשת".

דיווידסון התייחס לתמריצים שהעניקה הממשלה כדי להביא חברות כמו נובל אנרג'י לפתח שדות גז ולערוך קידוחי ניסיון. "לכן הגענו לפעילות בישראל", אמר. "אני בטוח שהממשלה תבין שלקחנו הרבה סיכונים. נזכיר להם את ההסכמים שנחתמו ומה הביא אותנו לישראל מלכתחילה".

דיווידסון ציין כי מאגר מרי B שבים תטיס צפוי להתרוקן בארבע השנים הקרובות, וכי תפוקת קידוח תמר תוקדש רובה ככולה לצריכה של השוק הישראלי. מאגר לווייתן, לדבריו, יהפוך את ישראל ליצואנית גז טבעי.

לדברי דיווידסון, נובל אנרג'י לומדת בימים אלה את אופן היצוא לשווקים באירופה ואסיה - או באמצעות הנזלת הגז הטבעי או באמצעות הנחת צינור. תוצאות הקידוח הניסיוני בלווייתן שהחל בחודש שעבר עתידות להתפרסם בסוף החודש. 

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
אמנם מדובר במשאב של המדינה אבל המסקנות מרחיקות לכת לא הוגנות ופוגעות במדינה בטווח הארוך כי
משקיע שירוויח רק שליש מן המיזם וצריך לקדוח ולקחת לבד סיכונים בלי שהמדינה חולקת אתו אותם, יחשוב עשר פעמים ולבטח משקיע בינ"ל יקבל הצעות ממדינות מתחרות באיזור ובכלל - הוועדה חשבה קצר ופטרוני - על גבול הקומוניסטי - אפילו הקומוניזם הסיני (והויאטנמי) למשל נפתחו לתחרות כלכלית חופשית - המתכון היחיד - אבל הכי לא הוגן, לא דמוקרטי ולא מסתדר בכלל זה שלא אפשרו כל שימוע, ולו ראשוני של החברות המשקיעים והבנקים המלווים והמומחים שלהם - זה א'-ב' לוועדה ולחקיקה - פשוט מביש ממש. גם ההחלטה לשנות תנאי היתרים קיימים שכבר פועלים מבישה. לגבי קידוחים עתידיים - ברור שהמדינה צריכה לשנות את השיטה, באופן מתון והגון ונבון - שכן תנאי הבסיס השתנו ומסתבר שיש פה פוטנציאל ממשי כשאכן, המשאב הוא של המדינה ולכן יש מקום לגביית יתר לעומת עסק רגיל.
14.11.10
19.
עובדים על הציבור. אנחנו אלה שמחזיקים ברוב הזכויות על המאגרים - דרך הבורסה
קרנות פנסיה, השתלמות וקופות גמל. זה לא כסף לציבור אלא כסף לממשלה שגם כך יש לה מספיק וסובלת מתת ביצוע. המס על הבורסה שהטילו בזמנו בזכות שישינסקי פתר איזה שהיא בעיה? לא! רק העביר יותר כסף למקורבים ומושחתים. עדיף שהציבור יקבל את הכסף ישר לכיס, אחרת הוא ילך לאיבוד.
טל  |  14.11.10
לכל התגובות