אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרופ' יוסף אדרעי: "שר האוצר יכול להפקיע משותפות גז את הרישיון"

פרופ' יוסף אדרעי: "שר האוצר יכול להפקיע משותפות גז את הרישיון"

חוות דעת של מומחה המס אדרעי הוגשה לוועדת ששינסקי. לדבריו, עפ"י חוק הנפט לשר האוצר יש סמכות להפקיע רישיון על קידוח אם לא הפיק כמות מסחרית למעלה מ-3 שנים

17.11.2010, 22:33 | הדר קנה
"אם שותפות גז לא תפיק נפט או גז בכמויות מסחריות בתוך שלוש שנים ממתן החזקה מהמדינה יוכל שר האוצר, בתנאים מסוימים, להפקיע מהשותפות את החזקה'', כך עולה מחוות דעת שהוגשה לוועדת ששינסקי על ידי פרופ' יוסף אדרעי, מומחה בדיני מס מאוניברסיטת חיפה.

פרופ' אדרעי הגיש את חוות דעתו לוועדה לאחר שהתבקש לעשות כן על ידי האגודה לצדק חלוקתי. אדרעי הסתמך על חוק הנפט, לפיו יש לשר האוצר סמכות להפקיע את החזקה על קידוחים אם לאחר 3 שנים לא הופק נפט או גז. זאת בתנאי שהשר שלח התרעה לשותפות ולה היה מספיק זמן להגיב.

קידוח תמר, שנמצא תחת שליטתו החלקית של יצחק תשובה, עשוי להיות מושפע מחוק זה, שכן רישיונו ניתן ב־2009, ועל פי חוק אם לא יפיק גז עד 2012 תוכל המדינה להפקיעו. עם זאת מסביר אדרעי כי “למרות שבפועל יש לשר סמכות לא בטוח שהיא קלה להפעלה".

נקודה מעניינת נוספת שמעלה אדרעי נוגעת לחוקיות ניכוי האזילה. אמנם ועדת ששינסקי כבר המליצה על ביטול ניכוי האזילה, אך חוות דעתו של אדרעי לוקחת את המסקנות צעד אחד קדימה.

לדעת אדרעי ניכוי האזילה אינו עומד במבחן בית המשפט מכיוון שדיני המס קובעים כי מס לא יוכל להיות מוטל פעמיים, ולכן הוצאות לא יוכלו להיות מנוכות פעמיים.

לדבריו, ניכוי האזילה מאפשר לשותפויות הגז לנכות פעמיים את אותה הוצאה. “אין ספק שניכוי הוצאות חיפושי הנפט באופן מיידי נוסף על ניכוי האזילה מהווים הטבות מס מרחיקות לכת ששוחקות את בסיס המס ויוצרות אפליה בלתי מוצדקת לעומת נישומים אחרים. למיטב ידעתי אין בעולם המערבי מצב בו ניתן ניכוי כפול על אותה הוצאה".

עם זאת מסביר אדרעי: “מאחר וניכוי האזילה קיים על פי חוק כבר משנת 1952 יהיה קשה לתקוף אותו בבית המשפט היום, אבל אם חוק זה היה מחוקק היום ספק אם הוא היה עומד בביקורת שיפוטית".

שותפויות הגז הצליחו לעבוד על כולנו

למרות שהמלצות הוועדה כוללת את ביטול ניכוי האזילה, אדרעי אינו מרוצה ממסקנותיה. לדעתו הוועדה צריכה היתה להמליץ על העלאת התמלוגים ולא לפנות למסים. “השותפויות הצליחו לעבוד על כולנו", אומר אדרעי. לדבריו: “יש שותפות בין הציבור לזכייניות הגז. הזכייניות אמרו כי אין להן כסף לחפש גז ונפט בארץ ולכן קיבלו השתתפות עצומה בהוצאותיהם. לפחות 50% מההוצאות מוכרות לצרכי מס וזאת גם כנגד הכנסות ממקור אחר. באופן גס זה אומר כי הציבור שותף של 40%-50% בעלויות של חיפוש הנפט. לכן גם התמלוגים ממנו יהנה הציבור צריכים להגיע ל-40% לפחות. השארת התמלוגים על שיעור של 12.5% זה טעות. לא יכול להיות שזה האחוז שהציבור יקבל ממה ששייך לו".

אדרעי מסכם :”הוועדה במקום לעלות תמלוגים יצרה מנגנון מיסוי מסובך שקשה להבינו. זה חושף את הפוליטיקאים ללחצים, ועד שההמלצות יגיעו לשלב החקיקה זה יישחק. בכך חושפת הוועדה את המלצותיה לשינוי וחבל".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
אדרעי צודק, רק שבמדינה בה השלטון כ"כ מושחת
ויש קשר הדוק בין הון לשלטון, לצערי לא משנה כמה אסמכאות יביאו חכמים כמו פרופ' אדרעי, תמיד יהיה את הבעל הון שיעשה מה שבראש שלו כי יש לו מספיק כסף לשם כך (וכן, בזכות הכסף הוא מעל לחוק).. אנחנו ציבור עלוב, במקום ללכת ולהלחם על הזכויות שלנו ולדרוש אנחנו רואים איך כמה בודדים עושים עלינו כסף!! ויבוא האידיוט ("איש דק") שילך ויכתוב דברים עלובים עד כדי גיחוך כמו מגיב מספר 5- אתה מבין בכלל את הסוגייה? אתה מבין מה שאדרעי כתב? אתה מבין מה אתה כתבת??! לא יאמן.. גניבה? מה הקשר? ומוסריות- מה אתה עשית למען קידום ההשכלה והמדינה? תעשה משהו מועיל עם עצמך ואל תביע דעות בפרהסיה
עומרי , תל אביב  |  18.11.10
לכל התגובות