אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה תותיר לבג"ץ ההכרעה בהטבות המס

המדינה תותיר לבג"ץ ההכרעה בהטבות המס

לפני חודשיים חייב בג"ץ את המדינה לשרטט מפת הטבות מס חדשה ושוויונית יותר עד לדיון בדצמבר, אולם ל"כלכליסט" נודע כי במשרדי הממשלה הגיעו למסקנה שלמפות שיציעו לא תהיה "עבירות פוליטית"

14.11.2010, 09:58 | תומר אביטל

המדינה מגלגלת את האחריות על הסדרת מפת הטבות המס לבג"ץ: לפני כחודשיים חייבה פסיקת בג"ץ את המדינה לשרטט מפה חדשה ושוויונית יותר עד לדיון הבא, שייערך בדצמבר. אולם, ל"כלכליסט" נודע כי במשרד המשפטים מעריכים שבחודש הקרוב לא תתקבל הכרעה בנוגע למפת ההטבות, ולפיכך בג"ץ צפוי בדצמבר לפסול את המפה הנוכחית, ואולי אף לקבוע את הקריטריונים החדשים בעצמו.

 , צילום": חיים צח צילום": חיים צח  , צילום": חיים צח

יצוין כי גורמים מקצועיים במשרדי האוצר, המשפטים וברשות המסים כבר סיימו להתקין מפות חדשות העומדות בקריטריונים שהעמיד בג"ץ. אולם, בימים האחרונים התעוררו חילוקי דעות כלכליים ומשפטיים בין המשרדים הממשלתיים. גורם מקצועי במשרד המשפטים הוסיף כי "ברור לנו שלכלל המפות לא תהיה 'עבירות' פוליטית".

בג"ץ התערב בסוגיה בעקבות שורת עתירות, שהראשונה שבהן הוגשה ב־2002. העתירות הוגשו על ידי האגודה לזכויות האזרח ורשויות מקומיות דוגמת כסייפה, רהט וערד, בטענה כי תיקון פקודת מס הכנסה, המעניק הנחות במס הכנסה לתושבי יישובים מסוימים, מנוגד לחוק.

לפי הטיעון, במסגרת הליכי החקיקה התווספו לחוק באופן שרירותי רשויות שונות. השינויים בוצעו תוך כדי אפליה, למשל של יישובים ערביים ובדואיים. השופטים קבעו בעתירה כי היישובים נבחרו “ללא הבחנה עניינית". השופטים הדגישו כי השרים והח"כים חופשיים לפעול לפי שיקולים פוליטיים וקואליציוניים, “אולם חופש פעולה זה אינו מוחלט", ועליהם להביא בחשבון את הזכות לשוויון. נקבע כי על המדינה לגבש קריטריונים אחידים ושקופים שיסדירו את חלוקת ההטבות בהתאם להיגיון שעליו תחליט המדינה, לדוגמה מרחק מהגבול או רמה סוציו־אקונומית.

ועדות ממשלתיות מנסות להסדיר את הנושא מ־1997. בפסיקתם האחרונה מספטמבר מאסו שופטי העליון בנימוק הממשלה כי הנושא "סבוך", וסירבו לתת ארכה נוספת. כך או כך, ההטבות עתידות להיות נמוכות בהרבה מאלה הניתנות כיום, זאת מפני שהעלות הכוללת של ההטבות תישאר זהה — 700 מיליון שקל בשנה. אך ההטבות, המחולקות כיום ל־167 יישובים, יפוצלו ככל הנראה בין יישובים רבים נוספים.

יועצו הפוליטי של רה"מ, שלום שלמה, אמר כי "העניין נמצא בטיפולו של מנכ"ל משרד רה"מ אייל גבאי". הדוברת של גבאי לא הגיבה לפניית "כלכליסט". ממשרד המשפטים נמסר כי "התשובה תימסר לבית המשפט במועד שהוחלט עליו". ברשות המסים ציינו כי יש לפנות למשרד האוצר לתגובה. מהאוצר לא נמסרה תגובה.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
הנחות במס הכנסה ליישובים
המדינה אינה מעודדת לגור ביישובים שמעבר לקו הירוק ולראיה , ראש הממשלה בשנת 2003 , בתפקידו אז שר האוצר , ביטל במחי יד הנחות במס הכנסה שניתנו לעשרות ואולי למאות יישובים , הנחות שניתנו ע"י ממשלות קודמות שנים רבות קודם לכן חלק ניתנו ע"פ פסיקת בג"צ וחלק ניתנו ע"י מי שמכונים אנשי שמאל , מר פרס והמנוח מר רבין ז"ל , ואילו ראש ממשלה שמכונה ממשלת ימין ביטל ולא השיב הנחות במס לאזרחי מדינת ישראל שבגופם מקיימים את ישובי ארץ ישראל , אנשים שמשלמים מס הכנסה בסכומים לא מבוטלים שנוסעים יומיום עשרות ומאות ילומטרים למקום עבודתם , להם ביטלו את ההנחות במס , אם כעת הממשלה עלולה לבצע הקפאה מחודשת של הבניה,עליה לסייע בידי התושבים באמצעות החזרת ההנחה במס ורק שתדעו היה מדובר באלפי ש"ח בודדים לכל עובד שמשלם מס הכנסה
רונן גיאת עורך דין - יועץ מס , רמת גן  |  14.11.10