אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"כולם רוצים לעלות על הרכבת ומפחדים לפספס אותה" צילום: בלומברג

"כולם רוצים לעלות על הרכבת ומפחדים לפספס אותה"

אנדריי קניגווקה, ראש תחום המחקר של הבנק ההולנדי ING בפולין, טוען כי קרנות הפנסיה המקומיות יכולות להשקיע עד 5% מהכסף שלהן במניות זרות

16.11.2010, 23:20 | ענת ציפקין

על פי נתונים שפרסמה מחלקת המחקר של הבנק ההולנדי ING, בתחילת חודש ספטמבר 32.9% מאחזקותיהן של קרנות הפנסיה הפולניות היו במניות, שיעור הדומה לאחזקות של קרנות הנאמנות הפולניות (33.6%). בתשעת החודשים הראשונים של 2010 רכשו קרנות הפנסיה הפולניות מניות בהיקף מצטבר של 3.3 מיליארד דולר, היקף הדומה לסך רכישותיהן במהלך 2009 כולה.

לדברי אנדריי קניגווקה, ראש תחום המחקר ב־ING בפולין, קרנות הפנסיה המקומיות יכולות להשקיע עד 5% מהכסף שלהן במניות זרות.

"כוונתו של הרגולטור היתה ש־95% מהכסף הנותר יישארו בפולין, וכיום 33% מהכסף המוסדי בפולין אכן מושקעים במניות מקומיות". קניגווקה מסביר שמגבלה זו קיימת רק בקרב קרנות הפנסיה ולא בקרב קרנות הנאמנות הפולניות. "כל קרן נאמנות רשאית להשקיע את כספה בהתאם למדיניות ההשקעה שלה".

לדבריו, זו אחת הסיבות לכך שהמניות בפולין נסחרות במכפילי רווח הגבוהים ב־25% מהממוצע בשאר מדינות האזור. "מכפילי הרווח בפולין עומדים על כ־14.5, בהשוואה למכפיל רווח של 11 ביתר מדינות האזור. הקרנות מזרימות כספים רבים לשוק ההון הפולני".

"נתוני המאקרו־כלכלה הבסיסיים של פולין משחקים גם הם לטובתה ומושכים משקיעים זרים להשקעות הון במדינה", מוסיף קניגווקה. "המשקיעים מרגישים בטוחים להשקיע כאן. היקף הכסף המקומי המושקע בבורסה הולך וגדל, ובהתאם גדלים גם נפחי המסחר בבורסה הפולנית, מה שמגדיל את הסחירות של המניות".

לדברי קניגווקה, "לאור המסקנות מהמשבר העולמי יותר ויותר קרנות זרות המבקשות להשקיע רק בשווקים המתעוררים מגיעות לכאן. הן רוצות להשקיע במדינות EMEA - אירופה, המזרח התיכון ואפריקה - ופולין אטרקטיבית בעיניהן".

מנהלי הכספים מקבלים מנדט מלקוחותיהם להעביר כספים לשווקים המתעוררים, בגלל המצב העגום שבו נמצאות הכלכלות המפותחות, מסביר קניגווקה. "המצב כיום הוא שכולם רוצים לעלות על הרכבת ומפחדים לפספס אותה".

בפולין פועלים עשרות גופי השקעה זרים, והשוק עצמו מבוזר מאוד. נתח השוק הגדול ביותר (17%) מבחינת היקף נכסים הוא של קרן ההשקעות האירית פיוניר, המנהלת, נכון לסוף יוני 2010, נכסים בהיקף של 185 מיליארד יורו ב־29 מדינות בעולם. 60% מהמשקיעים הזרים בבורסת ורשה הם בריטים, 13% צרפתים, 8% צ'כים, 6% אוסטרים והשאר (13%) - אחרים.

מדוע רואים בבורסת ורשה בעיקר משקיעים זרים אירופים ולא אמריקאים?

"יש בעיה טכנית שבגללה קרנות אמריקאיות כמעט ולא יכולות להשקיע בחברות בורסאיות בפולין. הסיבה היא שקרנות אמריקאיות יכולות להשקיע רק אם נפח המסחר היומי במניה עולה על 10 מיליון דולר ביום, וזה לא תמיד קורה. לקרנות אירופיות אין את המגבלה הזו, ולכן רוב המשקיעים הזרים אינם אמריקאים".

חברת ING פועלת בפולין בתחום החיתום, ואף היתה מעורבת בהנפקת חברות ישראליות בבורסת ורשה, כדוגמת GTC פולין ורונסון. בתשובה לשאלה באילו מניות של חברות פולניות כדאי להשקיע, ממליץ קניגווקה על חברות בינוניות או גדולות הנסחרות בבורסת ורשה בעלות חשיפה לשוק הפולני. "אנחנו מעדיפים כיום את סקטור הבנקים, חברות כרייה ותשתיות ויצרניות מזון ומשקאות".

איך תאפיין את המשקיע המוסדי הפולני?

קניגווקה: "המשקיע המוסדי הפולני אוהב לקחת סיכון מזערי וחושב לטווח הארוך. הוא לא אוהב להיות פעיל במסחר ברמה היומיומית, וזה נכון במיוחד לקרנות הפנסיה. הן פותחות פוזיציה ונשארות בה לאורך זמן.

"בכל מקרה צריך לזכור שכל המערכת כאן החלה לפעול לפני רק 12 שנה, כך שבכל מקרה מדובר בקפיצת דרך מהירה מאוד".

תגיות