אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - מנכ"ל בורסת ורשה: "הישראלים רואים בנו גשר לאירופה" צילום: בלומברג

ראיון "כלכליסט" - מנכ"ל בורסת ורשה: "הישראלים רואים בנו גשר לאירופה"

בראיון ל"כלכליסט" מזמין מנכ"ל בורסת ורשה, לודוויג סובולבסקי, את החברות הישראליות להירשם אצלו למסחר. "הן כבר לא צריכות את לונדון או ניו יורק כדי להגיע למשקיעים זרים. הנגישות קיימת גם אצלנו". הרישום יאפשר להן ליהנות מכספי ההשקעה של קרנות הפנסיה הפולניות

16.11.2010, 23:19 | ענת ציפקין, ורשה

ביקור בשדרת Jana Pawla II שבוורשה מזכיר למתבונן את לונדון או ברלין. בחוץ כ־12 מעלות בשעה אחת בצהריים, ובמסעדות ובבתי הקפה אנשי עסקים חנוטים בחליפות ועניבות. אפשר גם להבחין בנציגי התקשורת הזרה, בעיקר של סוכנות הידיעות רויטרס הממוקמת בבניין רחב מידות בסמוך לשדרה.

אך נסיעה במונית כמה קילומטרים משם מחזירה את המתבונן כמה עשרות שנים אחורה: שורות של בנייני מגורים מרובעים מתקופת השלטון הקומוניסטי בפולין מסגירות את עברה הנדל"ני הצעיר של ורשה.

מה חושבים המשקיעים "כולם רוצים לעלות על הרכבת ומפחדים לפספס אותה" אנדריי קניגווקה, ראש תחום המחקר של הבנק ההולנדי ING בפולין, טוען כי קרנות הפנסיה המקומיות יכולות להשקיע עד 5% מהכסף שלהן במניות זרות ענת ציפקיןלכתבה המלאה

גם שוק ההון הפולני צעיר מאוד. ההיסטוריה שלו מתחילה ב־1989, בתום השלטון הקומוניסטי בפולין ועם ניצחון תנועת "סולידריות" של לך ולנסה בבחירות ב־1990, עת החלה פולין לעבור בהדרגה מכלכלה סוציאליסטית מוכוונת לכלכלת שוק משוכללת.

מאגר של נזילות

הרשימה הראשית בבורסת ורשה נוסדה רק ב־1991 והבורסה היא השלישית בגודלה מבין המדינות המתעוררות באירופה, אחרי רוסיה וטורקיה. שווי השוק המצרפי של החברות הנסחרות ברשימה הראשית עומד על 198 מיליארד דולר.

387 חברות נסחרות ברשימה הראשית של הבורסה, שצמחה בקצב המהיר ביותר באזור. בעשור האחרון כמעט הכפילה הרשימה את מספר החברות הנסחרות בה ושילשה את היקף המסחר היומי בה.

מנתונים שפרסמה הבורסה לאחרונה עולה כי במחצית הראשונה של 2010 היא היתה הבורסה השנייה באיחוד האירופי מבחינת היקף ההנפקות הראשוניות לציבור (11), אחרי בורסת לונדון (28) ולפני בורסת שטוקהולם (9). בששת החודשים הראשונים של השנה גייסו בה חברות סכום מצטבר של 3.18 מיליארד יורו בהנפקות ראשוניות לציבור.

"האסטרטגיה שלנו היא לבנות שוק שיכסה את כל האזור ויאפשר למשקיעים נגישות למאגר אחד גדול של נזילות", אומר מנכ"ל בורסת ורשה לודוויג סובולבסקי בראיון ל"כלכליסט". "אנחנו לא מעוניינים לצמוח באמצעות מיזוגים ורכישות של פלטפורמות מסחר אחרות, אלא מתמקדים בגידול באמצעות צמיחה אורגנית שתגיע באמצעות עלייה בנפח הפעילות שלנו". לדברי סובולבסקי, הבורסה מעוניינת לקלוט חברות נוספות להנפקה.

הראיון עם סובולבסקי מתקיים במשרדי הבורסה, הממוקמים במבנה אבן מרשים ורחב מידות ומתפרסים על שמונה קומות. סובולבסקי מתראיין ימים ספורים לאחר שסיים רואד שואו של כמעט שלושה שבועות באירופה, ארצות הברית, המזרח התיכון, אוסטרליה וסינגפור. 9 בנובמבר היה יום המסחר הראשון של מניות חברת בורסת ורשה, ובסיומו זינקו המניות ב־26% לרמה של 54 זלוטי.

"זה רגע משמעותי ביותר עבורנו. בחרנו את התזמון הנכון במדויק. זה לא מפתיע אותנו שהביקוש בשוק למניות שלנו היה גבוה מהציפיות", אומר סובולבסקי.

 

השוק מתעורר

בחודש שעבר הכריזה ממשלת פולין כי היא מוכרת 64% ממניותיה בבורסה, כחלק מתוכנית כללית של הממשלה לגייס כ־9 מיליארד דולר למימון הגירעון הממשלתי והחזרת הלוואות. בסך הכל גייסה הבורסה 1.2 מיליארד זלוטי, שהם כ־420 מיליון דולר.

מתחילת השנה מכרה ממשלת פולין בהצלחה אחוז ניכר מאחזקותיה בחברות הביטוח, האנרגיה, הפלדה והתקשורת הגדולות במדינה, ובכך גייסה כבר כמחצית מהסכום המקורי שביקשה לגייס.

שתי ההנפקות הגדולות ביותר שריכזה בורסת ורשה השנה הן של חברת הביטוח הפולנית PZU SA, שמאז הנפקתה באפריל זינקו מניותיה ב־23%, ושל חברת התשתיות Tauron Polska Energia SA, שמניותיה טיפסו ב־19% מאז הונפקה ביוני האחרון.

הראיון הקודם שהעניק סובולבסקי ל"כלכליסט" התקיים במרץ 2008, חצי שנה לפני המשבר העולמי, כשכיהן כשנתיים בלבד בתפקידו הנוכחי. סובולבסקי הסביר אז שחברות הרוצות להנפיק בבורסת ורשה יכולות להגיש תשקיף להנפקה בכל רשות ניירות ערך השייכת לאיחוד האירופי, שאליו הצטרפה פולין בשנת 2004.

"יש כיום עניין גובר מצד חברות ישראליות בהנפקה ראשונית בבורסת ורשה", אומר סובולבסקי. "הן מסתכלות עלינו כעל גשר לאירופה, ואפשר לומר שמדובר בהתעוררות של השוק. לא מעט חברות ישראליות מגיעות אלינו להתעניין בהנפקה, כולל חברות מתחום הטכנולוגיה, מתוך הבנה שנאסד"ק הוא אולי לא המקום שהכי מתאים להן, מסיבות כאלה או אחרות".

בבורסת פולין נסחרות היום חמש חברות ישראליות: רונסון מקבוצת א. דורי הנסחרת בבורסה מנובמבר 2007 בשווי שוק העומד על כ־446 מיליון זלוטי (כ־155 מיליון דולר), פלאזה סנטרס של אלביט הדמיה הנסחרת בשווי שוק של 1.43 מיליארד זלוטי מאוקטובר 2007, אטלס נכסים הנסחרת מפברואר 2008, וחברת הנדל"ן רוביג, המוחזקת (49%) על ידי קרן הנדל"ן LBREP הרשומה בלוקסמבורג וקבוצת נאנט (49%) הישראלית, שהונפקה בבורסת ורשה ב־3 בנובמבר.

החברה הישראלית בעלת שווי השוק הגדול ביותר הנסחרת בוורשה היא GTC פולין, המוחזקת על ידי קרדן אן.וי, שנרשמה למסחר בוורשה בקיץ 2004 ושווייה בבורסה מסתכם כיום ב־5.4 מיליארד זלוטי (1.8 מיליארד דולר).

על פי הערכות, מתכננת גם חברת אפי אירופה לגייס בבורסת ורשה 100 מיליון יורו בהנפקה ראשונית לציבור.

 

מה יש לכם להציע לחברות ישראליות?

"רישום למסחר בבורסת ורשה מאפשר לחברות ישראליות נגישות בינלאומית להון שמגיע לא רק מפולין, אלא גם ממרכזים פיננסיים אחרים באירופה. החברות הישראליות כבר לא צריכות לרשום את עצמן למסחר רק בבורסות לונדון או ניו יורק כדי להגיע למשקיעים הזרים. הנגישות אליהם קיימת גם אצלנו".

"המוסדיים סומכים עלינו"

סובולבסקי אינו סבור שהמשקיע הפולני מעדיף להשקיע רק בחברות מקומיות. "המשקיע המוסדי הפולני סומך על שיקול הדעת שלנו, ויזרים כספים גם לחברות בורסאיות זרות הנסחרות בבורסת ורשה", הוא מסביר.

"המוסדיים יודעים שאם חברה זרה עברה את המסננת שלנו ואפשרנו לה להירשם אצלנו למסחר, היא בטוחה לחלוטין להשקעה, גם אם הסיכון הריבוני של המדינה שממנה היא מגיעה הוא גבוה, כדוגמת אוקראינה".

"כדי לנצל את העובדה שקרנות הפנסיה הפולניות יכולות להשקיע עד 40% מכספיהן במניות, חברות זרות רבות רושמות את עצמן כחברות מקומיות.

"אותו הדין חל על חברות הרשומות רישום כפול. זוהי הטבה גדולה מאוד. באמצע נובמבר צפויה להנפיק אצלנו חברת Agroton, הפועלת בתחום החקלאות ונחשבת לרביעית בגודלה באוקראינה. כיום היא רשומה למסחר בבורסת פרנקפורט, והם החליטו להירשם למסחר אצלנו בגלל הסחירות הנמוכה במניה שלהם שם", אומר סובולבסקי.

עיון במבנה האחזקות של החברות הבורסאיות בפולין, נכון למחצית הראשונה של 2010, מראה ש־47% מהן מוחזקות על ידי משקיעים זרים, 33% על ידי מוסדיים מקומיים ו־20% על ידי משקיעים פרטיים מקומיים.

לודוויג סובולבסקי, צילום: בלומברג לודוויג סובולבסקי | צילום: בלומברג לודוויג סובולבסקי, צילום: בלומברג
ביקוש גבוה למקומיות

לדברי סובולבסקי, "הביקוש של גופים מוסדיים פולניים ומשקיעים מקומיים למניות של חברות מקומיות, במיוחד כאלה שיש להן פעילות ענפה בפולין, גדול מאוד". סובולבסקי מזכיר את מניית GTC פולין: "הפעילות שלה מוכרת וידועה מאוד כאן. יש לה שם של חברה גדולה מאוד, והיא נחשבת כסיפור הצלחה ישראלי בבורסת ורשה". מאז הנפקתה במאי 2004 זינקה מניית GTC פולין ב־148% והיא נסחרת כיום לפי שווי של כ־5.4 מיליארד זלוטי (1.9 מיליארד דולר).

מבחינת ביצועים, טיפס המדד העיקרי בבורסת פולין, WIG-20, ב־15% מתחילת השנה. לשם השוואה, המדד המוביל בבורסה האוסטרית זינק ב־9.5% בלבד, ומדד BUX של הבורסה ההונגרית עלה באותה תקופה ב־9.8%. מדד הפוטסי הלונדוני רשם עלייה של 8.5% מראשית 2010.

ברשימה הראשית של בורסת ורשה נסחרות, נכון לאוקטובר השנה, 387 חברות, מהן 23 זרות.

מה צריך לשפר אצלכם?

"יש לא מעט חברות מקומיות בגודל בינוני ומעלה, שבהן ישנם משקיעים המחזיקים נתחים גדולים מהחברה ומסרבים למכור. זה גורם לבעיה בסחירות של המניה. מצב זה אופייני למדינות הנמצאות בשלב התפתחותי זהה לזה של פולין. בעיה נוספת היא נושא המחקר: יש קושי לייצר מחקר ואנליזה על חברות קטנות, אך אנחנו משתדלים לספק למשקיעים כמה שיותר כלים לבחינת החברות שנסחרות אצלנו".

פתיחת המסחר באג"ח

מה השתנה בבורסה מאז הביקור שלך בישראל לפני שנתיים וחצי?

"קרו הרבה דברים מאז. ראשית, הפרטנו את עצמנו, וזה כבר שינוי אדיר. שנית, נכנסנו לשותפות אסטרטגית עם NYSE יורונקסט שהיא טכנית במהותה, בכל הקשור למסחר בניירות ערך בבורסה, והשינוי השלישי הוא פתיחת זירת המסחר באיגרות חוב, שתעודד את המשקיעים בפולין להשתמש במכשירי חוב. מה שלא השתנה זה אני. אני עדיין מגיע לעבודה כל יום מלא אנרגיות, אפילו יותר מבעבר".

"המשקיעים המוסדיים הגדולים ביותר בשוקי ההון בפולין הם כיום קרנות הפנסיה הפולניות", מסביר ל"כלכליסט" אחד המשקיעים המוסדיים הזרים הפועלים בפולין. "הם מביאים הרבה כסף לשווקים מאז הרפורמה בשנת 1999 (רפורמה שהרחיבה את מערכת הפנסיה הפולנית הראשונית, שהוחזקה על ידי המוסד לביטוח לאומי הפולני, גם למגזר הפרטי, תוך מתן עידוד מסיבי לחיסכון פנסיוני לטווח ארוך - ע"צ)".

כיום, לדבריו, בניגוד לעבר, הפולנים יכולים לבחור באיזו קרן פנסיה לשים את הכסף שלהם. "יש יותר מעשר קרנות גדולות שונות המובילות בשוק, והן המשקיעות הרציניות ביותר. חלקן מקומיות, וחלקן מנוהלות על ידי שחקנים בינלאומיים כדוגמת Aviva או ING".

נכון לתחילת חודש ספטמבר, ניהלו קרנות הפנסיה הפולניות נכסים בהיקף כולל של 201.1 מיליארד זלוטי (72.3 מיליארד דולר). קרנות הנאמנות הפולניות מנהלות כמחצית מסכום זה - 102.5 מיליארד זלוטי (36.8 מיליארד דולר).

תגיות