אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההימור על המניות שיחק לטובת ביטוחי המנהלים עם תשואה של 2.8% באוקטובר צילום: shutterstock

ההימור על המניות שיחק לטובת ביטוחי המנהלים עם תשואה של 2.8% באוקטובר

כלל ביטוח הגדילה את החשיפה לאפיק המנייתי ל־42.4% מתיק ההשקעות ונמצאת בראש טבלת אוקטובר עם תשואה של 3%. הראל, החשופה ביותר לשוק הקונצרני, ירדה לתחתית הטבלה עם תשואה של 2.67%. הפניקס מובילה את התשואות מינואר

21.11.2010, 15:16 | רחלי בינדמן

העלייה הנאה בשוקי המניות המקומיים בחודש אוקטובר לא פסחה על ביטוחי המנהלים, והעמיתים נהנו מתשואה ממוצעת של 2.8% - מעט יותר מהתשואה שהניבו קופות הגמל באותו חודש, 2.6%. מבין חמש חברות הביטוח הגדולות, מי שהובילה את טבלת התשואות של אוקטובר בפוליסות ביטוחי המנהלים המשתתפות ברווחים (קרן י') היא כלל ביטוח, עם תשואה של 3%.

מדובר בפוליסות שהונפקו בשנים 1993–2004, ומי שהגיעה אחרונה בטבלת התשואות של אוקטובר היא הראלביטוח, שעל ניהול ההשקעות שלה מופקד אמיר הסל, עם תשואה של 2.67%.

עיון בתמהיל ההשקעות של כלל ביטוח בחודש אוקטובר מגלה את הסוד: ביטוחי המנהלים של כלל ביטוח, בניהולו של ניר מרוז, חשופים בשיעור של 42.4% לאפיק המנייתי. אמנם חברת הביטוח המתחרה, מגדל, חשופה בשיעור מעט גבוה יותר למניות (42.7%), אלא שעיקר החשיפה המנייתית של מגדל היא למניות בחו"ל, שרשמו באוקטובר תשואה נמוכה יותר במונחים שקליים לעומת התשואה של המניות המקומיות.

מגדל גם מציגה את התשואה המצטברת הנמוכה ביותר מתחילת השנה. הרקע לכך הוא שהחברה הקדימה את מתחרותיה בהגדלת החשיפה המנייתית, בעיקר למניות בחו"ל, עוד ברבעון השני של 2010 - אז חווה שוק המניות תיקון משמעותי. מאז לא הצליחה מגדל לעקוף את מתחרותיה, כאמור בגלל נטייתה להשקיע במניות זרות.

לחצו כאן לראות את הרכב תיקי ההשקעות של הביטוחים

הראל, שהגיעה באוקטובר לתחתית הטבלה, היא גם החשופה פחות לשוק המניות מבין חמש חברות הביטוח הגדולות, ולעומת זאת היא המובילה בשיעור החשיפה לאיגרות חוב קונצרניות שלא בלטו במיוחד בחודש אוקטובר.

באופן כללי, מתחילת 2010 מפגינה הראל - כמו מגדל - ביצועים חלשים ביחס למתחרותיה בענף הביטוח. עם זאת, יש לציין כי מנהל ההשקעות הראשי של הראל, אמיר הסל, נוקט אסטרטגיית השקעות שונה, המבוססת על בחירה סלקטיבית של השקעות אלטרנטיביות על פני הסתערות כוללת על שוק המניות בסביבת ריבית נמוכה.

הפתעת הפניקס

כך למשל, הסל מרכז בשנה האחרונה מאמצים כבירים לאיתור השקעות נדל"ן לעמיתים, אך אלו אינן מניבות תשואות מיידיות כמו השקעות סחירות, והפירות שיניבו עשויים להשפיע על תשואות התיק רק בטווח הארוך.

הערכות בשוק מדברות על כך שמגדל וכלל ביטוח מחזיקות בתיקי הנדל"ן הגדולים ביותר מבין חברות הביטוח הגדולות, והן צפויות לרשום עקב כך תשואות גבוהות בדצמבר - על רקע שיערוך כלפי מעלה של הנדל"ן שברשותן.

מעניין לגלות כי מי שרשמה את התשואה המצטברת הגבוהה ביותר מתחילת השנה היא הפניקס - בניהולם של מנהל ההשקעות הראשי גדי גרינשטיין (שנכנס לתפקידו בתחילת ינואר) וירון צ'רנוביץ, האחראי על ניהול כספי הפוליסות המשתתפות ברווחים.

נתון זה מעניין במיוחד על רקע החולשה שגילה תיק ההשקעות של הפניקס בעת המשבר העולמי, בגלל החשיפה הגבוהה לנכסים מובנים ומסוכנים שפגעה באופן דרמטי בתשואות העמיתים. הדבר בולט מאוד בניתוח התשואות המצטברות בשלוש השנים האחרונות, שם מפגרת הפניקס הרחק מאחור - עם תשואה מצטברת של 4.2% בלבד, לעומת תשואה ממוצעת של כ־17% אצל המתחרות. ואולם, עוד בתקופתו של דרור נגל, מנהל ההשקעות הראשי של הפניקס שקדם לגרינשטיין, ניקתה הפניקס את תיק ההשקעות שלה מנכסים רעילים.

נכנסה בזמן

מתחילה השנה אפשר לראות כי הפניקס מגדילה בהדרגה את הרכיב המנייתי בתיק ההשקעות של ביטוחי המנהלים (חלק מהחשיפה נעשית באמצעות קרנות נאמנות) כאשר אם בינואר 2010 עמדה החשיפה על כ־27.6%, הרי שבסוף ספטמבר היא כבר הגיעה ל־32.7%. עם זאת, יש לציין כי בין אוגוסט לספטמבר נרשם היפוך מגמה קל כשרכיב המניות ירד מ־33.47% ל־32.71%.

ההתרחשויות האחרונות בשווקים שיחקו לטובתה של הפניקס: אם ברבעון השני של 2010 השוק חווה ירידות חדות, הרי שהפניקס נפגעה מכך פחות מאחר שהרכיב המנייתי בתיק שלה עדיין היה נמוך יחסית. הפניקס ניצלה את הירידות הללו לביצוע רכישות ולהגדלת משקלן של המניות בתיק, ועל כך היא קטפה את הפירות ברבעון השלישי (ואף ברבעון הרביעי) בעת ששוקי המניות טיפסו כלפי מעלה.

תגיות