אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא חייבים לערוך משפט: 40% מכתבי האישום מסתיימים בהסדר טיעון צילום: shutterstock

לא חייבים לערוך משפט: 40% מכתבי האישום מסתיימים בהסדר טיעון

בפעם הראשונה חושפת המדינה את השיעור העצום של הסדרי הטיעון במשפטים פליליים. אם מביאים בחשבון שהמספרים האמיתיים גבוהים אף יותר, מתחייב דיון אמיתי במידת הצדק שנעשה בבתי המשפט

17.11.2010, 10:33 | מארק שון

שיעור הסדרי הטיעון שעליהם חתמה הפרקליטות בשלוש השנים האחרונות עמד על כ־41% - נתון זה ונתונים מפתיעים נוספים עולים מתשובת המדינה לעתירה שהגישה התנועה לחופש המידע לבית המשפט המחוזי בירושלים, באמצעות עו"ד אילן יונש ויוסף זוהר. בין היתר עולה כי בפריפריה היקף הסדרי טיעון רחב הרבה יותר מבאזור המרכז.

כך למשל, עולה מתשובת המדינה כי בין השנים 2007 ל־2010 עמד שיעור הסדרי הטיעון שנחתמו בדרום על 64% מהתיקים, לעומת 56% מהתיקים במחוז חיפה, ו־52% מהתיקים במחוז הצפון. לשם השוואה, במחוז מרכז עמד שיעור הסדרי הטיעון שנחתמו על 43% ואילו במחוז תל אביב על 38% מהתיקים בלבד.

אף שהמדינה היא שחשפה את הנתונים - בפרקליטות עצמה לא מאמינים למספרים. ההערכות הרווחות בקרב מומחים הן כי בין 75% ל־80% מהתיקים הפליליים שנפתחים נסגרים בהסדרי טיעון.

"הדו"ח העלה נתונים אשר על פניהם הם מעוותים ואין בהם כדי לתת תמונה המשקפת את המציאות על היקף השימוש בהסדרי טיעון", כותבת עו"ד אפרת קרונברגר, סגנית בכירה לפרקליטת מחוז ירושלים, בתשובת המדינה לעתירה. "רבים מהעוסקים בתיקים פליליים יסכימו כי נתון זה אינו משקף את אופן ההתנהלות הרגיל בבתי המשפט".

"אין קשר בין המספרים למציאות", אומר גם ד"ר אורן גזל־אייל מאוניברסיטת חיפה, המתמחה בחקר המשפט הפלילי. "המחקרים שלי מלפני חמש שנים הראו שבחיפה, מחוז המרכז ות"א 77% מכלל תיקי המחוזי הסתיימו בהסדרי טיעון".

"לא כל תיק מדווח"

 

פרופ' רון שפירא, נשיא המרכז האקדמי פרס המתמחה בפלילים, סבור שאם נכלול גם את הסדרי הטיעון שעליהם חותמת התביעה המשטרתית, המספרים יאמירו משמעותית. לדבריו "צריך להביא בחשבון גם שחלק מהסדרי הטיעון אינם מדווחים, למרות שבפרקליטות תופעה זו אינה שכיחה כמו בתביעה המשטרתית".

המדינה טוענת בתשובתה לעתירה כי אחת הסיבות לאי־הבהירות בנתונים היא הפרשנויות השונות למושג "הסדרי טיעון". פרשנות מרחיבה למושג מפרשת כהסדר טיעון כל הסדר דיוני במסגרת הליך פלילי. הפרשנות המצמצמת מנגד מפרשת רק הסדר הנוגע לעונש. "אי־בהירות זו מובילה בהכרח לדיווחים שונים ומשכך אין בנמצא נתונים אמינים", נכתב בתשובה.

"אני לא מקבל את הטענה הזאת", משיב גזל־אייל לטענת המדינה, "בפרקליטות יש הנחיות רציניות שהסדר טיעון נערך בכתב, זאת לא שיחת מסדרון. כל הסדר מצריך אישור של פרקליט מחוז או מישהו שיש לו סמכות לאשר". פרופ' שפירא חושב אחרת: "כל הבנה עם התביעה בנוגע לטיעוניה הצפויים במקרה של הודאה, היא הסדר טיעון. ואף על פי כן הוא לא תמיד ערוך בכתב, מאושר על ידי הגורם המוסמך ומדווח לביהמ"ש כהסדר טיעון, כפי שמתחייב על פי הפסיקה".

דיל בשיחת מסדרון

 

התיקים שהמומחים מתייחסים אליהם ככאלה שאינם מדווחים ואמורים להעלות את שיעור הסדרי הטיעון, הם אלה המתנהלים בבתי משפט השלום, שם נסגרים הסדרי הטיעון לעתים בשיחות מסדרון, במעמד קצת פחות פורמלי.

"הבעיה הגדולה עם הסדרי טיעון היא שהם עלולים להביא להרשעת חפים מפשע", קובע גזל־אייל שהתייחס במחקריו לנושא וקבע ב־2005: "רק שיעור זעום מהכרעות הדין מתקבל לאחר הליך פלילי מלא. הפער הגדול בין ההליך הפלילי המוכר בסרטים לבין ההליך בביהמ"ש נהפך בשלושת העשורים האחרונים לאחד הנושאים השנויים ביותר במחלוקת בסדר הדין הפלילי".

שיעור ההסדרים בישראל נמוך מבארה"ב

 

"שיעור הסדרי הטיעון בישראל סביר לגמרי", אומר פרופ' שפירא. "השיעור המדווח של הסדרי טיעון אפילו נמוך בהשוואה לדיווח במדינות ארה"ב". לדברי שפירא, "הסדרי טיעון הם לא רק הכרח במערכת שלנו, אלא מהווים בהקשר מסוים גם תופעה מבורכת". שפירא מוסיף כי "אכיפת החוק בישראל היא בלתי יעילה, וסובלת מהשקעת יתר בענישה חמורה (כלומר, כליאת אנשים לתקופות ממושכות על חשבון תקציב המדינה - מ"ש).

אותם משאבים של אכיפת חוק יכולים היו להיות מנוצלים טוב יותר, אילו היינו תופסים יותר אנשים ומענישים אותם במתינות. הסדרי הטיעון מרככים במידת מה את האפקט השלילי הזה, בכך שהם ממתנים את הענישה ומגדילים את מספר המורשעים".

תגיות

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
קיראת מצוקה רמה !!!
המצב בדין המשמעתי חמור עוד יותר. החלוקה בין המחוזות לבין תל אביב נכונה . אלוהים ישמור !!! אלוהים ישמור !!! אלוהים ישמור !!! זו איננה מערכת משפט דמוקרטית זו מערכת משפט אינקויזיטורית או בולשביקית . כל מי שכופר בעיקר מועלה על הגרדום. המספרים מתיחסים לתקופת כהונתו של משה לדור כפרקליט מדינה. חובה לבדוק מה היו המספרים בתקופת כהונתו כפרקליט מחוז ירושלים או כפרקליט המחלקה הכלכלית. לפחות במקרה אחד התנהגות התביעה הכללית חייבת לעלות לחקירה ולדיון . בענינו של מי שהיה עורך דין דוד גבאי ופרשת ההונאה של מרכז ההשקעות בשנים 1995-6 אז נגנבו מהמדינה סכומי כסף בשיעור של כ- 100 מיליון ש"ח. דוד גבאי חתם על הסכם עד מדינה ולא הוגש נגדו כתב אישום. דוד גבאי הודה בכ- 17-21 עבירות של מרמה בנסיבות מחמירות , זיוף , שוחד , הונאה. חוקרי יח"א במשטרת ישראל ביצעו חקירה יסודית ביותר אך התביעה הכללית שחררה אותו ללא כתב אישום ואף מסרבת לגבות ממנו את חוב הגניבה אותו התחייב להחזיר. בעת האחרונה ניהל דוד משפט בו ניסה להחזיר לעצמו כספים אותם העלים מהמדינה בסכונמים של כ- 3 מיליון ש"ח באמצעות השימוש לרעה בעילת התביעה של הפרת הבטחת נישואין.
עו"ד נפתלי גור אריה , תל אביב  |  18.11.10
23.
זה כי התביעה רוצה שיהיה כתוב שהיא ניצחה. שוב עניין של אגו...
ואני אסביר: לתביעה רק חשוב שיהיה רשום בספרים - ניצחנו! לא משנה על מה. העיקר שלא ירשם שהפסידו. ולכן הם מפחידים את הנתבעים (בד"כ החלשים יותר, אפילו אם עבריינים) במשפטים ארוכים ומסובכים עם עונשים חמורים פי כמה, ומציעים להם במקום זה "פשרה". כך הם חסכו זמן וגם השיגו את ה-V בטור של הנצחונות. הקטע המשעשע (כאילו) הוא שאם לא היו העסקאות האלה, היו הרבה פחות חפים מפשע מורשעים, ולעומת זאת הרבה יותר אשמים היו מקבלים את מלוא העונש שמגיע להם... מדינה עצובה...
עידן , ת"א  |  17.11.10
לכל התגובות